Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van Berlijn naar Dordrecht: Linda opende ’s werelds eerste naaicafé

Door José de Jong 8 november 2019

Linda Eilers woonde ruim twaalf jaar in Berlijn. Nog maar net terug in Dordrecht heeft de kleermaker al een – letterlijk – grote klus op haar naam. Ze maakte namelijk de 26 meter lange regenboogvlag voor Dordrecht Pride. Het leukst vindt ze de naaicursussen die ze geeft. “Dat mensen me trots op straat hun nieuwste creatie showen, is voor mij toch wel het grootste compliment.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Linda Eilers Kleermaker Dordrecht - Pride Dordrecht vlag - indebuurt Dordrecht
Foto: Facebook Kleermaker Dordrecht

Het begon als een grap

In Berlijn opende Linda misschien wel het eerste naaicafé ter wereld. “Eigenlijk had ik het plan een stoffenwinkel te openen in Utrecht samen met mijn naaidocente, maar de huurprijzen bleken daar onbetaalbaar. Ik kwam al vaak in Berlijn. Voor de grap schreef ik een bedrijfsplan voor een winkel de Duitse hoofdstad en dat idee bleek veel haalbaarder.”

Even een bakkie doen

En dus verhuisde de van oorsprong Dordtse naar Berlijn. “Zelf kleding maken was in 2006 al veel populairder in Duitsland dan in Nederland. Met veel plezier runde ik een naaicafé waar mensen zonder afspraak konden langskomen om te naaien en te kletsen. We hadden zo echt een buurtfunctie in de hippe wijk Kreuzberg.”

16 jaar oud en 1,85 meter lang

Naaien kreeg ze al van jongs af aan. “Mijn moeder naaide toen ik jong was zelf al mijn kleding en toen ik nog maar net kon lopen, naaide ik al lapjes. Soms op mijn beer”, grapt ze. “Toen ik zestien jaar oud was en een meter vijfentachtig lang, was het lastig om leuke kleding te shoppen. Daardoor ging ik zelf serieus aan de slag met naaien. Daarop volgde naailessen in Utrecht en uiteindelijk mijn verhuizing naar Berlijn.”

‘Mijn gaafste project? Een huis aankleden!’

Gave projecten volgden naast haar eigen naaicafé en cursussen die ze gaf bij een naaimachinewerk. “Het tofst is misschien wel de kunstprojecten waaraan ik meewerkte. Voor een kunstenaar mocht ik eerst een auto inpakken met stof. Daarna kwam er twee weken voor de expositie een heel huis bij dat ik met stof mocht bekleden. Een gaaf project waar ik nog steeds met plezier op terugkijk”, vertelt ze met een grote lach. “En natuurlijk de regenboogvlag voor de Pride. Dat was mijn manier om deze beweging te sponsoren.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Linda Eilers Werner Aisslinger - indebuurt Dordrecht
Foto: Facebook Kleermaker Dordrecht

Terug naar de basis

Toch kwam ze terug naar Nederland, naar Dordrecht. “In Berlijn ontmoette ik mijn vrouw Lyndsey. Zij overleed aan kanker en opeens had ik niets meer dat mij daar hield.” Ze probeerde haar baan bij het naaimachinemerk aan te houden en verhuisde naar Arnhem. Met één been in Nederland en één in Duitsland hoopte ze zo verder te gaan, maar dat bleek niet te werken. “Ik ging terug naar mijn basis in Dordrecht en nu heb ik net mijn naaiatelier geopend. Hier geef ik cursussen en maak ik maatkleding in opdracht.”

Fijnste plek van Dordrecht

“Wat ik zo mooi vind aan Dordrecht? Je kunt hier tweeëntwintig kilometer door de polder fietsen zonder maar één stoplicht tegen te komen. Die natuur vind ik heerlijk.” Die natuur heeft ze ook bij haar atelier aan de Pieter Zeemanlaan. “We zitten hier midden op een industrieterrein, maar vanuit de ramen kijk ik uit op een stukje groen. Met de snelweg om de hoek en gratis parkeren voor de deur is dit voor mij de ideale locatie.”

Vijf mensen, één pak

Wat maakt Linda’s naaien in het algemeen en haar werk zo mooi? “Je weet dat je echt iets unieks hebt. Deze zomer was ik nog op Wantijpop waar ik iemand in een heel leuk pak tegenkwam. Niet veel later zag ik iemand anders in hetzelfde pak en uiteindelijk heb ik misschien wel vijf mensen met dat pak gezien. Door zelf te naaien loop je echt in iets speciaals. Als ik mensen op straat tegenkom die ik jaren geleden naailes heb gegeven, zijn ze nog steeds blij. Vol trots laten ze zien wat ze na hun cursus hebben gemaakt. Het is zo leuk om zelf iets te maken, en dat hoop ik mee te geven aan mijn cursisten.”Meer over Kleermaker Dordrecht ontdekken?

Kleermaker Dordrecht

opleidingen

Pieter Zeemanweg 47, Dordrecht

Bekijk meer:opleidingen

adv.