Feest! Jojo Jeans bestaat 40 jaar: ‘Klanten stonden vroeger in de rij voor een spijkerbroek’
Je kunt er niet omheen als je door de Grote Spuistraat loopt: Jojo Jeans bestaat op 1 april 40 jaar….
Je voelt het meteen wanneer je Stadslandbouwkas de Oude Beer binnenstapt: je bent even helemaal weg van de bewoonde wereld in dit kleine paradijs aan de rand van Dordrecht. “Iedereen is hier welkom om tot rust te komen. Of ze nu een kop thee willen drinken of lekker in de kas bezig willen zijn.“
We gaan op een zonnige middag bij deze kas aan de Rijksstraatweg 108 op bezoek, die volledig onderhouden wordt door vrijwilligers met een hart voor groen.
Meteen bij binnenkomst word je begroet door bloeiende moestuinplanten, geurende kruiden en groenten. “De sla is nu klaar om te oogsten”, vertelt bestuursvoorzitter Arie van Zanten. “Dit hebben we drie weken geleden gezaaid.” Ook de sperziebonen die pas een aantal dagen geleden gezaaid zijn, laten zich al met wat eerste groene sprieten boven de grond zien. Zo snel kun je verse en onbewerkte groente op je bord hebben. Want dat is wat de Oude Beer is: duurzaam en ecologisch. Vrijwilligers verbouwen planten op een ecologische manier, en bezoekers kunnen terecht voor een stekje van deze moestuinplanten, verse groenten, kruiden en fruit, ‘Oude Beer Bier’ of een lekkere kop thee in de paradijselijke theetuin. Van verse theeplanten, uiteraard.
Lees verder onder de foto. >>
Duurzaamheid staat bij Arie hoog in het vaandel. De Oude Beer is dan ook bij veel duurzaamheidsprojecten van de gemeente Dordrecht betrokken en zet zich constant in om de boodschap te verspreiden. Hij twijfelt geen moment bij de vraag wat Dordrecht als gemeente nog meer zou kunnen doen. “We moeten lokale producten meer promoten. Geen kiwi’s uit Nieuw-Zeeland halen, maar lekker winterpostelein van lokale grond eten. Ook zouden we woningbouw op landbouwgrond moeten voorkomen. En boeren moeten natuurlijk zelf ook meer ecologisch aan het werk gaan.”
Daarnaast denkt hij dat meer bomen en een grotere biodiversiteit van groot belang zijn voor de omgeving. “We willen dit ook aan kinderen meegeven. Zij moeten dit later natuurlijk gaan doen. Daarom zijn we aan het broeien op een nieuw project, zoals bijvoorbeeld een samenwerking met een van de basisscholen hier.”
Het zou een van de vele projecten zijn, want de vrijwilligers van de Oude Beer zitten niet stil, vertelt uitvoerend bestuurder Mieke. “We organiseren veel evenementen. 12 maart stelden we de kas open voor NLdoet, de landelijke dag waar men vrijwilligerswerk kan uitproberen. We hebben toen achttien bomen en struiken met deelnemers geplant. Binnenkort wordt hier een workshop over bodemgrond gegeven door Anne Marie en Caroline, die het boek Leve de Bodem hebben geschreven. En 16 april staan we op de Bijenmarkt met onze eigen honing.”
Ook voor de vrijwilligers zelf is er genoeg te doen. “Recent hebben we een workshop mandenmaken georganiseerd, dat was ontzettend leuk. De opbrengst van de kas investeren we weer in onze eigen vrijwilligers. Zo kunnen zij bijvoorbeeld opleidingen volgen over dingen waar ze geïnteresseerd in zijn, zoals bepaalde planten, compostvormen of manieren van verbouwen.”
De tekst gaat verder onder de foto >>
Op dit moment zijn er zo’n veertig vrijwilligers die op woensdag, vrijdag en zaterdag welkom zijn in de kas om mee te helpen. “Maar het kunnen er natuurlijk altijd meer zijn. We willen ons vooral inzetten voor diversiteit”, vertelt Arie. “Zo zouden we graag iets voor de vluchtelingen uit Oekraïne doen: dat zij hier terecht kunnen om even aan de boel te ontsnappen.” Mieke vult aan: “En dat hebben we ook met andere nationaliteiten. Zo verbouwen we hier bijvoorbeeld de Syrische komkommer en Kardoen. We willen ons aanbod aanpassen op de mensen die hier wonen.” En omdat er nu vooral veel vrouwen meehelpen, zouden meer mannen ook zeker welkom zijn, voegt Arie nog toe.
En waarom zou je eigenlijk niet als vrijwilliger bij de Oude Beer aan de slag willen? Het klinkt in ieder geval heerlijk. “Het gezondheidsvoordeel is groot. Je bent actief bezig in de natuur, het is verbindend, en je houdt er onbewerkte voeding aan over”, vindt Arie. Als dat klinkt als iets voor jou, dan zit je bij de Oude Beer meer dan goed.
Aangeboden door LEV Letselschade
In onze gids
Populaire rubrieken