Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sofie opende een atelier op het Hof: ‘Mijn dochtertje is mijn inspiratiebron’

Door José de Jong 3 juli 2020

Een oud overhemd, dat gooi je toch weg? Niet als het aan de Dordtse Sofie Kaptein ligt. Zij maakt in haar atelier superschattige kinderkleding van oude overhemden en spijkerbroeken én opende twee weken geleden voor geïnteresseerden de deuren op het Hof: Suus Handmade. “Mijn hart gaat sneller kloppen als ik bij de kringloop ben.”

Het begon jaren geleden met gerecyclede vaasjes met haar haaksels eromheen. “Toen ik twee jaar geleden zelf moeder werd van Eefje, zocht ik naar duurzame kinderkleding. Veel van die kleding is prijzig. Als een kind er na twee keer dragen een gat in valt, vind ik dat zonde.” En dus ging ze aan de slag met een oud overhemd. Het werd een broekpakje.

Je kunt verder lezen onder de foto.

Sofie Kaptein kinderkleding winkel Suus Handmade Hof duurzaam tweedehands gerecycled upcycled naaimachine
Foto: Suus Handmade

Het zit ‘m in de details

“Overhemden hebben zulke mooie details zoals zakjes en knopen, die gebruik ik graag. Dat eerste broekje was dus wel een gepriegel”, bekent Sofie. “Maar het puzzelen vind ik superleuk. Daar krijg ik energie van.”

Op de groei

Suus is de koosnaam van Sofie. “Iemand zei ooit dat hij Suus wel bij me vond passen. Nu noemt iedereen me zo.” Het merk groeit samen met dochtertje Eefje op. Waar het begon met babykleding, heeft het label nu maatje 62 tot 122. “Eefje is mijn startpunt. Nu met het warme weer dacht ik: een dun bloesje mis ik in haar kast. Dus die heb ik gemaakt. Met een korte broek ben ik nu bezig. Ze is mijn pasmodel, samen met haar nichtjes van twee en drie. Soms heeft ze iets aan, gaat ze met haar handjes over haar kleding en zegt ze ‘mooi’. Dan weet ik dat het goed zit.”

‘Iets creëren dat er nog niet was, maakt dit zo leuk’

De creatieveling werkt graag met natuurlijke materialen zoals katoen en linnen. “De meeste dingen shop ik bij de kringloop. Als ik een overhemd aan het hangertje omhoog hou, zie ik al meteen wat ik ervan wil maken. Iets maken dat er nog niet was en duurzaam bezig zijn, maakt dit zo leuk.”

Je kunt verder lezen onder de foto.

Je kunt verder lezen onder de foto.
Sofie met de kruippakjes waar het mee begon | Foto: indebuurt Dordrecht

Uit de hand gelopen hobby

Naast haar kledingmerk werkt ze ook nog in de gehandicaptenzorg. “Veel van mijn vrije tijd gaat naar de kleding die ik maak. Je moet de oude kleding kopen, wassen, het patroon maken en dan naaien. Het liefst ga ik gelijk aan de slag, nog voordat ik de materialen was. Ik probeer wel altijd eerst mijn voorraad stoffen weg te werken voordat ik iets nieuws koop. En soms doneren mensen overhemden. Als bijvoorbeeld de kraag stuk is, heeft de kringloop er niets aan. Ik kan er nog iets moois van maken.”

En toen kwam de coronacrisis

Al langer had ze het idee een eigen atelier te beginnen. Sofie zag het al voor zich, in de hal van haar huis aan het Hof. “Door de crisis vielen de marktjes weg waarop ik doorgaans kleding verkoop. Alles lag op zijn gat. We wonen hier op een toplocatie en ik dacht: waarom niet? Dit is een supercreatief straatje, met pottenbakkerij Hof 3 en Leijns Creative als buren. Toeristen kennen deze doorgang tussen het Hof van Nederland en de Voorstraat wel dankzij de Lonely Planet. Nu hoop ik dat Dordtenaren mij ontdekken.”

Ook leuk:

Nieuwe zaak in coronacrisis? Deze Dordtse ondernemers durfden het aan!

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is er het één en ander veranderd in Dordrecht. Zo hebben we ...

Hè bah! Maden in je kliko: zo voorkom je ze

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd mad...
Yvonne Wooldrik Bahlmann Mode personal shopping shopper winkelen op afspraak Dordrecht Voorstraat dameskleding

Yvonne is personal shopper: ‘Staat iets niet, dan zeg ik dat gewoon eerlijk’

"Goh wat doe jij voor werk?" "Stylen", kan de Dordtse Yvonne Wooldrik daarop antwoorden. Hoe tof is ...


Meer over Suus Handmade ontdekken?

Suus Handmade

kinderkleding

Hof 4, Dordrecht

Bekijk meer:kinderkleding

adv.