Salon Maryvonne en Chris Natuurlijk brengen het beste van het kappersvak samen

Door José de Jong 4 mei 2018

Ze komen niet uit een kappersgeslacht. Ook zijn ze niet opgegroeid in een ondernemersgezin. Toch runnen de zussen Maryvonne en Christel hun kapsalon in het centrum van Dordrecht als een geoliede machine. “We zijn net een tweeling, alleen schelen we zeven jaar.” 

Tien jaar geleden begon Maryvonne met haar kapsalon. “Ik had een heftige burn-out opgelopen tijdens mijn werk in de zorg. Zo heftig dat ik met de gordijnen dicht in bed lag. Maar na een lange tijd realiseerde ik me dat ik weer onder de mensen moest komen. Een vriendin vertelde dat er een cursus thuiskappen werd gegeven in haar buurthuis. ‘Kom je mee’, vroeg ze en zo kwam ik het kappersvak ingerold.”

Ze pakte de schaar op en heeft die nooit meer losgelaten. “Ik vond het zo leuk, mensen blij maken. Maar ik zag het totaal niet als beroep. Totdat ik tot de conclusie kwam dat thuis blijven voor mij geen optie meer was. Bij het UWV, waar ik honderd procent arbeidsongeschikt verklaard was, waren ze sceptisch. ‘Zou je dat wel doen?’ zeiden ze tegen me. Een arts van de uitkeringsinstantie zag het gelukkig anders. Toen ik vertelde over mijn hobby’s en de cursus thuiskapper aan bod kwam, merkte hij dat ik ging stralen. En zo is het balletje gaan rollen.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Maryvonne - Salon Maryvonne en Chris Natuurlijk - kapsalon Dordrecht - indebuurt.nl
Maryvonne in actie. Foto: Facebook Salon Maryvonne

Maryvonne volgde een kappersopleiding, maar merkte dat ze door haar kennis van de thuiskapcursus niet veel opstak van de scholing. “Steeds als de leraar geen tijd had, kwamen medestudenten me om advies vragen. Daarom besloot ik me te verdiepen in vaardigheden waarover ik meer wilde leren, zoals vlechten, opsteken en kleuren.”

“Na zo’n acht jaar breidde mijn klantenkring zich zo uit dat ik groter begon te denken. Toevallig zat ik te brainstormen met mijn zus Christel. Zij had inmiddels ook de kappersopleiding gevolgd en had het wel gezien bij haar baan in reorganisatietrajecten.”

“Het idee dat ik mensen moest ontslaan die jarenlang bij dezelfde firma werkten, begon me tegen te staan”, legt Christel uit. Binnen een maand was het beklonken; Maryvonne en Christel begonnen een eigen salon, en twee maanden later was het pand in de Elfhuizen gevonden.

De tekst gaat verder onder de foto.

Christel - Salon Maryvonne en Chris Natuurlijk - kapsalon Dordrecht - indebuurt.nl
Christel aan het werk. Foto: José de Jong

Met haar achtergrond als mindfulnesscoach heeft Christel haar eigen plekje binnen Salon Maryvonne. “Onder de naam Chris Natuurlijk combineer ik mijn interesse in natuurlijke haarverzorging, wasrituelen en natuurkleuring met mijn passie voor haar. Daarom heb ik me via diverse cursussen gespecialiseerd in de natuurlijke haarproducten van Oliebe en O’Right en de werking van etherische oliën.”

“Ook biedt ik klanten haarbehandelingen aan met nek- en schoudermassages en wassingen waarin ik drukpunten losmaak. Het mooie is deze behandelingen echt als een wellness-ervaring voelen, en dat beleven onze klanten ook zo. ‘Is het al over’, zeggen ze beteuterd als de haarbehandeling over is. Een enkeling valt zelfs in slaap.”

‘Mensen zijn hier geen nummertje’

“We zijn als een ouderwetse buurtkapper”, legt Maryvonne uit over het succes van hun kapperszaak. “Mensen zijn hier geen nummertje. Als er bijvoorbeeld haarverf zit in te trekken, dan trek ik tijd voor je uit. Met een kopje koffie praten we over van alles. Dat waarderen klanten, en vaak komen ze ook even binnenwippen als ze naar de markt gaan.”

“Het voelt voor veel klanten als thuiskomen”, besluit Christel, “en dat is waar we het voor doen. Als we de deur dichttrekken zeggen we elke avond weer: ‘Wat was het een leuke dag.’ En zo voelt het echt elke keer weer.”

Vorige Ondernemer Uitgelicht gemist? Lees hier over Maaike Bonnier en Mette Korteland van winkel Juffrouw Pollewop.

Salon Maryvonne & Chris Natuurlijk

kappers

vandaag gesloten

Elfhuizen 17, Dordrecht

Bekijk meer:kappers