Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ricky is bierbrouwer: ‘Wat ik in een maand brouw is binnen drie dagen weg’

Door José de Jong 31 juli 2020

Vroeger was Ricky Maertenzdorff een gewone bierdrinker. Pas toen zijn vriendin Ashley een ciderbrouwkit voor hem kocht – ‘gewoon van de Xenos’ – wist hij: brouwen vind ik leuk. Hij kocht een startersset om zijn eigen speciaalbier te maken en ging van 1 liter destijds naar 10.000 liter bier in heel 2019.

“Mijn eerste zelfgemaakte biertje was een tripel. Hij viel bij mijzelf in de smaak, maar ook bij collega’s, vrienden en familie. Voor elke verjaardag mocht ik steeds biertjes brouwen. Daarom trok ik samen met Ashley de stoute schoenen aan. Met flessen en een visitekaartje gingen we langs horeca in de binnenstad van Dordrecht om te kijken of ze mijn bier wilde schenken. Een paar durfden het aan.”

En toen kwam Schuim

Fast forward naar 2020 heeft White Dog Brewery heeft vier: voor stadscafé Rijke maakt hij huisbier Gouwe Ary en verder brouwt hij Nautical Dusk (een quadrupel), Pluvio (de tripel), en de New England IPA Cloud. Het was dat laatste biertje waarmee Ricky bierfestival Schuim won in 2019. En dat terwijl hij eigenlijk niet op het festival aanwezig zou zijn. “Anderhalve maand van tevoren werd ik door de festivalleiding gevraagd. Eigenlijk zou ik er met drie biertjes staan, maar uiteindelijk nam ik er maar twee mee. De derde was voor mij nog niet op smaak en ik ben een perfectionist.”

Je kunt verder lezen onder de foto.

White Dog Brewery Stadscafé Rijke zn Ricky Maertenzdorff
Ricky in Stadscafé Rijke | Foto: White Dog Brewery

Klein maar fijn

Daarna begon de hype rondom zijn Cloud en inmiddels staat hij op nummer één in bierapp Untappd. “Wat ik nu in een maand brouw, is binnen drie dagen weg. Iedereen is nieuwsgierig naar dit biertje. Ik hoor dat mensen vanuit heel Nederland komen om deze IPA te kopen. Cloud en de andere speciaalbieren zijn namelijk niet overal te koop en ik wil klein blijven. Ook vind ik het belangrijk dat de Dordtse ondernemers eerst kunnen inkopen.”

Zo schenken ze White Dog Brewery bij Rijke, Het Magazijn en Koffiecorner Hartje Stad en je kunt ze ook kopen bij Slijterij Van Pelt op de Visstraat. “En ik ben nu bezig met een ander spannend project.”

Concullega’s

Concurrentie ondervindt hij niet met de andere brouwerijen in de stad. “We gunnen het elkaar echt en proeven graag elkaars biertjes. Er is hier zeker geen strijd onderling. Als we horen dat één van ons een nieuw biertje heeft, dan appen we elkaar zodra we het drankje hebben geproefd.”

Wat vind hij nou het mooie aan bierbrouwen? “Het proces vind ik zo mooi. Met de juiste gist, graan en hop maak je van water een heerlijk drankje. Dat omzetten vind ik zo tof.”

Lees meer inspirerende ondernemersverhalen:

Patrick Plaisir - Gert Jan de Kaasboer

Patrick Plaisier van Gert Jan de Kaasboer: ‘Soms voel ik dat ik precies een pond heb afgesneden’

Deze maand viert Patrick Plaisier al weer zijn elfjarig jubileum bij Gert Jan de Kaasboer. "Nog stee...

Het zit in de familie: 10 x familiebedrijven in Dordrecht

Hoe gaaf?! Dordrecht zit vol bedrijven waarin een familie in samenwerkt. Dat ondernemen in het Dordt...
Van Roosmalen Optiek - opticien Dordrecht - meetapparatuur - indebuurt Dordrecht

Jasper van Van Roosmalen Optiek: ‘Een nieuwe bril moet perfect passen’

Je ogen worden er gemeten en je kunt er zien welk montuur jou het beste staat. Maar wat gebeurt er n...


Meer over White Dog Brewery ontdekken?

White Dog Brewery

brouwerijen

, Dordrecht

Bekijk meer:brouwerijen

adv.