Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Myriam Hendrickx: ‘Toen John Rutte overleed, was ik bang dat zijn recepten verdwenen’

Door José de Jong 21 februari 2020

Een museum en winkel? Rutte Distillery is zoveel meer dan dat. “Mensen verbazen zich vaak dat dit meer is dan een winkel en proeflokaal”, vertelt directeur Myriam Hendrickx. We praten met haar over kopstootjes en kneuterigheid in het eeuwenoude pand aan de Vriesestraat.

We zijn omringd door ketels en het is een drukke bedoening. “Veel van onze producten worden nog steeds gemaakt. Hier in Dordrecht ja”, zegt ze en ze gebaart naar de ruimte om zich heen. “Alleen het bottelen van de grote flessen doen we elders, daar hebben we hier geen ruimte voor.”

Niet meer in de familie maar toch een familiebedrijf

Ze werkt al ruim vijftien jaar bij Rutte dat van oorsprong een familiebedrijf is. “Ik werd gevraagd hier te komen werken omdat ik voedingstechnoloog ben met een specialisme in jenevers. Helaas overleed John Rutte hij kort nadat ik hier werkte, waardoor ik weinig heb kunnen vragen.” Gelukkig voelt het nog steeds als een familiebedrijf. Niet alleen door de sfeer maar ook door het team; we werken met een kleine hechte groep en allemaal zijn we even enthousiast.”

Met het overlijden van John leken ook de recepten te verdwijnen. “Toen hebben we veel gezocht op onder andere de zolder.” Zo ontdekte ze boeken met oude recepten die ze met haar team up to date maakte, zoals de Old Tom Genever uit 1918. “Ook besloten we van een bezoekje aan Rutte meer een beleving te maken. Je kunt hier nu een workshop of rondleiding volgen en zelf een kijkje nemen zonder je in te schrijven. We laten graag zien wie we zijn.”

Ben je een beetje nostalgisch, kijk dan eens naar dit historische filmpje. Het interview gaat verder onder de video.

Feestje in de keuken

Dat Rutte al anderhalve eeuw bestaat, betekent niet dat het een suf merk is. “We blijven experimenteren met nieuwe smaken. Samenwerkingen zoals met Hertog Jan zijn ook superleuk. Dat was echt een spannend project: ruim zeven maanden werkten zijn en wij in het geheim aan ‘onze’ Grand Prestige. Toen het bier een World Beer Award won, stond ik met mijn collega Ad hier toch wel trots in ons keukentje. Dat hebben we hier gewoon met zijn tweetjes met onze kruiden gemaakt.”

Hun bierexperiment smaakte letterlijk naar meer. “We merken dat we hier niet alleen Rutte-fans ontvangen maar ook bierliefhebbers. Sinds kort organiseren we een kopstootproeverij. En nu gin steeds meer in de aandacht komt, zien we ons publiek verjongen.”


Meer over Rutte Distillery ontdekken?

Rutte Distillery slijterijen

Gesloten09:00 - 18:00

Vriesestraat 130, Dordrecht

Bekijk meer:slijterijen

Lees ook:

mountain network Dordrecht Foto Mountain Network Dordrecht - indebuurt Dordrecht

Speciaal voor jouw koters: 6 x deze leuke kinderabonnementen zijn er in Dordrecht

Hebben jouw kinderen ook last van het ‘nog-een-keertje’ syndroom? Als je eenmaal ergens bent geweest...
Van Roosmalen Optiek - Yvette Boer - de Ruiter

Bij deze Dordtse opticien kun je checken of je ogen wel gezond zijn

Je ogen jeuken een beetje, of je kindje lijkt niet helemaal mee te komen met de lessen op school. He...
RiversPoint Antoinet Rentema - indebuurt Dordrecht

Antoinet is jurist én vinoloog: “Ik heb wel 300 druivenrassen geproefd”

"Overdag is zij jurist, maar 's avonds ontpopt zij zich tot vinoloog." Denk er een Vlaamse mannenste...

adv.