Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Monique Blom van Het Theewinkeltje: ‘Veel mannen vragen me om advies’

Door José de Jong 20 september 2019

Monique Blom voelde zich aangetrokken tot het pandje aan de Nieuwstraat 34 vanwege de cottagestijl die het uitstraalt: “En dat terwijl ik niet eens hou van Engelse thee, sterke thee met daarin melk”. Vijftien jaar later heeft ze wel bewezen dat Dordtenaren fijnproevers zijn. “Nu komen hier zelfs mannen voor theeadvies bij hun diners.”

Geen wijn maar thee

Binnenkort hoopt ze haar opleiding tot theesommelier af te ronden. “De veelzijdigheid van thee heeft mij verrast. Zo krijg ik van mijn mannelijke klanten vaak vragen over welke thee het beste kunt drinken bij je eten. Die houden regelmatig een avondje waarbij ze lekker uitgebreid koken, en dan willen ze na het diner ook nog gewoon naar huis kunnen rijden.”

Blokje kaas erbij?

Bij thee hoef je volgens de liefhebster dus niet standaard een koekje of chocolaatje te eten. “Thee gaat juist zo goed samen met veel gerechten. Kijk bijvoorbeeld naar kaas. Serveer thee in een wijnglas, dan komen de aroma’s goed los. Neem eerst een slokje thee en daarna een hapje kaas. Je mond is dan voorverwarmd en de vetten in de kaas smelten sneller en laten hun aroma’s eerder en meer los.” Ze straalt als ze over haar grote ‘hobby’ praat. “Echt, thee en kaas openen een geheime deur naar een magische smaakwereld.”

‘Ik heb hard gewerkt om naam te maken’

Bosvruchtenthee is de meest gedronken theesoort in Nederland, weet Monique. Maar naast de vele aromatheesoorten die ze verkoopt, wil Monique zich meer verdiepen in de pure theesoorten. Daarom besloot ze de studie voor theesommelier te volgen. “Na al die jaren in de theebranche te zitten, dacht ik alles wel te weten over thee, maar juist de veelzijdigheid van thee heeft me verrast. Voordat ik Het Theewinkeltje opende, werkte ik bij ’t Theekransje in de Grotekerksbuurt. Toen die failliet ging, ben ik voor mijzelf gestart. Ik heb hard gewerkt om naam te maken en het was niet makkelijk.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Ze straalt als ze over haar grootte 'hobby' praat. 
Naast thee verkoopt Monique ook servies | Foto: indebuurt Dordrecht

Koppige Dordtenaren

Ze somt op wat ze in dat anderhalve decennium heeft meegemaakt. “Eerst kwam de recessie en daarna kwam ook nog eens de crisis. Bovendien is het niet makkelijk als nieuwe winkel. Dordtenaren moeten je echt leren kennen en ik hoor van mijn leveranciers dat Dordrecht de lastigste stad is om te verkopen. ‘Eerst zien, dan geloven’ lijken de meeste Dordtenaren te denken. Maar als ze eenmaal over de drempel zijn, blijven ze terugkomen.”

Gezelligheid

Maar wat maakt thee nou juist zo’n mooi product voor Monique? “Thee verbindt mensen echt. Zet een pot heet water neer met wat losse thee en thee-eieren erbij, en je hebt een gesprek. Iedereen praat met een kopje thee. Mijn oma leerde mij theedrinken en dat was dan echt een onderonsje. Ja, en dat was dus met losse thee. Het is een bepaald jeugdsentiment dat ik koester.”

Het lef van een ondernemer

“Ik wilde altijd al een eigen winkel”, besluit ze ons gesprek. “Ik durf lef te tonen en heb een goed idee wat klanten leuk vinden. Zo gaan earl grey, groene thee met gember en citroen en mijn vijf eigen Dordtse theemelanges hier het meest over de toonbank. De vijftien jaar zijn misschien niet voorbij gevlogen, maar nog steeds zie ik mijn winkel als een leuke hobby.”


Meer over Het Theewinkeltje ontdekken?

Het Theewinkeltje speciaalzaken

Gesloten09:30 - 17:00

Nieuwstraat 34, Dordrecht

Bekijk meer:speciaalzaken

Misschien vindt je dit ook wel interessant:

Afternoon tea high tea - Huis van Gijn - indebuurt Dordrecht

12 x high tea in Dordrecht

Zachte scones met clotted cream en jam, taartjes, sandwiches, chocolaatjes en koekjes. Als je daar j...
Patrick Plaisir - Gert Jan de Kaasboer

Patrick Plaisier van Gert Jan de Kaasboer: ‘Soms voel ik dat ik precies een pond heb afgesneden’

Deze maand viert Patrick Plaisier al weer zijn elfjarig jubileum bij Gert Jan de Kaasboer. "Nog stee...

adv.