Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mark Habets: ‘Mijn familiewapen in onze maatpakken zien maakt me trots!’

Door José de Jong 7 augustus 2020

Jarenlang werkte Mark Habets in de mode-industrie. De droom van een eigen winkel had hij altijd wel, maar nooit dacht hij er serieus over na. Onbereikbaar, zo voelde dat. Tot hij vijf jaar geleden de kans kreeg om in de Vriesestraat zijn eigen zaak te openen: Habets Herenmode.

Magisch

In de winkel specialiseert hij zich in Italiaanse en Nederlandse modemerken. “Italianen hebben sprezzatura: een elegantie die er moeiteloos uitziet. Daar ben ik dol op. En net als Italianen ben ik chauvinistisch: ik ben trots op Nederland. Daarom combineer ik merken uit deze twee landen in mijn herenmodezaak. Made in Europe is belangrijk voor me omdat dat kwaliteit meebrengt die ik nergens anders zie. Het magische dat je voelt als je iets van Europese vakmensen in je handen hebt, vind je niet zo snel buiten de EU.”

Speciaal voor Habets gemaakt

Waar high street merken en winkels van één item tientallen maten in huis hebben, werkt Mark anders. “Mijn klanten vinden het fijn om iets unieks in huis te hebben. Daarom haal ik van elk item meestal maar één maat in de winkel. Die bestel ik dan een jaar van tevoren, waarbij ik bepaalde vaste klanten in gedachten heb. Ze worden dan speciaal voor onze winkel gemaakt. Op is bij mij ook echt op.” Niet alleen vrouwen vinden het vervelend om een outfitdubbelganger tegen te komen. “Wanneer een man op een haringparty komt bijvoorbeeld, wil hij niet iemand anders in dezelfde kleding zien rondlopen. Van bijna alle merken ben ik de enige in de regio die dit verkoopt. Voor sommige items kun je misschien alleen bij de Bijenkorf in Rotterdam terecht.”

Je kunt verder lezen onder de foto’s.

Foto: indebuurt Dordrecht
Mark voor zijn herenmodezaak | Foto: indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

De man achter de naam

Mark is Habets en Habets is Mark. Niet geheel toevallig koos hij zijn achternaam als de naam voor zijn winkel. “Ik neem mijn eigen smaak als uitgangspunt. Daarbij hou ik mijn klant in gedachten. Soms koop ik iets speciaal voor één klant in. Ik merk dat veel mensen voor mij ook naar de winkel komen, een ondernemer die zelf in de winkel staat voelt fijn voor een klant. Die geven honderd procent voor hun klanten.”

Schapenkop

Ook foto’s van zijn opa’s en het familiewapen maakt de winkel net iets persoonlijker. “Veel mensen denken dat het schaap in het logo voor Dordrecht staat. Eigenlijk is het een paaslam; mijn familie komt uit Limburg en het was mijn oom die als eerste verhuisde naar Dordrecht. Limburg staat bekend als bourgondisch en dat past ook weer goed bij Italië. En ik zie dat Dordtenaren het bourgondische steeds meer omarmen.”

Je kunt verder kijken onder de Facebookvideo.

Twinkeloog

Als we hem vragen naar wat er anders is aan een eigen winkel, beginnen zijn ogen te twinkelen. “Hier kan ik mijn eigen lijnen uitzetten. Mijn eigen visie en invulling aan de zaak geven zoals dat goed voelt. En dat blijkt ook te werken want we hadden in maart ons vijfjarig jubileum. Het is fantastisch om mijn eigen zaak te hebben.”

Habetslogo op zak

Het moet gezegd worden: de winkel ziet er picco bello uit. Bladgoud in de etalages, kleuraccenten (blauw,goud en bruin voor het familiewapen en oranje voor Nederland), kroonluchters en hekken maken een mooi plaatje. Achterin de zaak zie je Marks grootste trots. “We hebben onze eigen lijn met maatpakken. Mannen trekken één van onze paspakken aan, waarbij ik kijk wat er aan pasvorm geperfectioneerd kan worden. In een fabriek in de Italiaanse stad Mantua maken ze die dan op maat. Met een coupeur kunnen we de laatste aanpassingen doen en dan loopt de klant met een pak, met ons logo erin, de deur uit. Dat maakt mij wel het meest trots.”


Meer over Habets Herenmode ontdekken?

Habets Herenmode kledingwinkels

Geopend13:00 - 17:00

Vriesestraat 37, Dordrecht

Bekijk meer:kledingwinkels

Ook leuk:

Bezorgbakker Booij Patrick bakkerswinkel aan huis online bakker Dordrecht Dubbeldam

Van Bakker Bijl naar Bezorgbakker Booij: Patrick stak zijn bedrijf in een nieuw jasje

Dubbeldammers en andere Dordtenaren kennen vast wel de oude bakkerskar met brood van Bakker Bijl. Ma...

Zomertip van Jip: laat je in de watten leggen door de Kanjers van Lunchroom Den Witten Haen

De komende weken zal Jip ons, naast haar columns, trakteren op zomerse tips: de Zomertip van Jip. Ti...
Taskis en Thomas Tsatsos Olympiada De Crimp BRUT

6 restaurants and counting: hoe broers Takis en Thomas Tsatsos hun imperium bouwen

Wie het portfolio van Takis en Thomas Tsatsos ziet, denkt waarschijnlijk dat ze het goed voor elkaar...

adv.