Marie Louise Barendrecht: “Baby’s fotograferen is het leukste in de wereld”

Door José de Jong 11 augustus 2018

Foto’s maken van pasgeboren baby’s, het klinkt als een topbaan. En het is een hartenwens die Marie Louise Barendrecht twee jaar geleden liet uitkomen. Niet dat het een meisjesdroom was, hoor. “Als meisje zei ik niet ‘later als ik groot ben’,” vertelt rasdordtenaar Marie van Moose fotography. “Maar hier word ik elke dag gelukkig van.”

“In mijn oude baan miste ik creativiteit,” vertelt ze. “Op vakantie was ik altijd wel diegene die foto’s maakte. Verder ging het niet. Maar toen ik nadacht waar ik echt blij van zou worden, kwam ik wel bij fotografie uit.”

Dat smaakt meer

Ze volgde een fotografiecursus. “Dat smaakte naar meer. Het was zo leuk, daar moest ik iets mee gaan doen. Ik ging naar de Vakopleiding fotografie en volgde cursussen en workshops. Van het één kwam het ander en Moose fotography was geboren.”

‘Dat bijzondere maak ik graag tastbaar’

Haar eerste fotografieklussen waren newbornshoots. “Het klinkt makkelijker dan het is, foto’s maken van pasgeboren baby’s. Maar het is voor mij zo bijzonder om die kleine wezentjes zo puur mogelijk te fotograferen. Hun onschuld vastleggen vind ik een uitdaging. Als ouder vergeet je al snel hoe klein ze toch in die eerste paar weken waren. Een baby van zes maanden is toch op een andere manier klein. Dat bijzondere maak ik graag tastbaar voor de ouders. En ik ben gewoon gek op baby’s,” voegt ze lachend toe.

De tekst gaat verder onder de foto.

Moose fotography - newborn shoots fotograaf Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: Marie Louise Barendrecht, Moose fotography

Het werkt verslavend

Daarnaast heeft ze een lichte verslaving aan props. “Voor de babyfotografie maak ik gebruik van accessoires zoals kleedjes, manden, doeken en mutsjes. Overal waar ik kom, houd ik mijn ogen open voor nieuwe props. Ik wil me blijven vernieuwen en steeds meer kunnen aanbieden. Alles om die mooie plaatjes te kunnen maken.”

Een mooie herinnering om te koesteren

Al vanaf het eerste begin legt ze nieuw leven vast. “Naast pasgeboren baby’s vind ik het een eer om zwangerschappen zo mooi mogelijk vast te leggen. Voor veel dames is zwanger raken niet zo vanzelfsprekend en dat speciale moment leg ik graag vast. Ik heb alle maten speciale jurken die de zwangeren aan mogen trekken. Zo maken we er een speciaal moment van. Een mooie herinnering die ze kunnen koesteren.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Moose fotography - zwangerschaps shoots fotograaf Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: Marie Louise Barendrecht, Moose fotography

Tastbaar maken

Omdat ze dat koesteren zo belangrijk vindt, is een fotoalbum bij veel van haar pakketten inbegrepen. “Zo zonde is het, dat mensen zulke foto’s alleen maar op hun computer hebben staan. Tastbare herinneringen, daar gaat het mij om. De albums zijn er echt om tentoon te stallen en af en toe door te bladeren. Bijvoorbeeld om te laten zien wanneer de buurvrouw even langs komt.”

Levensloopfotografie

Levensloopfotografie, zo kun je het werk van Marie Louise wel noemen. Ook gezinnen verschijnen voor haar lens. En, sinds deze zomer, bruidsparen. “Dat is weer een totaal andere tak van de sport. Op het fotoshootmoment na is de bruidsfotografie een reportage. Als fotograaf ben ik de vlieg op de muur die alles vastlegt, die de dag volgt zoals die verloopt. Zodat het bruidspaar kan herbeleven hoe hun dag is geweest. Inclusief de momenten die ze zelf niet hebben opgemerkt. En ja, als de bruidsjonker de ring laat vallen, dan komt dat ook op beeld.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Moose fotography - bruidsfotografie fotograaf Dordrecht - indebuurt Dordrecht.jpg
Foto: Marie Louise Barendrecht, Moose fotography

Baas over eigen tijd

Het is de variatie en creativiteit die haar aanspreekt in haar werk. “Wanneer ik mijn drie kinderen naar school heb gebracht, begint mijn dag. Rond een uur of tien uur ’s ochtends komen er vaak mensen voor de babyfotografie. Zoveel mensen kunnen niet pas rond tien uur op hun werk aankomen. Als de kids ’s avonds op bed liggen, is dat het perfecte moment voor de zwangerschapsfoto’s. Dan heb ik alle rust om foto’s te maken en heb ik het mooiste licht van de dag: zonsondergang. Met het weer van de afgelopen tijd was dat echt een feestje.”

Herinneringen voor en van het leven

Haar werk kenmerkt zich door een romantische en zachte uitstraling. Bekijk je haar foto’s, dan zie je haar voorliefde voor pasteltinten en een vintage sfeer. “Dat is ook waarom mensen mij vragen. Met Moose fotography maak ik herinneren voor en van het leven.”

Moose fotography

fotografen

Slauerhoffstraat 16, Dordrecht

Bekijk meer:fotografen