Luis Nunus: ‘Dankzij de liefde breng ik Portugees eten naar Dordrecht’

Door José de Jong 18 januari 2019

We gingen al bijna fado zingen toen Beach Café Dordrecht sloot. Want waar moesten we nu terecht voor Portugees eten? Nou, het antwoord is Kip ’t Simpel. Even verderop, op de Steegoversloot, opende Luis Nunus deze maand zijn restaurant. We spraken met de Portugees over eten, Dordrecht en de liefde.

Je hebt kip piri piri, en kip met piri piri

Voor de Portugese lekkernij Pastel de Nata moet je nog even geduld hebben, want daarvan is Luis het recept nog aan het perfectioneren. “Het deeg moet precies goed zijn wanneer je erin bijt”, vertelt de Portugees. Maar een andere klassieker staat al wel op het menu bij Kip ’t Simpel: kip piri piri. Al heeft dat nog wel een verhaal.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Kip 't Simpel - Kip met piri piri - Portugees kiprestaurant - indebuurt Dordrecht
Bij Kip ’t Simpel eet je het hele jaar vlees van de houtskoolbarbecue, waaronder deze kip | Foto: indebuurt Dordrecht

“Wat Nederlanders zien als kip piri piri, is toch wel iets anders dan hoe wij Portugezen dat zien”, legt hij uit. “Piri piri is niet zozeer een gerecht, maar betekent meer pittig. In Portugese restaurants vragen ze je of je piri piri bij je kip wilt, en niet of je kip piri piri wilt.”

Geen haute cuisine maar eerlijk eten

Twee jaar nadat hij verliefd werd op de Nederlandse Linda, wil hij ons Hollanders kennis laten maken met de Portugese keuken. “Die is niet echt bekend in Nederland”, vertelt hij. “Portugees eten is geen haute cuisine zoals in Frankrijk, het gaat meer om eerlijk en puur eten. Vis bereid je met kop en al, en kip eet je rechtstreeks van het botje met je handen.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Kip 't Simpel - Kippasteitjes - Portugees kiprestaurant - indebuurt Dordrecht.jpg
Deze kippasteitjes zijn gelukkig iets charmanter te eten | Foto: indebuurt Dordrecht

Portugal in Nederland

Die Portugese voorliefde voor kip komt samen in het restaurant. “Toen ik Linda leerde kennen, was ze op vakantie in Portugal met wederzijdse vrienden. We ontmoetten elkaar op haar laatste reisdag, een zaterdag, en op dinsdag was ze al weer terug in Portugal. Voor haar ben ik naar Nederland gekomen, een keuze die niet makkelijk was. Met mijn ex heb ik drie kinderen. Maar ik reis zo veel mogelijk terug en heb dagelijks contact met ze. Het is bijna niet anders dan wanneer ik in Portugal zou wonen.”

Vroegste kipherinnering

Zijn vroegste herinnering aan kip is de geur ervan die je ruikt in de straten van alle dorpen en steden. “Barbecuerestaurantjes zijn er overal”, legt hij uit. “Op elke straathoek kom je wel een zaakje tegen waar ze kip, vis en ander vlees grillen boven houtskool. En de Galo de Barcelos is een nationaal symbool. Deze bontbeschilderde beeldjes van een haan kun je in elk souvenirwinkeltje in Portugal vinden.”

Het interview gaat verder onder de foto.

De Galo de Barcelos - Kip 't Simpel - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Hij pakt zo’n beeldje van de vitrine af. “Kijk, er zijn ook harten geschilderd op de haan. Dat hart staat ook voor mijn relatie met mijn vrouw Linda, en daarom komt het terug in het logo. Kip ’t Simpel was een grappige woordspeling van een vriend, en zo is het verhaal rond.”

Net een week na de opening maakt de Portugees nog geen grote plannen. “Ik heb geen vast plan hoe dit restaurantje gaat lopen. Voorlopig kunnen mensen hier alleen kipgerechten en sandwiches afhalen. Maar ik hoop dat we hier echt een buurtfunctie zullen krijgen. In Portugal lopen veel mensen binnen na een werkdag om eten af te halen. Die bedrijvigheid, dat gezellige, hoop ik te bereiken met Kip ’t Simpel.”Meer over Kip ’t Simpel ontdekken?

Kip ’t Simpel

bbq restaurants

Nu open11:00 - 20:00

Steegoversloot 15, Dordrecht

Bekijk meer:bbq restaurants

  • Wil jij een 'Nieuw in Dordrecht' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Dordrecht.

adv.