Ruud en Hennie combineren hun liefde voor elkaar en Afrika in dit nieuwe Dordtse restaurant
Twee keer per jaar gaan ze er op vakantie en ze trouwden er zelfs: Ruud en Hennie Stokman zijn dol...
Als je door de coronacrisis je kroeg tijdelijk moet sluiten, dan open je een… bakkerij? Voor kroegbaas Rob Hilgers was dat niet zo’n gekke stap. Hij opende in december Bakkerij ’t Avontuur en experimenteert erop los. Ambachtelijke croissants, stokbrood en appeltaart: Rob draait er zijn hand niet voor om.
Toen de lockdown kwam zat de ondernemer opeens thuis. “Dat was een grote overgang”, geeft hij toe. “Eerder werkte ik 70 tot 80 uur in de week. Thuiszitten is niets voor mij. Ik wilde niet afwachten totdat mijn zaak naar de knoppen was. Zo kwam ik op dit plan.”
In pre-coronatijd serveerde hij al broodjes bal en rookworst. Nu gaan de saucijzenbroodjes, gevulde speculaas en nog veel meer baksel als warme broodjes over de toonbank. “Dit was een logische stap”, legt Rob uit. “Bakken is al lang een hobby van mij. Ik wilde kijken of ik zo de naam van de kroeg levend kon houden en financieel kon bijdragen aan de vaste lasten.”
Hij geeft toe dat het een sprong in het diepe was. “Het was moeilijk te voorspellen hoe de bakkerij het zou doen. Ik begon puur op gevoel. Als je goed ambachtelijk gebakken brood maakt, moet dat wel aanslaan bij mensen en dat blijkt ook wel.”
Lees verder onder de foto.
Voor vaste gasten van het café op de Voorstraat-Noord was Robs hobby geen geheim. De Dordtenaar bakt al zo’n dertig jaar, maar nooit eerder op zo’n grote schaal of professioneel. In de tot bakkerij omgetoverde kroeg werkt hij op een bijzondere werkbank.
“Een paar maanden geleden, toen we nog wel open waren, werd onze tafelvoetbaltafel gezien als binnensport. Gebruiken mocht toen niet meer. We dekten hem af en gebruikten hem als tafel. Nu komt hij van pas als werktafel”, vertelt de ondernemer.
Alles maakt hij zonder pakjes of zakjes. “Met de bakkerij zet ik de filosofie van ’t Avontuur voort. Ik zoek hier altijd naar authenticiteit. Ik hou hier niet van flauwekul maar wil een eerlijk product neerzetten.” Dat betekent dat hij het bladerdeeg voor de saucijzenbroodjes helemaal zelf maakt. “Zoiets simpels als stokbrood is niet zo simpel als het lijkt.”
‘Dit is een oud bruin café en dat moet zo blijven.’
Voor veel Dordtenaren is de kroeg al lang een vaste plek. De geschiedenis gaat terug naar 1976, naar Bob van Aartrijk die het opende. In bijna vijftig jaar heeft het café een trouwe groep gasten en Rob was daar een van.
“Ik kom er vanaf mijn vijftiende”, vertelt hij. “Ik heb hier mijn vrouw leren kennen. Toen ik zonder werk kwam te zitten, zochten ze hier een nieuwe eigenaar. Ik ben te eigenwijs om voor iemand anders te werken, dat maakte het in het verleden minder makkelijk om voor een baas te werken. Je kunt wel zeggen dat ’t Avontuur als een rode draad door mijn leven loopt. Dat is voor veel mensen zo. Dit is een oud bruin café, een hardrock kroeg, en dat moet zo blijven. Ik wil dat het café dezelfde sfeer blijft houden.”
De lockdown heeft Rob ook iets moois gegeven. “Als we de crisis niet hadden gehad, was het nooit in mijn hoofd opgekomen om het bakken zo op te pakken. Ik heb een hoop dingen uitgeprobeerd. Ik kijk nu of ik Turks brood op een goeie manier kan maken. Naar zuurdesem is best veel vraag, dus dat zit ook in de planning.”
Hij besluit: “Als kroegbaas en ondernemer hoop ik dat de lockdown zo snel mogelijk is afgelopen. Maar de bakker in mij hoopt dat ik hier nog een tijd mee kan doorgaan. We krijgen ontzettend veel leuke reacties. Het zou zonde zijn om hier nu mee te stoppen.”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken