Kerst begint voor Jos Brand al in januari

Door José de Jong 5 oktober 2018

Voor Jos Brand is het eigenlijk het hele jaar kerst. “We ruimen eind december de kerstspullen op, en in de derde week van januari gaan we al weer naar de eerste kerstbeurs toe.” Toch verveelt het niet. Al ruim een decennium draait het hele jaar voor Jos om kerst. “De tijd gaat zo snel.” 

Zijn kerstavontuur begint toen hij nog groenteboer was. “In de zomerperiode verkocht ik aardbeien. Dan huurde ik tijdens de Kerstmarkt een kraampje. Maar dat was ook niet alles. Je staat daar in de wind, in de regen. Dan ben je aan de weergoden overgeleverd.” En dus opent hij in 2012 zijn eerste kerstwinkel: The Christmas Store.

De tekst gaat verder onder de foto.

The Christmas Store - ijsbeer - Kerstwinkel Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

“Ik heb overal in de stad wel gezeten. In dit pand op de Voorstraat tweehonderdtachtig zat ik vijf jaar geleden ook. Maar ik heb ook met een winkel verderop in de straat gezeten. En natuurlijk in de Waalse kerk, waar ik vier jaar lang een zaak had met huisdecoratie en in de kerstperiode groots uitpakte.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lifestylestore In De Waalse Kerk - The Christmas Store XXL - Kerstwinkel Dordrecht - indebuurt Dordrecht
The Christmas Store zat vorig jaar nog in de Waalse Kerk | Foto: Google Maps

Kerstgekte

In al die jaren ziet  Jos wel gekke dingen. “Jarenlang kwam hier elk jaar een mevrouw met haar dochtertje. Het meisje was echt ‘op zijn zondags’ gekleed en haar moeder zette haar dan op de foto. Die gebruikte ze vervolgens voor de kerstkaart, waarvan ik steevast een exemplaar ontving. Dat meisje zag ik echt opgroeien.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Dordrecht

“Maar ook kwam er eens een dame langs die in de Voorstraathaven woonde. Die kocht een kerstboom, met versiering en al. Liep ze de winkel uit met die boom.”

Kers(t) op de taart

“Minder mooi is dat mensen tijdens de kerstmarkt gekke dingen doen. Dan vind ik patatzakken in de kerstbomen verstopt. Maar verder is de Dordtse Kerstmarkt de kerst op de taart. Weet je wat zo leuk is: in een kerstwinkel zijn mensen zo vrolijk. En dat is leuk om te zien.”

Bezoekers hoor je zeggen dat het een mooie winkel is, en dat ze echt een kerstgevoel krijgen. De kerstmuziek zal daar vast aan bijdragen. “Mijn playlist is wel veertig uur lang, met zowel De Zangeres Zonder Naam als Mariah Carey en het Avé Maria. Anders houdt je het niet uit. Maar mijn dag begint altijd met één nummer: This Christmas van Aretha Franklin.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Dordrecht

“Voor de inrichting moet ik mijn nichtje bedanken. Ze weet de artikelen echt prachtig in een of twee avonden neer te zetten in de winkel. Qua assortiment proberen we niet al te schreeuwerige spullen in te kopen, want het moet stijlvol blijven.”

Je kunt nog tot eind december naar The Christmas Store. Het aanbod wordt trouwens steeds weer aangevuld, dus elke keer vind je weer iets anders.

Wil je meer lezen over kerst in Dordrecht? Kijk dan naar dit artikel:

Kerst 2018 Action kerstspullen - indebuurt Dordrecht

Ho Ho Huh: deze winkel in Dordt heeft al kerstspullen

Het is herfst en dat is goed te merken aan de sterke wind buiten. Toch zijn onze gedachten nog niet ...

 Meer over The Christmas Store ontdekken?

The Christmas Store

cadeauwinkels

Nu open10:30 - 17:00

Voorstraat 280, Dordrecht

Bekijk meer:cadeauwinkels

adv.