Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jetske Vocke bracht ruim 2000 baby’s ter wereld: ‘Ik ben gestopt met tellen’

Door José de Jong 26 juli 2019

Van 36 uur achter elkaar werken en met alleen een kaart op pad gaan naar echo’s maken en vrouwen coachen: in de 35 jaar dat Jetske Vocke als verloskundige werkt is er aardig wat veranderd. “Toen ik in 1984 begon had je geen mobieltjes, geen navigatiesysteem, geen assistente. Maar één ding is niet veranderd: het thuiskomen bij mensen vind ik nog steeds het mooiste.”

Topconditie

Met haar 59 jaar kan Jetske zich niet voorstellen geen baby’s meer ter wereld te brengen. “Ik denk dat ik de oudste praktiserende verloskundige in Dordrecht ben, misschien wel in de Drechtsteden. Gelukkig voel ik me fit en dat is ook wel nodig. Je moet de trap op kunnen rennen met een zware tas, nachten kunnen doorhalen, van alles. Ik doe er alles aan om zo gezond mogelijk te blijven.”

In controle

Jetske Vocke verloskundige Verloskundigenpraktijk Lucina - indebuurt Dordrecht
Jetske in 1987 | Foto: Facebook Verloskundigenpraktijk Lucina

“Geen veldwerk meer doen en alleen maar controles uitvoeren in Verloskundigenpraktijk Lucina, is voor mij geen optie. Je werkt toch ergens naartoe en daarom vind ik het moeilijk om patiënten over te dragen aan bijvoorbeeld de gynaecoloog. Toch is het mooi dat dat mogelijk is.”

Verandering

De rol van zowel de verloskundige als de zwangere en haar partner is in haar tijd wel veranderd. “Wij verloskundigen zijn veranderd van mensen die controles uitvoeren en zwangeren voorlichten naar begeleiders en coaches. Met de tests die tegenwoordig mogelijk zijn, is het belangrijk om aanstaande ouders goed te begeleiden bij de keuzes die ze moeten maken.”

‘Barbie krijgt het voor elkaar: mensen, stop met roken’

“We proberen vrouwen meer te empoweren. Daarom zijn we sinds kort begonnen met CenteringPregnancy, waarbij vrouwen samen hun zwangerschap beleven. Ze kunnen elkaar aanmoedigen en motiveren. Om toch op je strepen te gaan staan bij je baas omdat je recht hebt om te kolven bijvoorbeeld. Ik merk dat vrouwen toch meer van elkaar aannemen. Toen Barbie (Samantha de Jong, red.) opriep niet te roken als je zwanger bent, kwam dat meer aan. En als BN’ers zich in de media uitlaten over pijnstilling of borstvoeding, merken we dat meteen in onze praktijk.”

Piekmomenten

Zijn er momenten in het jaar waarop het drukker is in de praktijk? “We zien altijd pieken na hete zomers en koude winters. Als er een kampioenschap is geweest, merken we ook dat er meer zwangeren naar ons toekomen. En toen recentelijk de pil even niet verkrijgbaar was, zagen we meer inschrijvingen in de praktijk.”

Kers op de beschuit met muisjes

“Het overdragen van kennis en het empoweren van vrouwen vind ik het mooiste aan mijn werk. De bevalling begeleiden is dan de kers op de taart. Nieuw leven begint op de raarste momenten van de dag, op zon- of feestdagen, maar zo’n kleintje is altijd welkom. Soms zie ik de zon opgaan als ik naar huis rijd. En om dan te weten dat ik bij zo’n intiem moment geweest ben, voelt heel bijzonder.”

Misschien vind je dit ook wel interessant:

Marie Louise Barendrecht - Moose fotography - indebuurt Dordrecht.jpg

Marie Louise Barendrecht: ‘Baby’s fotograferen is het leukste in de wereld’

Foto's maken van pasgeboren baby's, het klinkt als een topbaan. En het is een hartenwens die Marie L...

Zwanger? Pretecho4u komt bij jou thuis langs voor de mooiste 4D-echo

Verwachten jullie een kindje? Gefeliciteerd! De komende maanden zie je jouw buik groeien, maar hoe j...
ZangerFit - fitness voor zwangere vrouwen - Galina van Herwijnen - indebuurt Dordrecht

Galina van ZwangerFit: ‘Het is ook niet erg om soms een stapje terug te doen’

Ze zeggen niet voor niets dat een bevalling net zo zwaar is als een marathon lopen. Dus ben je zwang...
Baby

In deze Dordtse wijken werden de meeste baby’s geboren

We kunnen er niet omheen: baby's zijn superschattig. Die kleine vingertjes en dat lieve gezichtje me...


Meer over Verloskundigenpraktijk Lucina ontdekken?

Verloskundigenpraktijk Lucina

zorg

GeopendHele dag

Henriëtte Roland Holst-erf 134, Dordrecht

Bekijk meer:zorg

adv.