Janou Bode: ‘Nog voordat ik mijn outfit bedenk, kies ik mijn parfum uit’

Door José de Jong 12 april 2019

Een geur opdoen is niet alleen voor speciale dagen, vindt Janou Bode. Als eigenaresse van Vicino Sei heeft ze een passie voor parfum. “Ik geloof in ‘il dolce far niente’, oftewel de kunst van het genieten.” 

Eerste levensbehoefte

“Geur is voor mij een onderdeel van mijn outfit. Mijn parfum kies ik als eerste, nog voor ik me aankleed,” vertelt Janou. “Dat is echt wat ik zo ontzettend mooi vind aan Italië. Daar is lekker ruiken een eerste levensbehoefte. Italianen houden van moeite doen. Die liefde voor de Italiaanse levenslust is ook de reden dat we alleen maar Italiaanse nicheparfums hebben in de winkel, parfums van familiebedrijven.”

De kunst van het fijnproeven

Ze pretendeert geen neus te zijn, een getraind parfumeur. “Maar ik zou mezelf wel een parfumnerd noemen. In de afgelopen jaren heb veel kennis opgebouwd over hoe geuren in elkaar zitten. Je leert echt je neus te ontwikkelen, om de verschillende tonen eruit te halen. En door die kennis kan ik ook veel wijnen en gerechten beter proeven. Zo proef ik wat voor ingrediënten een gerecht heeft veel beter dan voorheen, en of een wijn op hout gelegen is gerijpt.

Het interview gaat verder onder de foto.

Vicino Sei nicheparfum Italië - indebuurt Dordrecht
Deze vintage kaptafel vindt Janou perfect passen bij de unieke parfums die ze verkoopt | Foto: Vicino Sei

Dat ruikt lekker!

“Al jaren droeg ik geen commerciële geuren. Op vakantie bezochten mijn man en ik altijd wel parfumboetiekjes en zo ook in Rome, waar we een geur roken, allebei opdeden en ook kochten. Toen we kort erna in een steegje liepen met klimop en bloemetjes, vonden we het daar zo lekker ruiken. Dat bleken alleen niet die bloemen te zijn maar wijzelf.”

Wij nuchtere Hollanders kunnen nog wel wat leren van Italianen, vindt ze. “In Nederland is het not done als een heteroman een vrouw complimenten geeft over hoe ze ruikt. Dat dat de normaalste zaak van de wereld wordt, willen we graag bereiken in Dordrecht.”

Geboren ‘neus’

Sommigen zijn geboren met een goede reuk. “Er was hier eens een jongetje van zo’n vier jaar. Hij was met zijn opa mee. ‘Ik ruik honing’, zei hij, ‘ik ruik chocola.’ Daarvan was ik echt wel onder de indruk. Van hem kan ik bijna met zekerheid zeggen dat hij een goede neus zou kunnen worden.”

Vicino Sei nicheparfum Italië - Vlak - indebuurt Dordrecht.jpg
Foto: Vicino Sei

Geur als herinnering

“Mijn vroegste geurherinnering is van nat zand en het strand. Nog steeds word ik intens gelukkig van die geur. En ook denk ik aan de Elnett haarlak van mijn oma en haar poederdons. Dat poederige ruik je ook in een aantal de parfums die we hier verkopen.”

Janou is niet de enige die parfums ziet als herinneringen. “Hier komt een stel altijd langs voordat ze op reis gaan. Dan kopen ze samen een geur die ze op hun vakantie dragen, en na die reis hebben ze het parfum als een herinnering aan hun reis. Hetzelfde geldt voor vrouwen die een parfum voor hun bruiloft komen uitzoeken. Geur is ontzettend gelinkt aan ons geheugen.”

‘Deze winkel runnen voelt niet als werken’

Stress ervaart ze niet bij Vicino Sei. “Onze winkel is drie dagen open en daarnaast hebben we allebei nog andere fulltime baan. Maar hier in de winkel staan voelt helemaal niet als werken. Zo benaderen we onze winkel ook niet. Het is onze passie die we graag met anderen willen delen. Wat ruik je lekker is namelijk een ontzettend fijn compliment wat je een goed gevoel geeft, en wat is er nou fijner dat je goed voelen èn lekker ruiken.Meer over Vicino Sei ontdekken?

Vicino Sei

parfumerie

Nu gesloten15:00 - 19:00

Vlak 6, Dordrecht

Bekijk meer:parfumerie

adv.