Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goudsmid Michael de Meij is terug: ‘Ik kon het goudsmeden moeilijk laten rusten’

Door José de Jong 15 november 2019

Twee jaar geleden sloot juwelier en goudsmid Michael de Meij zijn winkel. “Ons huurcontract liep af en we zagen veel concurrentie met internet”, vertelde hij ons destijds. Hij wilde even niets doen, maar toch bleef het kriebelen. Niet alleen bij Michael; ook bij zijn klanten. “Zelfs bij de supermarkt spraken ze me aan of ik iets voor hen kon maken.” Nu is hij terug waar zijn betovergrootvader begon: werkend in een eigen atelier.

Michael de vrachtwagenchauffeur

Michael is de vijfde generatie die het beroep van goudsmid koos, maar toch had hij zomaar motormonteur of vrachtwagenchauffeur kunnen worden. “Mijn vader drong ons thuis niets op. Het grappige is dat we in ons gezin juist allemaal het vak hebben gekozen”, vertelt hij in zijn atelier. “Mijn zoon zit nu op de mavo en is wel geïnteresseerd in het vak. Misschien dat hij de zaak weer van mij overneemt. We zien wel hoe dat loopt.”

Terug bij zijn roots

Een herfstzonnetje schijnt door de hoge ramen van zijn werkruimte op de benedenverdieping van zijn monumentale woning. “Dit is pas ons atelier geworden nadat we stopten met de winkel. Eerst was het een tuinkamer, een nogal rommelige ruimte, met de werkbank van mijn opa erin. Ik kon het goudsmeden moeilijk laten rusten en daarom ben ik weer voor mijzelf begonnen. Net zoals mijn overgrootvader ooit met een eigen atelier begon,” vertelt hij lachend.

Het interview gaat verder onder de foto.

Michael de Meij Goudsmit - indebuurt Dordrecht
Foto: Bas van der Zwaan

Geen grenzen

Stilzitten bleek toch niets voor hem te zijn. Hij wilde leuk bezig zijn, zonder stress maar met plezier. “Heb ik ’s morgens geen zin, dan kan ik gewoon ’s middags of ’s avonds aan de slag. Voor mij is mijn eigen tijd invullen geen valkuil. Ik werk het lekkerst wanneer ik er zin in heb, dan gaat er meer liefde in mijn sieraden. Wij wonen boven mijn atelier maar dat voelt niet alsof ik altijd aan het werk ben. Door de verdiepingen hou ik werk en privé gescheiden.”

Zo heurt het eigenlijk niet

Zijn eigen ding doen is typisch Michael. “Ik heb me nooit willen aanpassen aan wat hoort. Veel van mijn klasgenoten kwamen uit juweliersfamilies, net als ik. Die kwamen met de auto van hun vader netjes in een overhemd naar school. Ik ging gewoon met de motor naar de klas en droeg lang haar en oorbellen in de winkel. Alleen mijn tattoosleeve is van nadat de winkel sloot. Dat vond ik toch niet helemaal netjes tegenover mijn klanten.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Michael de Meij Goudsmit werkbank opa - indebuurt Dordrecht
De werkbank van Michaels opa | Foto: indebuurt Dordrecht

Bijzondere projecten

Nu maakt hij sieraden in opdracht. “Ik heb het geluk dat ik bijzondere stukken mag maken, ter gelegenheid van geboortes bijvoorbeeld. Ook bij een overlijden komen mensen naar mij toe. Dan krijg ik de opdracht om een sieraad met daarin as te maken. Soms maak ik iets ter nagedachtenis aan een overleden kindje. Een mevrouw vertrouwde mij een project toe dat ze als afscheidscadeau wilde geven. Zoiets vergeet je nooit meer.”

Rasondernemer

“Als ik ooit zou stoppen, dan blijf ik goudsmeden als hobby. Maar voorlopig ben ik niet bang zonder werk te zitten. Ik ben ondernemer en ik heb al eerder gemerkt dat ik me daarover geen zorgen hoef te maken.”

In 2017 interviewden we Michael ook:

Michael de Meij

Voor de allerlaatste keer op bezoek bij juwelier en goudsmid Michael de Meij

Wie nog iets bij juwelier Michael de Meij wil halen of laten maken, moet dat snel doen. Op 29 juli d...

adv.