Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Galina van ZwangerFit: ‘Het is ook niet erg om soms een stapje terug te doen’

Door José de Jong 5 april 2019

Ze zeggen niet voor niets dat een bevalling net zo zwaar is als een marathon lopen. Dus ben je zwanger? Dan kun je maar beter aan je conditie werken voor die bevalling, vindt Galina van Herwijnen. Zij geeft zwangerschapscursussen en traint met zwangere vrouwen en nieuwbakken moeders. “Door actief te blijven, kun je klachten tijdens je zwangerschap verminderen of zelfs voorkomen,” zegt ze. 

Naar je lijf luisteren

Zelf is ze trotse moeder van een zoon en een dochter. De praktijkervaring die Galina daarmee opdeed, vindt ze een enorm pluspunt. “Ik kan me inleven in wat mijn cursisten doormaken en ze een realistisch beeld geven. Natuurlijk is geen enkele zwangerschap hetzelfde, en dat wil ik vooral ook meegeven aan de dames. Maar ik kan ze wel tips geven. Dat smeren tegen de striae bijvoorbeeld helemaal geen zin heeft. En dat je tot aan je bevalling kan doorgaan met sporten. Luister vooral naar je lijf, is mijn grootste tip. Want hoe belangrijk ik beweging ook vind, het is ook niet erg en soms ook nodig om een stapje terug te doen.”

Door tot de eerste wee

En dan zijn er vrouwen die bijna letterlijk tot de eerste wee sporten. “Ja, ik heb soms vrouwen waarvan ik vermoed dat de bevalling niet lang meer duurt. Dan appen ze me de dag na de les dat ze die nacht bevallen zijn. Maar ik krijg ook andere verhalen mee, van zwangerschappen die zwaar zijn en soms zijn er vrouwen die een miskraam krijgen. Dat ik er dan ook voor ze kan zijn is erg fijn.”

Het interview gaat verder onder de foto.

FitHuman ZwangerFit MamaFit - Galina van Herwijnen - indebuurt Dordrecht
Foto: Facebook FitHuman Sports & Lifestyle

Genietmomentje

“Zwanger zijn is een bijzondere fase in je leven, en ik vind het zo mooi dat ik daar onderdeel van mag zijn. Ik wil mijn cursisten graag meegeven dat ze moeten genieten van hun zwangerschap. Zeker dames die al één of meerdere kinderen thuis hebben, maken hier even een momentje voor zichzelf van. Dan kunnen ze aandacht geven aan dat kleine leven in hun buik.”

‘Als ik hoor dat ze wat aan mijn lessen hebben gehad, dan vind ik dat ontzettend fijn’

De combinatie van theorielessen en lekker in beweging blijven is uniek in Dordrecht, maar voor Galina vullen ze elkaar mooi aan. Al zo’n zes jaar geeft ze de lessen in Dordrecht. “Toen ik begon, waren er nog niet veel van dit soort cursussen. Het waren zwangere vriendinnen die mij, hun vriendin die gymles gaf, vroegen of ik ze niet kon helpen. Sporten als zwangere is geen probleem, maar je moet wel weten waarop je moet letten.”

Denken in mogelijkheden

De coach ziet het als een uitdaging om bewegen mogelijk te maken voor iedereen. “Ik denk vooral in wat er wel mogelijk is. Natuurlijk zijn er dingen waar je op moet letten, zoals bijvoorbeeld de rechte buiskpieren, maar verder kan ik sporten tijdens je zwangerschap alleen maar aanmoedigen. De theorielessen die ik geef, zorgen ervoor dat vrouwen goed voorbereid de bevalling ingaan. Dat ze kunnen vertrouwen op hun lichaam is de grootste boodschap die ik ze meegeven kan. En als ik dan na de bevalling hoor dat ze wat aan mijn lessen hebben gehad, dan vind ik dat ontzettend fijn.”


Meer over FitHuman Sports & Lifestyle ontdekken?

FitHuman Sports & Lifestyle bootcamp

GeopendHele dag

Kameleonring 14, Dordrecht

Bekijk meer:bootcamp

Misschien vind je dit ook wel interessant:

Baby verloskundigenpraktijken Dordrecht - Unsplash - indebuurt.nl

Zwanger? Dit zijn de beste verloskundigen op ons eiland volgens Dordtenaren

We vroegen jullie welke verloskundigen in Dordrecht jullie zouden aanraden en dat hebben we geweten!...
Marie Louise Barendrecht - Moose fotography - indebuurt Dordrecht.jpg

Marie Louise Barendrecht: ‘Baby’s fotograferen is het leukste in de wereld’

Foto's maken van pasgeboren baby's, het klinkt als een topbaan. En het is een hartenwens die Marie L...
Kinderdagverblijf De Sterretjes - Kinderopvang Dordrecht - indebuurt.nl

Dit zijn de 8 beste kinderdagverblijven volgens Dordtenaren

Een kinderopvang uitzoeken is niet iets wat je zomaar 1, 2, 3 doet. Want waar kun je je kind met een...

adv.