Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eva van Klei & Zij: ‘Werken met klei kan misgaan, maar het mooie zit juist in verrassing’

Door José de Jong 19 april 2019

Dat sieraden van klei allesbehalve suf zijn, bewijst Eva van der Willigen-Timmer wel. In haar Atelier Klei & Zij aan de Voorstraat Noord maakt ze lichte, verfijnde en vrouwelijke sieraden. “Dat ik van een bonk klei iets moois kan maken, vind ik best gaaf”, vertelt de ontwerpster. 

“Veel mensen vragen of mijn sieraden makkelijk kapot gaan, omdat ze van keramiek zijn. Maar in feite zijn ze net zo sterk en breekbaar als een kopje. Het gaat er vooral om hoe je met de sieraden omgaat”, legt Eva uit.

Klanten vinden het namelijk een beetje een eng idee, sieraden van klei. “Natuurlijk is het breekbaar en moet je er met zorg mee omgaan,” zegt de onderneemster, “maar als je de artikelen netjes behandelt, is er niets aan de hand.”

Klei & Zij Voorstraat - indebuurt Dordrecht
Foto: indebuurt Dordrecht

Eva draagt haar eigen ontwerpen, en kan daarmee goed uitleggen wat ze bedoelt. “Ik krijg wel eens de vraag of een ketting langer kan zijn. Dat is alleen niet zo praktisch. Als je dan bijvoorbeeld boven een tafel hangt, kan het hangertje inderdaad breken. Toch is keramiek niet zo breekbaar als je denkt. Veel van mijn sieraden zijn van porselein, en dat is bijvoorbeeld veel sterker dan aardewerk.”

What’s in a name

Als je denkt te weten hoe Eva aan haar bedrijfsnaam komt, kun je in de goede richting zitten. “Natuurlijk verwijst de klei in de naam naar het materiaal waarmee ik werk. Maar mijn moeders achternaam is Kleiberg, en daarom heb ik naast klei in de naam ook een berg in het logo. Ik ben in mijn moeders voetstappen getreden. Zij is geschoold als keramist, en na mijn afstuderen ben ik ook in het vak gegaan. Dat is nu vier jaar geleden. De grote berg is mijn moeder en de kleine ben ik. En ‘zij’ staat voor mijzelf.”

‘Dat gevoel van iets voor mezelf doen, was erg sterk’

Het was niet Eva’s bedoeling om in de keramiek te gaan. “Mijn studie Lifestyle & Design aan de kunstacademie Willem de Kooning leidde me onder andere op trendwatcher. Maar al voordat ik ging studeren, wilde ik een eigen winkel beginnen. Dat gevoel van iets voor mezelf doen, was erg sterk. Mijn moeder had deze winkel die voor hun woonhuis zit al, en door mijn ervaring in de sieradenbranche begon ik in haar winkel. Ik heb mezelf geleerd met klei te werken.”

Ultiem geluk

En dat gaat met vallen en opstaan, weet Eva. Toch vindt ze haar eigen ontwerpen daadwerkelijk maken het leukst aan haar werk. “Als ik een ontwerp afmaak, er naar kijk en het mooi vind, is dat al geweldig. Maar als mensen het ook nog eens kopen, dan is dat iets heel bijzonders. Ik doe iets dat ik superleuk vind.”

Klei & Zij Atelier - Eva van der Willigen - indebuurt Dordrecht
In het atelier liggen onderdelen van de Coral Colletion te drogen met het mooie uitzicht op de binnentuin | Foto: indebuurt Dordrecht

Onderbuikgevoel en trends

“Mijn ervaring in het voorspellen van trends gebruik ik bewust en onbewust in het ontwerpen van mijn sieraden. Ik heb een soort onderbuikgevoel over wat er aan trends gaan komen. Daarom ben ik nu bezig met mijn Coral Collection, gebaseerd op koraal. Doordat ik niet opgeleid ben als keramist wordt ik nog wel eens verrast. Zo kan iets na het afbakken of glazuren er anders uitzien dan ik had gedacht. Het kan ook misgaan, maar het mooie zit juist in verrassing.”

Naast kijken naar trends, haalt ze haar inspiratie ook uit Dordrecht zelf. “Ik ben dol op de lucht van de ondergaande zon. Ik probeer er wel foto’s van te maken, maar die lukken lang niet altijd. Door al het water hier in Dordrecht ziet de zonsondergang er ontzettend mooi uit.”Meer over Klei & Zij ontdekken?

Klei & Zij

speciaalzaken

Gesloten12:00 - 17:00

Voorstraat 114, Dordrecht

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.