Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een stukje Japan in Dordrecht: Special Edition is dé plek om te chillen en gamen

Door Lisanne Doff 19 juli 2019

Als je denkt aan Japan, denk je waarschijnlijk aan manga, anime, de gekste snacks en coolste gadgets. Wist je dat we een winkel in Dordrecht hebben die dit allemaal verkoopt? Sinds 8 augustus 2015 zit Special Edition aan de Spuiweg. Angelique de Leur is eigenaar van Special Edition en vertelt je waarom de winkel en Dordrecht bij elkaar horen.

Van jongs af aan is Angelique al geïnteresseerd in de Japanse cultuur. “Vanaf het moment dat ik internet had, is de interesse in Japan gaan groeien. Voor die tijd leende ik wel eens boeken over Japan in de bibliotheek, maar via internet ging ik zoeken wat er allemaal uit Japan komt. Ik vind het eten heerlijk, zoals sushi en ramen. Daarnaast houd ik van gamen, vind ik de gewoontes en cultuur bijzonder en spreekt het Shintoïsme me aan. Shintoïsme is een religie die vrijwel alleen in Japan beoefend wordt. Het is oorspronkelijk een natuur-godsdienst, maar is met de tijd meegegaan. Je kunt in Japan zien dat er nog veel eerbied en respect is voor de natuur en voor verhalen die al honderden jaren of langer meegaan in de geschiedenis, en dat je naast een oude tempel, hypermoderne wolkenkrabbers hebt staan.”

Het begin van Special Edition

Een paar jaar later komt Angelique haar vriend, Zhi Jian Wu, tegen op een beurs in Rijswijk. “We kwamen elkaar tegen bij een kraampje met Japanse spullen en ontdekten dat we dit zelf ook graag wilden. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen. In 2010 begonnen we en in 2011 ontstond Special Edition. Eerst was het alleen een webshop, maar we wilden ook een fysieke winkel in de stad. We zijn op zoek gegaan in Leiden, Utrecht, Gouda, Eindhoven, Den Haag en nog veel meer steden. Maar Dordrecht sprong er voor ons echt uit. Er hangt hier een goede vibe en er zijn veel kleine eenmanszaakjes. Het is een stad vol ondernemers en dat sprak ons aan. Vanaf het moment dat we in het pand gingen verbouwen, kwam de buurt al kijken. We voelden ons welkom.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. 

De entree van Special Edition | Foto: indebuurt Dordrecht
Figuurtjes van de anime Lucky Star | Foto: indebuurt Dordrecht
Een deel van de winkel | Foto: indebuurt Dordrecht
Ongeveer 1000 van de 4000 manga's | Foto: indebuurt Dordrecht

Club Kanpai

Winkeliertje spelen en wachten tot een klant iets koopt, is er anno 2019 niet meer bij. Na de reis in Japan wisten ze bij Special Edition precies hoe Japanse winkels zijn ingericht en hoe de klanten het beste worden behandeld. Zo heb je in Japan veel kleine winkels die in garageboxen zijn gebouwd en waar jongeren bij elkaar komen. Dit zijn allemaal niche-winkels die voor een betaalbare prijs toch in een groot winkelcentrum hun goederen en diensten kunnen aanbieden. Angelique: “Wij wilden in Dordrecht meer creëren dan alleen een winkel: een plek waar mensen kunnen chillen, gamen en elkaar kunnen ontmoeten. Daarom hebben we achter de winkel een chill-ruimte inclusief bar en games. We noemen het Club Kanpai en er is in deze jaren een community ontstaan. We hebben zo’n dertig vaste mensen die hier regelmatig over de vloer komen. Ik vind het belangrijk dat we een mooie winkel en een website hebben waardoor we goed vindbaar zijn op internet, maar het allerbelangrijkste vind ik de community building. Het contact met de klanten zorgt ervoor dat ze terugkomen. Daar kunnen sommige winkels nog wat van leren.”

Dordtse Matsuri

Community building doen Angelique en Zhi ook door evenementen te organiseren en naar beurzen te gaan. Per jaar gaan ze naar wel twintig verschillende beurzen en delen ze tienduizenden flyers uit. Maar een grootschalig Japans event is nog niet eerder in Dordrecht geweest, dus werd de Dordtse Matsuri bedacht: een Japans evenement dat op zaterdag 31 augustus bij Bibelot wordt georganiseerd. “We hopen dat er zo’n 1000 mensen komen”, vertelt Angelique. “We organiseren ontzettend veel. Er worden workshops origami en kalligrafie gegeven, er komt een hele grote gameroom, je kunt meedoen aan karaoke of een les karate en aikido volgen. Daarnaast zijn er demonstraties, is er een Japanse verhalenverteller, kun je meedoen aan een cosplay wedstrijd en komen er drie gave hoofdacts. Er is genoeg plek voor iedereen, want je kunt ook nog op het Energieplein chillen.” Een kaartje kost €12,50 en ze zijn hier te koop.

Oproep aan ondernemers

Heb je ook affiniteit met Japen en wil je meehelpen aan de Dordtse Matsuri? Angelique kan je hulp gebruiken! Meld je aan om met een kraampje te komen, help mee met de decoratie of zorg voor iets leuks en een folder van jouw bedrijf voor in de goodie bag van de eerste 100 bezoekers. Aanmelden kan via de website.

Lees ook: 

Gillian de Waard leuk volgens

Leuk volgens Gillian: Japanse cultuur, piercings en vredige tuinen

Wie in Dordrecht woont, kent vaak de allerleukste plekken. Maar weet je ook de allerstilste plekken ...

Tof! Sjoerd de Straatbarbier geeft daklozen een gratis knipbeurt

Wat doe je als je jouw passie voor knippen wilt combineren met het helpen van mensen met minder geld...

Meer over Special Edition ontdekken?

Special Edition entertainment

Gesloten11:00 - 19:00

Spuiweg 50, Dordrecht

Bekijk meer:entertainment

adv.