Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Caroline heeft van muziek haar werk gemaakt: ‘Ik ben nu elke dag bezig met mijn passie’

Door José de Jong 15 maart 2019

Van boekhouder en boeker tot fotograaf en cameravrouw, social media strateeg en tekstschrijver; Caroline Bijl heeft het er druk mee. Als oprichter van Fresh Jazz Agency werkt zij elke dag met muzikanten. “Het contact met deze unieke mensen maakt mijn werk leuk. En ik ben elke dag bezig met muziek, mijn grootste passie.” We spreken de onderneemster bij het optreden van één van haar bands, Trio QBOA, in restaurant Post.

De (jazz)wereld is klein

De muzikanten van Caroline zijn regelmatig te zien en horen in de gastrobar aan de Johan de Wittstraat. “De eerste keer dat mijn muzikanten hier moesten optreden, zei de drummer die ochtend af omdat hij ziek was. Dat was wel even omschakelen. Zo’n eerste keer wil je natuurlijk een goed visitekaartje achterlaten. Maar naast de tien muzikanten die ik vertegenwoordig, heb ik binnen de jazz scene een groot netwerk. En zo kwam ik Jonas Linnemann tegen die nu één van mijn musici is. Hij speelde die eerste keer en vandaag weer.”

Dromen van Londen

Zulke connecties zijn erg belangrijk voor de muzikale onderneemster. In de jazzwereld kent iedereen elkaar, vertelt Caroline. “We hadden bijvoorbeeld een optreden in Londen. Jazz is daar een stuk groter en er zijn veel muzikanten, dus het is lastig om binnen te komen bij een restaurant. Maar één van mijn muzikanten woont er en zo kwamen we daar letterlijk binnen. Omdat jazz daar zo populair is en ik een zwak voor de stad heb, zou het me tof lijken vaker een optreden in Londen te regelen. De Pizza Express Jazz Club staat hoog op mijn wensenlijstje, daar traden ook Norah Jones, Amy Winehouse en Jamie Cullum op. Maar zulke dingen kun je niet afdwingen. ‘Go with the flow’ is mijn motto.”

Het artikel gaat verder onder de video.

Maatwerk

Bij Fresh Jazz Agency kun je terecht voor jazz, en hun specialisatie is Braziliaanse jazz: van samba tot bossa nova en choro. De bands spelen achtergrondmuziek voor restaurants zoals Post, maar ook evenementen zoals bruiloften, recepties of exposities in bijvoorbeeld het Dordrechts Museum. Daarbij werkt de onderneemster met diverse muzikanten. Van drummers en gitaristen tot zangeressen, Caroline heeft ze onder haar hoede. Daardoor kan ze iedere klant, zowel bedrijven als particulieren, maatwerk bieden.

“Je kunt het zien als een menukaart. Het is vrijwel uniek dat je zelf je band kunt samenstellen. Doordat iedereen als professioneel jazzmuzikant is opgeleid, kunnen ze heel goed samen spelen. In de jazz heb je het American Songboek, dat is dé jazzbijbel. Iedere muzikant kent die nummers en daardoor kunnen ze in verschillende formaties spelen. Voor de mensen die muziek boeken is dat ook fijn. Zo bied ik muziek aan voor elke ruimte en stijl, elk budget en gewenst volume.”

Heel Dordt aan de jazz

Jazz is toegankelijke muziek voor iedereen, vindt Caroline. Met haar muziek hoopt ze heel Dordt aan de jazz, en dan vooral de Braziliaanse jazz te krijgen. “Als mensen na een optreden tegen me zeggen dat ze verbaasd zijn dat dit jazz is en ze het leuk vinden, dan vind ik dat tof. Daar doe ik dit allemaal voor.”


Meer over Fresh Jazz Agency ontdekken?

Fresh Jazz Agency muziek

Bekijk meer:muziek

Lees meer over Trio QBOA:

qboa fresh jazz agency

QBOA is zondag in Post. Wat zeg je?

Om maar met het belangrijkste te beginnen. QBOA is een trio. Een jazztrio welteverstaan. In samenwer...

adv.