Best bijzonder: Kooijman Schoenen zit al ruim 70 jaar in Dordrecht

Aangeboden door Kooijman Schoenen 9 november 2018

Als er één naam wel bekend is in Dordrecht, dan is dat die van Kooijman Schoenen. Al vanaf 1946 kun je bij het familiebedrijf terecht voor schoenen en klein lederwaren. Meerdere generaties werken er in de winkel die nu aan het Damplein gevestigd is. “Ik ben geboren in een schoenendoos,” grapt derde generatie Alex Kooijman. 

Net zoals vader

Traditiegetrouw begon hij zijn carrière niet in het familiebedrijf. “Al van kleins af aan zei ik dat ik in de winkel wilde werken, ook al lieten mijn ouders me vrij in wat ik wilde doen. Ze vonden het verstandig dat ik het vak ergens anders leerde. Net zoals mijn vader Johan dat vroeger deed. En dus werkte ik tien jaar lang in Barendrecht.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Kooijman Schoenen familiegeschiedenis - indebuurt Dordrecht
Links Johan en Nel, rechts Johans ouders | Foto: Kooijman Schoenen

Van Crabbehof naar Dubbeldam

Johan begon zijn carrière dus ook niet in de zaak van zijn ouders. “Ik begon mijn werk in de schoenen bij een groothandelsbedrijf. Eerst was ik daar verkoper. Omdat ik een motor had, werd ik al snel ingezet bij vervanging in diverse winkels en binnen de kortste keren was ik chef. Daar heb ik veel leuke ervaring opgedaan.” Na enige tijd krijgt zijn vader gezondheidsproblemen en nemen Johan en zijn vrouw Nel de sleutel van de winkel over. En in 1995 verhuist de schoenenzaak naar de huidige locatie aan het Damplein.

‘Prachtig dat sommige bedrijven al zo’n honderd jaar bestaan.’

Sinds een paar jaar is Alex in de familiezaak te vinden. “Werken in een familiebedrijf heeft zo zijn charmes. Ik vind het prachtig dat er bedrijven zijn die al zo’n vijfenzeventig of honderd jaar bestaan. We hebben hier een band met klanten. Er zijn zelfs klanten die met me zijn meegekomen uit Barendrecht. Sommige mensen ken ik al zo’n tien jaar.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Kooijman Schoenen Dubbeldam - Nel Kooijman - indebuurt Dordrecht.jpg
Nel Kooijman | Foto: indebuurt Dordrecht

Weddenschappen

Met die kennis in het achterhoofd gaan vader Johan, moeder Nel en Alex jaarlijks inkopen op een beurs. “Sommige modellen kopen we echt met een bepaalde klant in het achterhoofd. Als grapje doen we weddenschapjes om te kijken of iemand een specifieke schoen koopt. Zo hebben we nu een rode herensneaker besteld die komend voorjaar binnen komt. We gaan het zien.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Kooijman Schoenen Meer over Kooijman Schoenen ontdekken?

Kooijman Schoenen schoenenwinkels

Nu gesloten09:00 - 17:30

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Dubbelsteynlaan West 81, Dordrecht

Bekijk meer:schoenenwinkels

Lees meer over Kooijman Schoenen:

Kooijman schoenen Dordrecht RTL Lifestyle Experience

Leuk: Kooijman Schoenen komt binnenkort op tv

In oktober komt een Dordts gezicht op de buis. Gisteren (maandag 11 september) werden Dordtenaar Ale...

adv.