Banketbakker Tom van der Breggen bakt van Schapekop tot Beverkoek

Door Caty Groen 12 januari 2018

Hij deed ooit mee met een bakkerswedstrijd en won een prijs met zijn lokale koekje: Schapekoppen. Inmiddels gaan de blikken koekjes de hele wereld over. Het inlegvel met de legende over de Dordtse Schapekoppen is vertaald in het Frans, Duits en Engels.

Tom van der Breggen is geen Dordtenaar van geboorte, maar hij weet wel alles over schapenkoppen. Als koekje dan, want we hebben het over banketbakkerij Van der Breggen aan de Reeweg Oost.

Schapenkoppen, nee schapekoppen

Eerst maar even over de schrijfwijze. We schrijven nu schapenkoppen, met een tussen-n. Van der Breggen hanteert de benaming Schapekoppen, zonder die n. Dat komt omdat hij het koekje heeft genoemd naar de legende, en heel vroeger schreven ze Schapekop. Vandaar.

Een eigen zaak

Tom van der Breggen nam in 1964 de bakkerij aan de Reeweg Oost over van bakker Akkerman. “Ik kom uit Alphen aan den Rijn”, vertelt Tom Van der Breggen . “Mijn vader was ook bakker en ik was op zoek naar een eigen zaak. Omdat Akkerman met pensioen ging, kwamen mijn vrouw Magda en ik naar Dordrecht.”

Wel twintig bakkers

Vooral in de beginjaren was het hard werken voor Tom en Magda. “Er zaten alleen al hier in de buurt twintig bakkers”, herinnert Tom zich. “En daarvan waren er maar liefst zeven in mijn directe omgeving; in dezelfde straat of maar net een paar stappen verder in een andere straat. Toch konden we allemaal een boterham verdienen, maar het kwam niemand aanwaaien.”

Op de bakkersschool

Tijdens de moeilijke beginjaren gaf Tom ook nog les in het bakkersvak. Magda runde de winkel samen met chef Ad van Woerkom. “Op een gegeven moment kreeg ik het aanbod om fulltime op een school te komen werken in Amersfoort, maar Magda zag zo’n verhuizing niet zitten. Ik zei: goed, dan ga ik hier verder met koekjes bakken.”

Koek en blik

Chef Ad van Woerkom vertrok naar de Spuiweg waar hij jarenlang een eigen zaak had. Uit het hele assortiment banketspecialiteiten van Van der Breggen sprongen de Schapekoppen er uit. Er werd een koekblik ontworpen en de legende over de Dordrechtse schapekoppen werd als inlegvel toegevoegd. Al snel kwamen er vertalingen want de koekjes, én de gevulde blikjes, vonden hun weg over de hele wereld. In Dordrecht kwamen verschillende verkooppunten. Zo verkoopt supermarkt Plus ’t Lam ze, het VVV en het Biesbosch Centrum.

‘Goed, dan ga ik hier verder met koekjes bakken’

Die contacten in de buurt leidde tot nog meer lekkers. Een aantal van de specialiteiten die Van der Breggen maakt, zijn gebakken met meel van de Dordtse molen Kyck over den Dyck. Zoals de molenkoeken, bijvoorbeeld. Die kun je dan ook met recht een streekproduct noemen.

Foto: Facebook VVV

Met een vriendje

Het schapekopkoekje heeft er trouwens een vriendje bij: de beverkoek. Daarvan verkopen ze er niet alleen veel van in de winkel op de Reeweg Oost, maar ook in het Biesbosch Centrum, de thuisbasis van de bever. “Ook de beverkoeken worden gebakken van meel dat in de Dordtse molen is gemalen”, legt Tom uit. “Toen een eindje verderop nog de lts was, hebben leerlingen van de richting metaalbewerking bronzen koekjesstekers gemaakt van een bever. Daar was eerst een ontwerp van getekend. Een leuke samenwerking was dat en we gebruiken de stekers nog dagelijks.”

Moeilijk kiezen

De schapekoppen, beverkoekjes en molenkoeken worden dagelijks vers gebakken in de bakkerij. Maar het assortiment banket is groter dan dat. Want we hebben het nog niet eens gehad over hun slagroomgebak, grote krakelingen of pizzapunten. Het zal nog moeilijk kiezen worden, daar aan de Reeweg Oost.

Banketbakkerij vd Breggen bakkers

Vandaag gesloten

Reeweg Oost 31, Dordrecht

Bekijk meer:bakkers