Bakker Mo: ‘Een desembrood is als een baby: je moet er goed voor zorgen’
Aangeboden door Qredits
Mo Moradi Saadat is zijn hele leven al bakker. Hij leerde het vak van zijn moeder, die een bakkerij runt in zijn thuisland Iran. Toen hij in 2011 in Nederland ging wonen, was het zijn droom om een eigen bakkerij te openen. Met een zakelijke lening van Qredits is dat in december 2018 gelukt. Bij Bakkerij Samen in Dordrecht maakt hij met zijn vrouw Sahar de meest heerlijke desembroden, croissants en meer. “Brood kan heel gezond zijn.”
Bakkerij Samen is hét adres voor desembrood. “Het proces van desembrood maken duurt lang”, vertelt Mo. “Maar het is het waard, want het is lekkerder én gezonder, mede dankzij bacteriën die goed voor je darmen zijn. Een desembrood is als een baby: je moet er goed voor zorgen. Het complete proces duurt zo’n twintig uur.” In Iran wordt bijna uitsluitend desembrood gegeten, vertelt Mo. “Je kunt met desem dan ook alles maken: van pizzadeeg tot bolletjes. In sommige steden in Iran bidden mensen zelfs voor goed brood.
Recepten van over de hele wereld
Naast desembrood verkoopt Bakkerij Samen nog veel meer lekkere producten. “We maken al het desembrood helemaal zelf, maar ook onze zelfgemaakte croissants zijn uniek in de omgeving. Ik bak het brood en mijn vrouw Sahar maakt traditionele koekjes en taarten uit haar thuisland Afghanistan. Dat heeft ze van haar moeder geleerd. Onze producten zijn op basis van recepten van over de hele wereld. We hebben ook cheesecake, cinnamon rolls en zuurdesem pizzadeeg.”
Vertrouwen van Qredits
Het was een uitdaging voor Mo om zijn eigen bakkerij te beginnen. “Ik kom niet uit Nederland en ik heb ook geen economische achtergrond qua scholing”, vertelt hij. Banken waren dus niet zo happig op hulp bieden en wilden geen krediet verlenen. Via via hoorde Mo over Qredits, een organisatie die startende ondernemers helpt met krediet, training en coaching. “Er was sowieso support vanuit Qredits, dat ging verder dan alleen het krediet. Ik kreeg een coach toegewezen die me hielp bij het uitwerken van het ondernemersplan. Zonder Qredits was het niet gelukt om Bakkerij Samen te openen.”
Een vakman
Volgens Mo was het vooral het vertrouwen vanuit Qredits dat hem goed deed. “Ik heb misschien niet een economische achtergrond en had nog niet eerder een onderneming gehad, maar ik ben een vakman. Ik bak al van jongs af aan en het bakkersvak zit in mijn familie. Ik weet waar ik het over heb en dat zagen ze bij Qredits.”
Gezond en lekker
Mo hoopt dat hij met zijn bakkerij kan laten zien hoe lekker en gezond brood eigenlijk kan zijn. “Brood heeft namelijk tegenwoordig niet altijd de beste reputatie. Sommigen denken zelfs dat het slecht voor je is. Maar mensen moeten weten dat wij gezonde producten maken. Onze broden zijn vegan, bevatten geen suiker en geen e-nummers. We gebruiken zo min mogelijk zout. Ambachtelijk brood van de bakker is echt iets anders dan uit de supermarkt, en dat proef je.”