Korting op wijn en heerlijk eten: dit is waarom je bij deze wijnproeverij wilt zijn
Misschien staat 27 oktober al weer in je agenda: lekkere wijntjes, boeiende wijnboeren en natuurlijk veel liefhebbers. Weet je niet...
“Overdag is zij jurist, maar ’s avonds ontpopt zij zich tot vinoloog.” Denk er een Vlaamse mannenstem bij en je bent bijna in een aflevering van het ooit zo populaire televisieprogramma Jambers. Voor Antoinet Rentema is het haar dagelijks leven. Ze is vinoloog, een wijndeskundige, en heeft sinds een paar jaar haar eigen bedrijf RiversPoint.
“Ik ga nu echt de drukste periode van het jaar in”, vertelt Antoinet. “De meeste wijncursussen die ik geef, vinden plaats in het najaar. In de zomer zijn mensen druk met andere dingen en willen ze ongecompliceerd genieten van een wijntje. Nu het donkerder wordt, gaan ze zich weer meer verdiepen in wijn. Ik heb bijna geen tijd meer om te werken”, zegt ze lachend. “Ik ben al minder gaan werken omdat RiversPoint groeit.”
Drie dagen in de week werkt ze als jurist bij het Ministerie van Defensie. “Mijn werk als vinoloog houdt me in balans, het houdt mijn werk bij Defensie boeiend. Het lesgeven vind ik erg leuk. Dat had ik nog niet eerder gedaan. Als ik de energie van mijn cursisten zie, word ik ontzettend blij. Het voelt ook echt niet als werken, hoe cliché het ook klinkt.”
Het interview gaat verder onder de foto.
Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby, vertelt ze. “Ik was een weekendje weg naar de streek Champagne en was onder de indruk van al die wijnhuizen met hun proeverijen. Ik wist niet dat er zoveel smaakverschil tussen champagnes kon zijn.”
“Via Frans van den Hoogen haalde ik mijn wijnbrevet, eigenlijk meer voor mezelf dan om er professioneel iets mee te doen. En zo langzaamaan ben ik in het vak van vinoloog gerold. Ik hoop vooral mijn kennis en plezier over te brengen aan anderen. Het liefst wil ik ze aansteken om zich meer te verdiepen in wijn.”
‘Ik zie mensen groeien, zowel qua kennis als in hun smaak’
En dat lukt wel. “Mijn man vond dat hij niet kon achterblijven en volgde een wijncursus. Ook een paar vrienden sloten aan bij mijn lessen. Ik geef les in drie niveau’s en ik zie dat mensen doorschuiven. Hun enthousiasme groeit en gelijktijdig hun kennis en smaak. Dat vind ik mooi om te zien.”
In de loop der jaren heeft Antoinet haar eigen smaak ook zien veranderen. “Mijn eerste wijnervaring was met zo’n fles J.P. Chenet. Je weet wel, die vroeger die schuine flessenhals had. Dat kan ik me bijna niet meer voorstellen. Mijn smaak heeft zich echt ontwikkeld doordat ik uit mijn ‘wijn-comfort zone’ stapte. Met veertienhonderd druivenrassen valt er voor mij genoeg te proeven.”
Het interview gaat verder onder de foto’s.
Veel mensen nemen aan dat ze haar bedrijf heeft vernoemd naar de plek waar ze een aantal jaar de cursussen gaf. “In het Damiatebolwerk heb je een prachtig uitzicht op het Drierivierenpunt, maar de dochter van mijn man kwam met de naamsuggestie al voordat er van die locatie sprake was. Tijdens een diner bij Blanc in Bellevue brainstormden we over een bedrijfsnaam. Alle mooie namen met wijn of vertalingen daarvan waren al vergeven en daarom wilde ik een totaal andere naam. Zij kwam met Three Rivers Point, maar dat vond ik te lang. Zo ontstond RiversPoint. Je kon toen net je eigen extensie kiezen (zoals .nl of .com) en daarom koos ik direct voor RiversPoint.wine.”
Dat Antoinet haar tweede baan zo leuk vindt, blijkt wel in hoe ze zich kan verliezen in haar voorbereiding. “Wanneer ik aan mijn presentatie voor een cursusavond werk, vergeet ik weleens te eten. Op mijn nachtkastje liggen alleen wijntijdschriften”, grapt ze. “En Karin Slaughter hoor”, voegt ze eraan toe.
“Wijn is nooit hetzelfde, je zou het bijna een natuurproduct kunnen noemen. Hoe een wijn smaakt, is afhankelijk van omstandigheden zoals hoeveel zon de druiven hebben gehad, welk jaar het is en hoeveel regen er is gevallen. Dat is voor mij juist zo mooi aan wijn.”
Misschien vind je dit ook wel interessant:
In onze gids
Populaire rubrieken