Lekker groen: hier loopt het personeel in t-shirts van oude flesjes

Aangeboden door Stayokay Dordrecht 20 april 2019

Is het scheiden van afval voor jou al jaren geen probleem meer? Blijf je ver weg van plastic en is de hybride auto (of nog liever de fiets) jouw beste vriend? Dan wil je waarschijnlijk ook duurzaam overnachten. Bij Stayokay staat het milieu hoog in het vaandel. Hostelmanager Marco Verdouw: “We willen de duurzaamste overnachtingsoptie zijn, maar doen dat zonder opgeheven vingertje.”

Niet meer dan normaal

“Duurzaamheid zit in ons DNA, nog lang voordat het in de aandacht kwam”, vertelt de hostelmanager. “We vinden het niet meer dan normaal om duurzaam bezig te zijn. Met ons hostel in de Biesbosch staan we letterlijk in de natuur en we willen graag wat terug doen. Jaarlijks ontvangen we ruim tweehonderdvijftigduizend gasten die gebruik maken van de omgeving en we willen dat nog velen na hen dat kunnen blijven doen.”

Iets terugdoen

“Daarom ben ik vanuit Stayokay Dordrecht betrokken bij het Biesbosch Streekfonds. We willen met zijn allen de Biesbosch zo aantrekkelijk mogelijk houden. Stel: je hebt een project en je wilt kanoroutes behouden, dan is dat niet de primaire taak van Staatsbosbeheer. Maar die routes zorgen er wel voor dat mensen niet gaan rondzwerven en daar heeft de natuur weer baat bij. Of er zijn strandjes waar afval ligt. Bij zulke projecten kan het Streekfonds financieel helpen.”

Het interview gaat verder onder de foto.

Stayokay Dordrecht duurzaam gerecyclede t-shirts - indebuurt Dordrecht.jpg
De t-shirts van Stayokay zijn gemaakt van gerecycled katoen en oude PET-flessen | Foto: Stayokay Dordrecht

Bedrijfskleding gemaakt van petflessen

Ook in het hostel zelf is Stayokay goed bezig. Maar voordat je denkt dat de medewerkers rondlopen in creabea-outfits: dat is niet zo. De bedrijfskleding bij Stayokay is gemaakt van oude bedrijfskleding en hergebruikte petflessen, en daarbij dragen zij jeans gemaakt van oude spijkerbroeken.  Marco: “We hoeven niet schreeuwend op onze kleding te zetten dat we zo dol zijn op hergebruik. Maar er staat wel klein op ‘I used to be a plastic bottle’ om te laten zien waar wij voor staan.”

Het interview gaat verder onder de video.

Onbeschreven blad

Van afval wordt niemand blij en ook de werknemers van Stayokay Dordrecht. “In ons hostel kijken we ook graag naar ideeën vanuit onze medewerkers. Zo proberen we alles wat we inkopen in zo groot mogelijke verpakkingen te bestellen, om zo ons plasticgebruik te verminderen. Of schoolklassen die hier komen logeren, kunnen bijvoorbeeld makkelijk een eigen broodtrommel meenemen voor de lunchpakketjes. Het is soms ontzettend simpel en dat willen we graag meegeven. Het is ook zo mooi dat kinderen een onbeschreven blad zijn. Als we afval uit de natuur halen en daarmee iets knutselen, vinden ze het eigenlijk ook heel gek dat dat afval in de natuur lag.”

Hergebruiken van grondstoffen

Dit is leuk! Als je een fiets huurt bij het duurzame hostel Stayokay, krijg je een fiets die gemaakt is van oude Stayokay fietsen. De matrassen worden ook niet weggegooid. De Aupingmatrassen gaan terug naar de leverancier en worden hergebruikt tot nieuwe matrassen. Ook de tafels worden terug gestuurd en hergebruikt door de leverancier. Zelfs het frituurvet wordt apart ingezameld, hier wordt biodiesel van gemaakt.

Het interview gaat verder onder de foto.

5 minuten douchezandloper - Stayokay duurzaam MVO groen - indebuurt Dordrecht
Met deze zandloper kun je makkelijk douchetijd en water besparen | Foto: Stayokay Dordrecht

Vijf minuten boenen, dan weer in je schoenen

Dat is de slogan die je op elke douchehangertje vindt bij Stayokay. “Het gaat ons echt om bewustwording zonder belerend te zijn. Als mensen thuiskomen, de sleutel in hun sleutelgat doen, het licht aan doen en dan nadenken hoe we dat bij Stayokay doen, dan zijn we al een stap verder. We willen mensen niet veranderen, maar ze helpen met een goed idee. En als ze daar iets mee doen, dan is dat voor ons een bonus.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stayokay Dordrecht. Meer over Stayokay Dordrecht ontdekken?

Stayokay Dordrecht campings

Nu openHele dag

Baanhoekweg 25, Dordrecht

Bekijk meer:campings

Misschien vind je dit ook wel interessant:

Stayokay Dordrecht - terras aan het water Biesbosch - indebuurt.nl.jpg

Het ultieme vakantiegevoel beleef je op dit terras aan het water

Het water kabbelt, vogels fluiten, het zonnetje schijnt en je neemt een slokje vers sap. Als je je o...

Waarom je als Dordtenaar ook welkom bent bij Stayokay Dordrecht

Gaaf! Op deze inspirerende locatie wil je vergaderen

adv.