Het Theewinkeltje sluit na 18 jaar: ‘Maar de thee verdwijnt niet uit Dordrecht’

Monique voor haar winkel in de Nieuwstraat. | Foto: Loes van Zanten

Jip is onze columniste. Ze schrijft over bijzondere, opvallende en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer sprak ze met Monique Blom (56) van Het Theewinkeltje aan de Nieuwstraat 34.

De winkel sluit per 12 augustus definitief de deur. Maar de thee van Monique verdwijnt gelukkig niet helemaal uit Dordrecht.

Twee grote passies

“Ik ga niet huilen, niet in de winkel. Dat heb ik me voorgenomen”, begint Monique als ik haar winkel binnenstap. We raken aan de praat over haar twee grote passies: thee en het contact met haar klanten. “Ik heb vroeger bij mijn oma thee leren drinken. Dat werd gezet van losse bladthee. Het pannetje op het vuur, opgieten in een theepot en daarna laten trekken. Het hele proces was een knus samenzijn. Mijn moeder daarentegen was van de ‘Pickwick’-generatie. Zakje in een beker en klaar.”

18 jaar geleden

“Jaren later ging ik werken bij Miranda van ‘Het Theekransje’ in de Grotekerksbuurt. Daar herontdekte ik de passie voor thee die ik vroeger met mijn oma deelde. Ik specialiseerde me in het zetten van thee, de kennis van de theelanden en het productieproces. Achttien jaar geleden nam ik de stap om een theewinkel voor mezelf te beginnen. Het historische pand aan de Nieuwstraat leende zich perfect voor het ouderwetse kopje thee. Klanten in en buiten Dordt wisten al snel de weg te vinden. In de horeca stonden er diverse theesoorten op de menukaart. Thee werd hip! Uiteindelijk ben ik theesommelier geworden, wat betekent dat ik specialist ben in het proces van plant naar kopje.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >>

Klantencontact

Tijdens ons gesprek komt er een klant binnen. Het is een zeventienjarige jongen die een cadeautje wil kopen voor zijn docente die hem zeven jaar heeft begeleidt op school. Hij gaat na de zomer studeren aan het conservatorium en zijn moeder tipte om bij Het Theewinkeltje langs te gaan, vertelt hij. Dit is wat Monique het liefst doet: een op de klant afgestemd cadeaupakket maken.

“Tja,” zegt ze als de jongen weg is. “Dit is dus wat ik enorm ga missen. Het contact met de klanten.” En dan komen toch de tranen. “Ik heb met pijn in mijn hart de beslissing genomen de winkel te sluiten. Waarom? Financieel is het niet meer haalbaar om open te blijven. Ik wil niet failliet gaan. Ik kon mijn passie als hobby uitvoeren omdat mijn man Peter hoofdkostwinner was. Enkele jaren geleden is Peter plotseling overleden. Ik moest samen met mijn dochter Solange zien te overleven. We hebben ons erdoorheen geslagen, ik ben dan ook heel erg trots op haar.”

Lees verder onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >>

Webshop en horeca

Nu Monique de sluiting heeft aangekondigd, stromen de reacties binnen. Van ‘waar moet ik nu mijn thee halen’ tot ‘we gunnen je het allerbeste, Monique’. De thee blijft bij de horeca op de kaart staan. Die laten Monique niet los. Om de vaste klantenkring niet teleur te stellen, gaat Het Theewinkeltje online verder. Je kunt je vertrouwde thee- of koffiebonen via de webshop bestellen. De producten worden via de post thuisbezorgd, maar gratis afhalen kan ook na oktober. Dit kan bij de nieuwe eigenaar van het pand.

Nadenken over de toekomst

Wat gaat Monique na 12 augustus doen? “Ik ga een stukje rust inbouwen. De webwinkel gaat mijn aandacht vragen en ik wil nadenken over de toekomst. Ook ga ik lekker met de hond wandelen, want sinds kort is er een vrolijk kwispelende pup in huis.”

Liefs van Jip

Bekijk ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Hotspot! Stan opent zijn exclusieve sneakerwinkel op de Voorstraat”

Hotspot! Stan opent zijn exclusieve sneakerwinkel op de Voorstraat

Ga naar “Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Dordrecht”

Werken dicht bij huis! 5 x vacatures in Dordrecht

Ga naar “Werken dicht bij huis! 7 x vacatures in Dordrecht”

Werken dicht bij huis! 7 x vacatures in Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle Blokker boodschappentrolleys met koelvak 20% korting”

Alle Blokker boodschappentrolleys met koelvak 20% korting

 • Geldig t/m 14 augustus 2022
Ga naar “Eastpak rugzak vanaf € 14,99”

Eastpak rugzak vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “50% korting bij NAME IT”

50% korting bij NAME IT

 • NAME IT
 • Geldig t/m
NAME IT Dordrecht kinderkleding tieners
Ga naar “AH Romaatje 250 gram € 0,99”

AH Romaatje 250 gram € 0,99

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Buschauffeur”

Buschauffeur

 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Horecamedewerker Smullers”

Horecamedewerker Smullers

 • Parttime

Agenda

Ga naar “Brand Parkies 2022”

Brand Parkies 2022

 • Van 11 jul t/m 15 aug
Ga naar “Tij Festival 2022”

Tij Festival 2022

 • Van 17 nov t/m 20 nov
Ga naar “Open Monumentendagen 2022”

Open Monumentendagen 2022

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Burendag in Dordrecht”

Burendag in Dordrecht

 • 24 september 2022
Ga naar “Popronde Dordrecht”

Popronde Dordrecht

 • 10 september 2022