Familiebedrijf SMS Supermodestoffen sluit na 37 jaar: ‘Het is mooi geweest’

Broer en zus voor hun winkelpand aan de Spuiweg. | Foto: Loes van Zanten


Jip is onze columniste. Ze schrijft over bijzondere en grappige dingen die ze meemaakt. Deze keer sprak ze met broer en zus Jan en Joke, eigenaren van SMS Supermodestoffen aan de Spuiweg 84.

Op de ramen hangen flyers met ‘Opruiming tot 75%’, maar als je binnenkomt voelt het niet alsof de winkel binnenkort gaat sluiten. Je kijkt je ogen uit door de hoeveelheid planken met rollen stof en fournituren waar knopen, band, ritssluitingen en lint een deel van zijn.

37 jaar een familiebedrijf

De ouders van Jan en Joke begonnen de stoffenzaak in 1985 aan de Wijnstraat. Na tien jaar verhuisde de winkel naar de Spuiweg. Nu komt er helaas een einde aan het familiebedrijf, want in december sluit de zaak definitief de deuren. Jan hoopt in januari 66 jaar te worden en wil met pensioen. Joke is 57 jaar en heeft besloten tegelijkertijd met haar broer te stoppen. Hun kinderen hebben geen interesse in de zaak en daarom is er geen opvolger voor de winkel.

De beste lerares

Joke vertelt: “Ik hielp mijn ouders van jongs af aan mee in de zaak en rolde er eigenlijk als vanzelf in. De vakkennis en handvaardigheid heb ik van mijn moeder geleerd. Ze kon alles maken, zelfs bruidsjurken! Ze heeft het me goed bijgebracht en ik had me geen betere lerares kunnen wensen. Alles wat ik wil, kan ik in elkaar zetten.”

Je kunt verder lezen onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >>

Jan Senior bleef de baas

Broer Jan volgde de opleiding DETEX: Textielwarenkennis Specialist. Dit omvat niet alleen de stoffenkennis, maar ook bedrijfsadministratie en boekhouden. Wat weer goed van pas kwam toen Jan en Joke de zaak van hun ouders overnamen. Waren broer en zus eerst bij hun ouders in dienst, later was dit andersom. Maar, vertellen ze beide lachend, Jan senior bleef de baas!

Jan: “Op een gegeven moment ging mijn vader met pensioen. Dat duurde een week, want toen belde hij op of hij alsjeblieft weer mocht komen werken. Mijn moeder vond het ook prettig, ze waren gewoon niet anders gewend. Tot aan zijn overlijden, op tachtigjarige leeftijd, was mijn vader twee dagen in de week in de winkel aanwezig.”

Bijzondere en aparte stoffen

De stoffen kochten broer en zus in bij de groothandel in Nederland, België en Duitsland. Dat deden ze op maandag als de winkel gesloten was. Ook namen ze de wensen van klanten mee bij de inkoop. Ze liepen geregeld tegen bijzondere of aparte stoffen aan, wat zeer gewaardeerd werd door de kopers.

Nu we het bekend hebben gemaakt, wordt het wel steeds meer de realiteit.

Het is mooi geweest

Joke heeft het werk met veel plezier gedaan en gaat de winkel erg missen. Maar het voelt voor haar ook als een goed moment om te stoppen. “Het is hier altijd gezellig. Dat ervaren de klanten en het personeel ook op die manier. Maar alles vergt wel een hoop van je. De inkoop, administratie, het personeel, begeleiden van stagiaires en ook het huishouden. Het is mooi geweest. Vervelen gaat Joke zich sowieso niet met zes hondjes en haar kleinkinderen.”

Jan gaat lekker uitrusten en met zijn partner genieten van mooie vakanties in warme oorden. Of het niet een beetje pijn doet alles leeg te verkopen? Jan: “Ach… het is een tijd van veranderingen. Ik heb het met veel plezier gedaan, stop nu met plezier én ga met plezier van mijn vakantie genieten. “Joke: ”Het duurt nog een aantal weken, dus ik schuif het eerlijk gezegd een beetje voor me uit. Nu we het bekend hebben gemaakt, wordt het wel steeds meer de realiteit.”

De tekst gaat verder onder de foto’s. Foto’s: Loes van Zanten >>

Sluiting in december

Wil je de komende tijd nog iets aanschaffen? Dan is het de moeite waard even bij de Spuiweg te stoppen. Vanaf 1,50 euro is er al stof te koop en knopen zijn er zelfs vanaf 0,10 cent. Een officieel afscheid is er niet, maar je bent zeker welkom tot 3 december. De laatste middag wordt er voor extra gezelligheid gezorgd, maar om 16.00 uur wordt de deur van de stoffenzaak voorgoed op slot gedraaid door Jan en Joke.

Liefs van Jip

Meer verhalen:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Werken dicht bij huis! 7 x vacatures in Dordrecht”

Werken dicht bij huis! 7 x vacatures in Dordrecht

Ga naar “Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’”

Nieuw! Maurice opent horecazaak die helpt bij re-integratie: ‘Het wordt meer dan een cafetaria’

Ga naar “Solliciteren maar! 7 x nieuwe vacatures in Dordrecht”

Solliciteren maar! 7 x nieuwe vacatures in Dordrecht

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39”

Chocomel of Fristi van € 0,75 voor € 0,39

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99”

Page toiletpapier van € 5,99 voor € 2,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00”

Afvalemmer Pootjes Zwart € 120,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 28 november 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Delicatessenwinkel”

Medewerker Delicatessenwinkel

 • Van Pelt Delicatessen
 • Parttime
Ga naar “Leerkracht groep 1/2”

Leerkracht groep 1/2

 • Parttime
Ga naar “Tandartsassistent”

Tandartsassistent

 • Dentiz mondzorg Dordrecht
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Krantenbezorger (2-16 uur)”

Krantenbezorger (2-16 uur)

 • DPG Media
 • Parttime
Ga naar “Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin”

Theatermedewerker Schouwburg Kunstmin

 • Randstad
 • Parttime