Dordrecht

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x fijne familiebedrijven in Dordrecht

Door José de Jong 14 november 2018

Hoe gaaf?! Enkele Dordtse zaken worden in stand gehouden door één familie. Vaak overgeven van generatie op generatie, maar we ontdekken steeds meer nieuwe familiezaken. We delen dit lijstje met bekende en verrassende familiebedrijven uit Dordrecht. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Alpon Parket

Alpon Parket Dordrecht houten vloeren laminaat - indebuurt Dordrecht
Jan van Os met zijn dochter, Ian, Elly en Arthur Sonnevelt | Foto: indebuurt Dordrecht

Wie denkt dat de naam Alpon de achternaam is van de eigenaar, heeft het mis. Alpon is een acroniem en staat voor Ad Luijten Parket Onderneming. Deze Ad Luijten begon in 1954 op de Krommedijk een bedrijf in parketvloeren. Zes jaar later verhuisde de zaak naar de Blekersdijk waar het nu nog steeds zit. In de jaren tachtig nam de familie Sonnevelt Alpon Parket over. “Als Rotterdams bedrijf kenden wij Alpon goed”, vertelde Elly Sonnevelt eerder. “Ad Luijten liet destijds al het legwerk door ons uitvoeren. We besloten een paar jaar later om met alleen de Dordtse vestiging verder te gaan. Onze zoon Arthur kwam in de zaak erbij en in 1994 ook neef Jan van Os.”

Nico Sonnevelt overleed in 2003. “Ik denk dat mijn man heel trots geweest zal zijn over de wijze waarop het bedrijf is voortgezet”, zegt Elly. “Inmiddels zijn de dochter van Jan en de zoon van Arthur erbij gekomen in de zaak. Het is leuk dat het familiebedrijf is uitgebreid. Er zijn naast zes vaste medewerkers nog twee freelancers.”


Meer over Alpon Parket ontdekken?

Alpon Parket speciaalzaken

Vandaag gesloten

Blekersdijk 114, Dordrecht

Bekijk meer:speciaalzaken

Van Pelt Kappers

Van Pelt Kappers - indebuurt Dordrecht
Foto: Facebook Van Pelt Kappers

Tot op hoge leeftijd was de kapper Leen van Pelt actief in zijn eigen bedrijf. In april overleed de bekende Dordtenaar op 93-jarige leeftijd. Hij rolde in het vak via zijn eerste vrouw die kapster was. Later namen zij de zaak van haar ouders over. Zijn zoons Arien en Leendert runnen nu de drie kapsalons in Dordrecht en de vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht.

In 2014 werd Leen van Pelt geïnterviewd door Omroep West voor het programma Een cijfer voor je leven:


Meer over Van Pelt Kappers Centrum ontdekken?

Van Pelt Kappers Centrum kappers

Geopend12:00 - 17:00

Vriesestraat 25, Dordrecht

Bekijk meer:kappers

Dekogifts

Carla en Ruud de Korte - Dekogifts - indebuurt Dordrecht
Ruud en Carla de Korte | Foto: Carla de Korte

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat we een familiebedrijf zou worden, vertelt Ruud de Korte van Dekogifts. “Mijn vrouw en ik zijn samen dit bedrijf in metalen wanddecoraties begonnen. Dat onze dochter Kelly zou meedraaien in ons bedrijf was geen vooropgezet plan. Het is eigenlijk vanzelf zo gegroeid.”


Meer over Dekogifts ontdekken?

Dekogifts woonwinkels

GeopendHele dag

Troelstraweg 341, Dordrecht

Bekijk meer:woonwinkels

Kooijman Schoenen

Kooijman Schoenen familiegeschiedenis - indebuurt Dordrecht
Johan en Nel Kooijman met Johans ouders | Foto: Kooijman Schoenen

In 1946 nemen de broers Kooijman de klompenwinkel van hun opa over, die stond aan de Voorstraat tegenover de Kerksteiger. Ruim 70 jaar later is Kooijman Schoenen een bekende naam in Dordrecht. “Ik ben geboren in een schoenendoos,” grapte derde generatie Alex Kooijman in een interview.

“Werken in een familiebedrijf heeft zo zijn charmes. Ik vind het prachtig dat er bedrijven zijn die al zo’n vijfenzeventig of honderd jaar bestaan. We hebben hier een band met klanten. Er zijn zelfs klanten die met me zijn meegekomen uit Barendrecht. Sommige mensen ken ik al zo’n tien jaar.”


Meer over Kooijman Schoenen ontdekken?

Kooijman Schoenen schoenenwinkels

Vandaag gesloten

Dubbelsteynlaan West 81, Dordrecht

Bekijk meer:schoenenwinkels

Hendriksen Slaapcomfort

Hendriksen Slaapcomfort - Anke Bot Fotografie - Beddenspeciaalzaak Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Marco, Tim, Leo en Els van Hendriksen Slaapcomfort | Foto: Anke Bot Fotografie voor Hendriksen Slaapcomfort

Al ruim 80(!) jaar is Hendriksen gevestigd in Dordrecht. Door de jaren heen heeft de familie Hendriksen met hun team het assortiment in bedden alleen maar zien groeien. Anno nu staat Leo Hendriksen aan het roer. Hij is de derde generatie van het beddenbedrijf.


Meer over Beddenspecialist Hendriksen ontdekken?

Beddenspecialist Hendriksen woonwinkels

Vandaag gesloten

Toulonselaan 67 - 69, Dordrecht

Bekijk meer:woonwinkels

Van Roosmalen Optiek

Van Roosmalen Optiek Dordrecht - indebuurt Dordrecht
Petra, Ton en Jasper van Roosmalen | Foto: Van Roosmalen Optiek

De naam van de opticien gaf jarenlang verwarring. Want aan het roer van Van der Ham Optiek stond namelijk altijd al een Van Roosmalen. “De voormalige eigenaar van de optiek was mijnheer Van der Ham”, vertelde Ton van Roosmalen ons in een interview.

“Hij had een brillenwinkel in Breda, waar mijn moeder in 1946 als leerling begon. In 1948 was mijn moeder de eerste gediplomeerde vrouwelijke opticien in Nederland. Vijf jaar later opende Van der Ham een optiekwinkel in Dordrecht, waar mijn ouders de leiding kregen. Toen ik het bedrijf in 1978 van overnam, stond ik er niet eens bij stil om de naam te veranderen. De winkel had een goede reputatie opgebouwd onder de naam Van der Ham en die wilden we graag behouden.”


Meer over Van Roosmalen Optiek ontdekken?

Van Roosmalen Optiek opticiens

Vandaag gesloten

Vriesestraat 96, Dordrecht

Bekijk meer:opticiens
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Bedrijvigheid

adv.