Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Wim en Willemien: ‘Luisteren naar zijn gitaarmuziek verveelt nooit’

Door Kelly Heerink 2 december 2019

Wie bij Wim Heerink en Willemien Heerink-Wolsink binnenloopt, omringt zich met instrumenten. Voor de sier? “Zeker niet”, zegt (bas)gitarist Wim. “Geregeld haal ik spontaan een gitaar van de muur. Zeker als ik een mooi liedje op de radio hoor, of als mijn kleinzoon op visite is.”

Inmiddels woont hij al 21 jaar in de wijk de Huet. Willemien trok acht jaar geleden bij hem in. “Dat voelde als thuiskomen”, zegt ze. “Ik ben namelijk in Doetinchem geboren, maar heb bijna dertig jaar in Zelhem gewoond.” Er is niet heel veel veranderd aan de woonkamer sindsdien – de basis van de inrichting is hetzelfde gebleven.

‘Luisteren naar zijn muziek verveelt nooit’

“Of ik dat leuk vond, al die instrumenten? Ja, juist”, zegt Willemien. Ik heb zelfs aangemoedigd om niet de hele mikmak naar boven te verhuizen.” Zelf bespeelt ze geen instrumenten. “Ik beperk me tot luisteren.. en dat verveelt nooit.”

Mancave in enkelvoud

Toen Wim’s kinderen uit huis waren en er ineens meer ruimte was, kreeg hij het idee om een mancave in te richten; een kamer voor hem alleen met ál zijn instrumenten. Inmiddels is dat muziekkamertje alweer vijf jaar een feit. “Hier oefen ik nummers voor repetities en optredens met één van de bands waarin ik speel en zoek ik muziek uit”, zegt hij ter plekke. Ook geeft-ie speciaal voor ons direct even een onemanshowtje weg. Wat een geluk!

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

Daarna tellen we samen zes basgitaren, acht elektrische gitaren, nog eens zes (semi)akoestische gitaren en één 12-snarige gitaar. “Ik wil al best lang een mandoline, maar steeds als ik Catawiki afstruin, eindig ik weer bij een bas of gewone gitaar, haha!” Echte liefde dus. Of-ie ze ook allemaal ‘nodig’ heeft? “Nee”, zegt de verzamelaar eerlijk. “Maar ik voel me hier zo wel echt thuis.”
Het meest bijzondere exemplaar is toch wel zijn eerste elektrische gitaar. We zien het instrument ook terug op een oude foto uit de jaren ’70. “Dat ding heeft zoveel meegemaakt in mijn rock-’n-roll tijd”, zegt hij. En vervolgens: “Nog geen €100,- euro waard, maar zelfs als iemand er €10.000,- voor neerlegt, doe ik ‘m niet weg.”

‘De contrabas heeft de vormen van een vrouw’

De drie mooiste exemplaren hangen beneden, maar ook de grote staande contrabas valt op. “Dat is mijn andere schatje”, zegt Wim met een knipoog. “Vanwege de vrouwelijke vorm.” 

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

Al snel gaat het toch weer over gitaren. Zijn all time favorite is de Fendergitaar en dat is te merken als we om ons heen kijken. ‘t Staat zelfs op zijn T-shirt! “Dat is echt mijn merk. En dan met name de Telecaster”, vertelt Wim. Hij is groot fan van Eric Clapton, ‘ook een Fenderfreak’. Zelf speelde hij lang covers uit de jaren ‘60 en ‘70, maar dan wel met een rauw randje. “In die tijd is gewoon de mooiste muziek ooit gemaakt, omdat het allemaal uit de vingers komt”, zo vindt de liefhebber. Nog een favoriet is gitarist Vince Gill.

Gitaren naar boven, platenspeler naar beneden

En van beiden? The Eagles. ”We matchen wel goed qua muzieksmaak”, aldus Willemien die ervoor zorgde dat de platenspeler die lang boven stond een plekje kreeg in de woonkamer. “We draaien af en toe wel een plaatje”, zegt ze. “Soms luister ik een oude elpee van mijn overleden vader. Hij hield van de saxofonisten André Mos en Fred Stuger. Dat geluid is voor mij dus pure nostalgie.” 

Lekker plukken en koffie drinken in de tuin

Als-ie zich niet terugtrekt in de mancave, zit Wim maar wat graag in de hoek van de bank. Willemien’s favoriete plek daarentegen is de tuin. “Zodra het weer ‘t toelaat, ben ik buiten. Om een beetje te plukken of om koffie te drinken onder het paviljoen. En ik ben gek op bloemen.” Dan: “Zodra ik een zonnestraal zie, hang ik de was buiten op. Vanochtend kon ik het ook niet laten, ik denk dat ‘t nu wel bijna droog is.”

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink
Foto: Kelly Heerink

Een favo-item heeft Willemien dan weer niet. Wel grappig is het schilderijtje boven de eettafel met het ingebouwde klokje. “We waren samen bij de keramiekschuur in Duitsland en ik wilde een schilderijtje, Wim een klokje”, waarna Wim aanvult: “Toen liepen we naar buiten met een twee-in-één. Geregeld!” 

Eerder keken we bij Sabine binnen:

Sabine Deijckers

Binnenkijken bij Sabine Deijkers: ‘Momenteel woon ik op Marktplaats’

Vanuit het zuidelijke België verhuisde Sabine Deijkers (21) in juni naar het mooie Doetinchem. De Vl...

adv.