Binnenkijken bij Marise: ‘Soms vraag ik me af wat zich hier heeft afgespeeld’

Foto: Kelly Heerink

Deze kersverse Doetinchemse, Marise den Bakker (20), verhuisde drie maanden geleden vanuit Baak naar oude gevangenis De Kruisberg. “Van tussen de koeien naar tussen allerlei creatieve mensen”, zegt ze met een trotse blik.

Zelf is ze er één van, Marise is namelijk zangeres. Onlangs rondde ze de opleiding op de Herman Brood Academie in Utrecht af als zangeres en songwriter. Ook haar roomie Doetinchemmer Tim Schippers rondde op deze academie zijn opleiding af. Hij is gitarist en producer in haar band. Samen schrijven ze alle nummers. “Daarnaast is hij mijn beste vriend. Tim is als een grote broer voor mij”, zegt ze.

Toeval én geluk

Hoe de twee ‘manusjes van alles’ terecht kwamen in dit mooie gebouw? Eigenlijk door puur toeval én geluk. “Voor de clip bij onze nieuwste single zochten we een mooie locatie”, begint de zangeres. Het was programmeur bij de DRU Cultuurfabriek Erik Ramaker die De Kruisberg tipte. “Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, dus nam een kijkje en werd rondgeleid door onze trouwe buurman Carlo.

Op dat moment zag ik iemand dozen inladen, een verhuizing. Carlo vertelde over de vrijgekomen anti-kraakwoningen en wees het woongedeelte aan vanaf de voorzijde. Ik weet nog goed dat ik reageerde met: ‘Dat héle stuk’?, en werd direct enthousiast. Ik moest denken aan Proeflokalen in Zutphen waar ik zelf zangles geef.”

‘Niet direct nee zeggen’

Toch ging Marise niet direct overstag. Ze volgt nu een opleiding Logopedie in Nijmegen en had daarom verwacht dat Arnhem hun nieuwe woonplaats zou worden. “Daarnaast vond ik het lastig om door de vieze groene vloerbedekking heen te kijken. Ook stond er een toilet in de hoek van de kamer.”

Doordat Tim erop stond dat ze er nog een nachtje over moest slapen, ging het toch door. “Ik zette alle mooie dingen ertegenover, zoals de leuke lunchroom Buuls één verdieping onder ons, De Stadsboerin en de rest van de bruisende bedrijven, de natuur en rust én natuurlijk het feit dat het goedkoop wonen is.”

Voor Marise en Tim is het ideaal: lekker muziek maken zonder dat buren last hebben van het geluid.

Lees verder onder de foto’s:

Van die vloerbedekking is inmiddels niks meer te zien. “Ik kon een vloer gratis afhalen, alleen was het net te weinig, dus moest ik nog een stuk bijkopen. Dat was niet precies hetzelfde laminaat mét ander kliksysteem”, zegt Marise die blij is dat haar kamer eindelijk ‘af’ is. “Of nouja… ik heb geen plinten, maar daar neem ik genoegen mee. Het kan ook zijn dat je ineens moet verhuizen, natuurlijk.”

De grote eettafel (en het wijnrek) zijn favoriet

Ook heeft ze alles gesausd en vond ze het heel belangrijk dat er een grote eettafel kwam te staan.” Naast zingen, heeft Marise namelijk een grote liefde voor koken. En borrelen. “Ik vier graag de mooie momenten in het leven met vrienden of familie. Daarnaast heb ik alle ruimte en rust om aan het blad te schrijven, werken en studeren. Ik zit eigenlijk nooit lang op de bank.”

Vanaf haar plekje aan de houten tafel die ze bij de kringloop op de kop tikte heeft ze goed overzicht, zo ook op de deur. “Dat vind ik prettig. En zo zie ik dat mijn planten nog leven, dat vind ik ook erg fijn.”

Poëzie

Het gebouw inspireert de songwriter. “Ik kan soms echt wegdromen en probeer dan voor me te zien wat er tussen deze muren allemaal is gebeurd. Of wat deze ramen allemaal hebben ‘gezien’. Naast een gevangenis, is De Kruisberg ook een tijdje een ziekenhuis geweest.”

Lees verder onder de foto’s:

Marise is helemaal in haar nopjes nu haar nieuwe single Koude Lijf (sinds 12 november) uit is. Eén dag later, tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek deed haar band de release in de DRU. Daarnaast gaf ze dit huiskamerconcert met Kevin Raayman.

De release was spannend, want voor het eerst maakten Marise en haar bandleden een plaat met elektronische muziek. Tim heeft, naast gitaar, ook de synthesizers ingespeeld.

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar het nummer? Beluister dan via de link hieronder Koude Lijf. De clip, die is opgenomen in het oude gedeelte van het gebouw, komt waarschijnlijk op 10 december uit.

Lees ook:

 • Binnenkijken bij Marieke: ‘Inmiddels langer Achterhoekse dan Brabantse’

  We zijn in… Brabant! Nee hoor, ‘gewoon’ in het oh zo mooie Doetinchem. En wel bij Marieke van Cauwenberghe (40)….

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Maurice en Eva: ‘We hebben alles zélf verbouwd in ruim een half jaar tijd’”

Binnenkijken bij Maurice en Eva: ‘We hebben alles zélf verbouwd in ruim een half jaar tijd’

Ga naar “Binnenkijken bij Marieke: ‘Inmiddels langer Achterhoekse dan Brabantse’”

Binnenkijken bij Marieke: ‘Inmiddels langer Achterhoekse dan Brabantse’

Ga naar “Van roze muren tot knallend behang: 5 x binnenkijken bij kleurrijke huizen in Doetinchem”

Van roze muren tot knallend behang: 5 x binnenkijken bij kleurrijke huizen in Doetinchem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Backend Developer”

Backend Developer

 • Realtimes - Publishing Network
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime