Binnenkijken bij Marieke: ‘Inmiddels langer Achterhoekse dan Brabantse’

Foto: Kelly Heerink

We zijn in… Brabant! Nee hoor, ‘gewoon’ in het oh zo mooie Doetinchem. En wel bij Marieke van Cauwenberghe (40). Toen ze 19 jaar oud was, verhuisde ze naar de Achterhoek. “Dat betekent dat ik inmiddels langer Achterhoekse ben, dan Brabantse”, zegt ze.

Ze vervolgt: “Ik voel me ook echt op en top Doetinchems.” De gelijkenis met haar roots? Dat is volgens Marieke de bourgondische voorliefde.

De juiste connecties

Terug naar het jaar 2001. Marieke is het dorpsleventje in Helenaveen wel een beetje beu en zoekt naar meer reuring. Na afloop van een optreden van Jovink en de Voederbietels, een dorp verderop, kletst ze erover met Hendrik-Jan Lovink. “Hij wist dat er een woning vrij was boven een café in Doetinchem, waar ik dan direct kon werken.”

Perfecte omslag

Binnen drie maanden woont Marieke boven café Doetrnietoe, waar ze tevens achter de bar staat. Het blijkt de perfecte situatie. Zo maakt ze vrienden voor het leven met haar collega Natasja Thijssen (Pebbles), ontmoet ze haar ex waar ze een zoon mee krijgt én spreekt ze tal van mensen die een biertje drinken in de kroeg. “Ik voelde me direct thuis.”

Lees verder onder de foto’s:

Inmiddels woont Marieke alweer drie jaar lang in de Schrijvers- en Dichtersbuurt. Tussentijds is ze vaak verhuisd: “Ik heb een jaar in een stacaravan gewoond, aan de Beethovenlaan, aan Brouwerskamp (bij het Dumphuis), een paar straten verder aan Rooseveltstraat en een tijd in Hummelo.” Vervolgens keerde ze terug naar Doetinchem, waar ze nog een tijd aan de Rozengaardseweg woonde.

De reden van al die verhuizingen, is er niet echt. “Het kwam gewoon steeds op mijn pad”, zegt Marieke. Nu ‘zit ze goed’, al vindt ze haar huis ‘helemaal niet bijzonder’.

Familie Zwaan

Al hebben de zwaantjes die in de vensterbank staan, wél een bijzonder verhaal. ‘Én emotionele waarde. “Mijn moeder heette Van der Zwaan”, begint Marieke. “De smid in Helenaveen zag mijn moeder als inspiratie en maakte een papa en mama Zwaan met vijf kleine zwaantjes; ik met mijn broers en zussen. We zijn met twee tweelingen en één eenling, zelf ben ik ook van een tweeling.”

Lees verder onder de foto’s:

Tussen de plantjes met familie

Marieke’s vader was altijd hovenier en komt zo nu en dan op visite met een lading groen. “Hij voorziet zijn dochter graag van planten en bloemen”, zegt de liefhebber die daar intens van geniet. “Het liefst zit ik lekker buiten in de hoekbank met mijn zoon.” Hij werd onlangs 16 jaar oud – de slingers hangen er nog.

Nineties rockmuziek

Wat nog meer opvalt ín huis zijn de platen boven de bank, waar we geen Jovink tussen spotten. “Jovink heeft volgens mij nooit een plaat uitgebracht”, verklaart Marieke nuchter. Wel spotten we Johnny Cash, Metallica en Nirvana. “Ik hou van de muziek uit mijn tijd, nineties rockmuziek. Maar ik luister ook graag naar Normaal. En Lennard Cohen, dat heb ik van mijn moeder.”

Lees verder onder de foto’s:

Rowwen Hèze

Lekker gemêleerd dus, al doet de muziekfanaat er nog een schepje bovenop wanneer ze de elpee Zilver van haar jeugdhelden van de wand haalt: “Mijn old time favorite, Rowwen Hèze!”, zegt ze enthousiast.

Of Limburg en Brabant als buurprovincies ook goed samengaan, zegt ze volmondig ja. En dat komt goed uit, want Marieke’s uitzicht vanuit de woonkamer is de achterkant van het plaatsnaambordje Brabant: ‘Welkom in Limburg’.

We keken ook binnen bij:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Maurice en Eva: ‘We hebben alles zélf verbouwd in ruim een half jaar tijd’”

Binnenkijken bij Maurice en Eva: ‘We hebben alles zélf verbouwd in ruim een half jaar tijd’

Ga naar “Binnenkijken bij Marise: ‘Soms vraag ik me af wat zich hier heeft afgespeeld’”

Binnenkijken bij Marise: ‘Soms vraag ik me af wat zich hier heeft afgespeeld’

Ga naar “Van roze muren tot knallend behang: 5 x binnenkijken bij kleurrijke huizen in Doetinchem”

Van roze muren tot knallend behang: 5 x binnenkijken bij kleurrijke huizen in Doetinchem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Backend Developer”

Backend Developer

 • Realtimes - Publishing Network
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime