Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Beestenboel: binnenkijken bij dit Doetinchemse gezin met 40 huisdieren

Door Kelly Heerink 5 februari 2020

Sinds haar scheiding kwamen er steeds meer dieren bij. “Dat is een beetje doorgeslagen”, zegt Mariska de Wilde. Ze woont inmiddels samen met twee haar dochters én 40 huisdieren. Op een boerderij? Nee hoor, gewoon in een hoekwoning!

En dat past prima allemaal, zo over twee verdiepingen, de schuur en de tuin verspreid. Je vindt er konijnen, vogels, vissen, cavia’s, muizen, hamsters, ratten, gerbils, een kat én sinds kort: een tamme duif. “Oh”, voegt Mariska eraan toe, “en af en toe loopt er ook nog een oppashondje rond.”

Baby, Spikkels, Teiger en Coco

Alle dieren, zelfs de vissen, hebben namen. De meeste beestjes zijn ‘opvangers’, zoals Mariska het zelf noemt. “Ik kan gewoon heel moeilijk nee zeggen”, zegt de dierenliefhebber die al eerder haar verhaal deed aan EditieNL.

Het begon met één konijntje voor de kids

Terug naar 2013. Toen liepen er ‘maar’ drie katten in huis rond, waaronder Teiger die nog steeds leeft (15). Mariska ging in dat jaar uit elkaar met haar toenmalige man en vader van B’Elanna (18) en Benthe (12) Croezen. “Ik vond het lastig om dit te vertellen aan mijn dochters, maar één van de eerste dingen die ze vroegen was: ‘Mogen we dan nu wel een konijntje’?”, vertelt Mariska.

Op slag verliefd op de Vlaamse Reus

Het konijn kwam er en al gauw volgde de vraag vanuit de overbuurvrouw, of ze er niet nóg een konijn bij wilde hebben. Haar knaagdier ging namelijk niet goed samen met de honden. “Toen ik die Blauwe Vlaamse Reus in de ogen keek, was ik eigenlijk direct verkocht”, geeft Mariska toe.

‘Breng ‘m maar’

Daarna is het balletje gaan rollen. Er kwamen meer vragen vanuit de buurt en steeds zei Mariska uiteindelijk: ‘Okay, breng ‘m maar dan’. “Ik ben gewoon een watje als het om dieren gaat. Daarbij wil ik het beste voor alle beestjes – ik weet dat ik er goed voor zorg.”

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt

De liefde voor dieren was er altijd al bij Mariska, B’Elanna en Benthe. Als 6-jarig meisje had Mariska al een cavia. Toen-ie overleed, was ze er kapot van. Het gezin heeft ook een tijd twee Shetlanders opgevangen. “Dat was in de tijd toen we nog in Dinxperlo op een industrieterrein woonden met een stuk weiland. Er liepen ook een paar kippen rond.”

Er verhuizen 8 ratten mee

Nu zijn het vooral veel kleine dieren. Binnenkort verhuizen er een paar, want B’Elanna gaat op zichzelf wonen en neemt dan haar acht ratten mee. “Die zijn van mij. Ze leven nu in één grote kooi op mijn slaapkamer”, vertelt ze. “In mijn nieuwe huis zit een soort rare inham in de muur waar mensen normaal gesproken over zouden denken, wat moet je met die nutteloze ruime? Maar daar kan de kooi mooi staan.”

Routine en gezelschap

Na de scheiding volgde een heftige periode. “Het was dan heel prettig om lekker met de beestjes te knuffelen – die oordelen niet”, legt Mariska uit. Bij B’Elanna gaat ’t nog iets dieper. “Ik was een tijd depressief, maar doordat ik de ratten eten moest geven, moést ik wel mijn bed uit. Deze beestjes hebben mij er echt doorheen gesleept”, vertelt ze terwijl er drie rattenneusjes uit haar mouw piepen.

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt

Nu ze 40 huisdieren heeft, is volgens Mariska wel de grens bereikt. Toch vindt ze het houden van knaagdieren, vogels en vissen wel wat anders dan honden of katten. “Katten lopen in andermans tuin en honden kunnen veel geluid maken. Mijn dieren zitten voornamelijk in schoongemaakte hokken of aquaria.”

Geen overlast door fluitconcert

Ze heeft dan ook nog nooit klachten van de buren gehad. “Laatst zei onze buurvrouw dat ze onze kanarie Coco had horen fluiten, toen dacht ik: ‘Oh nee, ze heeft er toch geen last van gehad?’ Maar ze had er juist van dit fluitconcert genoten.”

Zoveel tijd kost het

“Op maandag maken we de hokjes schoon, dat kost wel een dag”, vertelt Mariska. Verder wordt er gelet op het hooi en water, krijgen de beestjes twee keer per dag groente en worden ze regelmatig vertroeteld.
’s Avonds is de voederronde: Mariska’s dagafsluiting. “Daar ben ik wel even een half uurtje zoet mee. De beestjes weten altijd precies hoe laat het is.”

Lees verder onder de foto’s: 

Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt
Foto: Redactie indebuurt

De beestenboel en het interieur mixen goed samen in de huiskamer. “Ik pas alles op mijn smaak aan – groen is mijn lievelingskleur”, zegt Mariska. Veel kasten zijn wit geschilderd. “Zo ook de oude kast van mijn oma. Dat was een eikenhouten donkere kast, totaal niet mijn smaak. Maar ja, er zat een post-it opgeplakt met mijn naam erop geschreven.”
Ze bouwde samen met haar toen 76-jarige vader het erfstuk om tot een ‘caviaflat’. “Daar ben ik maar wat trots op. Ik hoop oma ook.”

adv.