Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Stress en zweetoksels: chaotische verkeerssituaties in Doetinchem

Door Amber Hagemeijer 28 oktober 2020

Soms heb je van die chaotische plekken waarbij je ogen in je achterhoofd moet hebben om dat oude dametje niet aan te rijden. Zweetplekken onder je oksels, scheldend achter je stuur en stress van hier tot Tokio. Herkenbaar? We snappen je volledig! Ook in Doetinchem zijn er helaas een aantal chaotische plekken waar je ogen en oren tekort komt.

Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Jumbo aan de J.F. Kennedylaan

Foto: Redactie indebuurt

Heb je eindelijk je lunch gekocht bij Jumbo, moet je je letterlijk in allerlei bochten wringen om niet aangereden te worden of zelf iemand aan te rijden. Wij namen de proef op de som en werden bijna aangereden door een achteruitrijdende auto en fietsten vervolgens zelf bijna tegen een auto aan. Lekker bezig… Er kan verkeer van alle kanten komen en vervolgens moet je ook nog het zebrapad in de gaten houden. Zweetoksels gegarandeerd. Deze foto is trouwens uitzonderlijk: geen auto, fiets of wandelaar te zien.

Kapoeniestraat/Grutstraat

Foto: Paul Rijksen

Door werkzaamheden aan een deel van de Gaswal ontstaan er volgens Doetinchemmers gevaarlijke situaties in de binnenstad. Richting de Europaweg staat er ineens een bord dat rechtdoor geen optie meer is. Sta je dan met je auto, vloekend achter het stuur. De opties die je hebt zijn rechtsaf de Waterstraat inrijden of linksaf de fietsburg over. De laatste optie is een hel volgens menig automobilist. Toch is het wel de route die velen nemen. Ook een aantal winkels aan die straat – zoals Eetwinkel van Mien – vindt de situatie een enorme chaos.

Rozengaardseweg

Foto: Google Street View

Als je als fietser of voetganger aan de rechterkant fietst of loopt en spontaan honger krijgt bij het zien van de Albert Heijn, is het lastig om ‘even’ over te steken. Verderop aan de Raadhuisstraat zijn twee oversteekplaatsen, maar die ontbreken bij de Rozengaardseweg. En wij spreken uit ervaring als we zeggen dat het best gevaarlijk is om daar zomaar over te steken.

Dr. Huber Noodtstraat/Rozengaardseweg

Foto: Redactie indebuurt

Naast onze persoonlijke ervaringen met chaotische plekken, kennen een aantal Doetinchemmers ook punten waar ze de haren van uit hun hoofd trekken. Manuel Verstege vindt dit punt in Doetinchem vreselijk. “Als je vanaf Dr. Huber Noodstraat bij Boxxer rechts afslaat richting Jumbo en er komt een fietser aan die wil oversteken richting het centrum, zie je diegene niet  aankomen. Vooral vrachtwagenchauffeurs en bestelwagens hebben hier moeite mee.”

En niet alleen Manuel vindt dit een chaotisch punt. Ook Kaylee Holmer vindt het hier onoverzichtelijk. “Pasgeleden is er een nieuw kruispunt aangelegd. Auto’s, voetgangers en fietsers komen van alle kanten. Echt veilig oversteken is het niet.”

Kruising Brasem/Zaagmolenpad

Foto: Google Street View

Volgens Jacco van Pijkeren mag de kruising bij Brasem en Zaagmolenpad ook niet ontbreken in dit rijtje. “Verkeer komende uit Brasem heeft amper zicht op verkeer dat van rechts de kruising nadert. Dat komt omdat verkeer uit Brasem eerst de kruising op moet rijden om zicht te krijgen op van rechts komend verkeer. Ook voor fietsers is het een vreemde situatie. Rijdende op het Zaagmolenpad moeten fietsers op deze kruising van fietspad wisselen en kunnen niet rechtdoor maar moeten schuin de kruising over om hun rechtdoor te kunnen vervolgen”, zegt Jacco over dit kruispunt.

Vernieuwde fietspad aan Dichterseweg

Foto: Redactie indebuurt

Wie van of naar de Huet fietst, weet dat er onlangs een vernieuwd fietspad is aangelegd aan de Dichterseweg. Hans Leeflang zegt hierover: “De voorrang is gewijzigd. Het fietspad gaat nu in twee richtingen wat erg onoverzichtelijk is. Ik heb al diverse keren gezien dat er bijna iemand werd aangereden. De oversteek naar de fietsbrug is nu gevaarlijker dan voorheen.”

Van station naar DekaMarkt

Foto: Google Street View

Nog zo’n punt waar wij al een paar keer bijna van de sokken werden gereden. Ook Clemens Blaauwgeers vindt dit een chaotisch punt. “Wil je als voetganger van het station naar Eetpunt, DekaMarkt of je appartement, moet je over het fietspad lopen waar brommers, scooters, pizzakoeriers en fietsers je bijna omver rijden. En op de weg ernaast rijden vaak auto’s van en naar het station. Dus daar kun je dus ook niet lopen. Voorbij het museum heb je een voetpad langs de glascontainers maar ook daar wordt gefietst.”

De Ketting

Foto ter illustratie: Redactie indebuurt 

Tijmen Sessink heeft een chaotisch punt die ook niet in dit rijtje mag ontbreken. “De meest chaotische situatie blijft toch Ketting in de wijk Wijnbergen ’s ochtends vroeg. Daar rijden rond 08.15 uur honderden witte busjes en auto’s over een smal ‘tijdelijk’ fietspad naar het speciaal onderwijs daar. En dat terwijl dit fietspad ook een drukke route is voor daadwerkelijke fietsers. Het is een wonder dat er slechts enkele gewonden zijn gevallen tot nu toe.”
Een lichtpuntje: een nieuw aan te leggen weg vanuit de Pedaleur moet hier vanaf begin volgend jaar verandering in brengen en het fietspad wordt dan eindelijk écht alleen voor fietsers.

Misschien wil je dit ook lezen:

Fietsen donker

Langer donker: dit zijn de fietsweggetjes die je beter kan vermijden in het donker

Wij deden al eerder een oproep waarin we vroegen waar je 's avonds liever niet fietst in het pikkedo...

Hahaha: winnaar ‘De Lach van 10’ komt wederom uit Doetinchem

De laatste opgave van De Lach van 10 van Radio 10 is geraden. En net zoals in de tweede spelronde, k...

Wat een werk: 5 x deze tuinen zijn klaar voor Halloween

Het is bijna Halloween! Hoog tijd om lekker te gaan griezelen. Een aantal mensen hebben daar gehoor ...
yoga

Helemaal zen: 11 x (mannen)yoga in of vlakbij Doetinchem

'Druk, druk, druk'- dat is wat we vaak zijn. En hoewel er nu tijdens corona veel activiteiten verval...
Pagina 1/9
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Wonen

adv.