Duurzaamheid van woningen is op dit moment een hot topic. Met name de hoge gasprijzen vragen om een goede isolatie en andere duurzame oplossingen van een huis. De Hypotheker geeft tips en tricks over het verduurzamen van jouw woning.
Of jouw huis nu energielabel A of G heeft; verduurzamen loont altijd. In de eerste plaats voor je portemonnee in deze tijden van hoge energiekosten. Wanneer je je meer kunt voorzien van je eigen opgewekte energie – bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen – ben je minder afhankelijk van energieleveranciers die hoge en variabele energieprijzen rekenen. Daarnaast zorgt verduurzamen van je woning voor een hoger wooncomfort, is het beter voor het milieu én verhoogt het de waarde van jouw woning.
Verduurzamen belangrijk voor verkoop
Dit laatste merkt ook Johan Vink, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Doetinchem. “Voor verkopers zien wij dat het energielabel belangrijk is. We zien dat de verkoopprijzen van huizen met minimaal energielabel C en hoe meer richting A beter te hanteren zijn. Bij minder zuinig dan energielabel C zien we forse prijsdalingen en verschillen in vraagprijs en koopsom. Dan moet de koper dus flink aan de bak. Er zijn dus ook steeds meer verkopers die eerst verduurzamen en dan gaan verkopen”, vertelt Johan.
Wil jij jouw (toekomstige) woning ook verduurzamen? De Hypotheker geeft antwoord op vijf veelgestelde vragen. Swipen maar!
Lees verder onder het lijstje >
1. Verhoogt verduurzamen de waarde van mijn woning?
Naast een lagere energierekening en meer wooncomfort, stijgt de waarde van je woning ook door het verduurzamen. Onlangs bleek dat woningen met een goed energielabel steeds beter verkopen dan woningen met een minder goed label. Met de huidige energieprijzen is een groen energielabel voor steeds meer woningkopers een beslissende factor.
Beeld: De Hypotheker
2. Hoe kan ik verduurzaming financieren?
Naast gebruik te maken van je eigen spaargeld zijn er verschillende andere mogelijkheden om de verduurzaming van je woning te financieren. Je kunt bijvoorbeeld je hypotheek verhogen tot 106 procent van de woningwaarde, een consumptief krediet afsluiten of via je gemeente mogelijk een Duurzaamheidslening of Energiebespaarlening aanvragen.
Beeld via De Hypotheker
3. Bij welke duurzame maatregelen kom ik in aanraking voor subsidie?
Je kunt subsidie ontvangen wanneer je kiest voor een (hybride) warmtepomp, zonneboiler, een aansluiting op een warmtenet of isolatie (vloer-, dak-, spouwmuurisolatie of HR++glas). Wanneer je minimaal twee isolatiemaatregelen toepast, of één isolatiemaatregel combineert met een (hybride) warmtepomp, vergoedt de overheid 30 procent van je kosten. Daarnaast kun je voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen de btw terugvragen.
Lees hier meer over subsidies bij het verduurzamen van jouw woning.
Beeld via De Hypotheker
4. Hoe weet ik welke maatregelen mij het meest opleveren?
Wil jij weten welke energiebesparende middelen je het beste in kunt zetten voor het verduurzamen van jouw woning? Dan is onze Duurzaamheidsscan zeker iets voor jou. Vul de Duurzaamheidsscan in om te ontdekken hoeveel je kunt besparen en wat de terugverdientijd is in jouw specifieke situatie.
Beeld: Unsplash (Daria Nepriakhina)
5. Zijn zonnepanelen onderhoudsvriendelijk?
Jazeker! Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig door een vuilafstotende laag. Wel is het aan te raden om de panelen om de twee jaar te laten inspecteren en reinigen voor een optimale opbrengst. Wil je zelf aan de slag met het reinigen van je zonnepanelen, doe dit dan met lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen reinigings- of schuurmiddel.
Beeld via De Hypotheker
Maak een afspraak
Heb jij een woning op het oog die je wil gaan verduurzamen? Dan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan normaal het geval is. Lees hier alles over deze mogelijkheid. Maak een vrijblijvende afspraak bij De Hypotheker Doetinchem en bespreek jouw wensen voor het verduurzamen van jouw (toekomstige) woning.