Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Alex en José: ‘Op deze plek stond zwembad Groenendaal’

Door Melisa Verheijen 15 juli 2019

Toen ons artikel over zwembad Groenendaal onder de ogen van Alex Gudden kwam, mailde hij ons meteen met de vraag of hij de foto’s mocht hebben. ‘Ons huis staat namelijk op de plek waar vroeger het buitenbad stond’. Dat is leuk! Mogen wij eens bij jullie binnenkijken?

Dat mag van Alex en zijn vrouw José. Hun mooie woning ligt – hoe toepasselijk – aan de Badweg. Dat we in een huis met geschiedenis stappen, wordt meteen duidelijk. “Zien jullie die heg daar? Daar hebben vroeger de badhokjes gestaan”, vertelt José als ze naar buiten wijst. “Ik heb zelf nog gezwommen in het zwembad”, vult Alex aan.

Gluren bij de badhokjes

Het echtpaar kwam in 1999 te wonen in de vrijstaande woning. Toen ze vrienden vertelden dat ze gingen wonen aan de Badweg, kwamen er leuke herinneringen naar boven. Voornamelijk bij 40-plussers die er in hun kindertijd hebben gezwommen. “Het gluren door de kieren van de badhokjes of families met maar één abonnement die ‘m stiekem steeds doorgaven, zodat alle kinderen naar binnen konden”, zegt José lachend.

binnenkijken-bij-alex-en-jose-1
Redactie indebuurt

Reeën

De Doetinchemmers zijn vaak te vinden in de kamer die ze in 2008 hebben laten bouwen. Met een open haard, grote ramen en lekkere stoelen kunnen ze hier wel úren vertoeven. “Als je heel vroeg bent, kun je hier reeën voorbij zien komen.” In de zomer zit Alex graag met zijn krantje in tuin. “Dit is toch eigenlijk wel dé favoriete plek.”

Alex en José waren eigenlijk helemaal niet van plan om hier een huis te laten bouwen. “De kavels waren toch te duur, dachten we. En er was zóveel belangstelling voor.. ‘Zet ons maar op de wachtlijst’ zei ik om het af te wimpelen.” Een wachtlijst was er niet kregen ze te horen, maar toch werd de familie Gudden door een ambtenaar op een papiertje geschreven. “Of we nog belangstelling hadden, werd er op een later moment gevraagd. Toch maar weer gaan kijken en stiekem vond ik het een heel mooi plekje. En dat terwijl we nét de verbouwing van ons vorige huis achter de rug hadden. Er moest nog één lamp opgehangen worden!”

binnenkijken-bij-alex-en-jose-8
Redactie indebuurt

Dochter van een bakker, zoon van een molenaar

Als we een rondje door het huis maken, komen we bijzondere spullen tegen. “Dit is een speculaas- en taaitaai plank, een erfenis van mijn vader. Ik ben de dochter van een bakker.” Op een schap iets verderop ligt een schep die weer van Alex’ vader is geweest. “Ik ben de zoon van een Molenaar, ja grappig eigenlijk hè.”

Redactie indebuurt
Redactie indebuurt
Redactie indebuurt
Redactie indebuurt
Redactie indebuurt
groenendaal-zwembad-doetinchem

Herinneren jullie je zwembad Groenendaal nog?

Waar Doetinchemmers voor het trekken van een baantje nu aangewezen zijn op Rozengaarde, was er jaren...

adv.