Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ambulant begeleider Laura helpt Jessica met structuur in haar leven: ‘Ik ga niet eerder weg voordat ze gelukkig is’

Aangeboden door Stichting Riwis Zorg & Welzijn 12 september 2019

Jessica van Huet (27) laat de afwas nog weleens opstapelen, zit soms weken alleen thuis en vindt het moeilijk om met instanties te bellen. Ambulant begeleider Laura de Wilde (34) van Riwis Zorg & Welzijn helpt haar met het vinden van structuur, een sociaal netwerk en vrijwilligerswerk.

Riwis Zorg & Welzijn daagt cliënten uit om de deur uit te gaan en om voor hem of haar betekenisvolle activiteiten en maatschappelijke rollen op te pakken. Soms lukt het een jongere niet om het leven goed op orde te hebben. Ook Jessica krijgt hulp van Riwis. “Ik vergeet soms rekeningen open te maken die thuis op de mat vallen, vind het verschrikkelijk om de was te doen en verstop weleens de afwas”, zegt ze lachend. “Je kunt aan mijn huis zien of ik goed in mijn vel zit. Als het opgeruimd is, gaat het goed met me.”

Vertrouwensband

Laura begeleidt Jessica sinds twee maanden en helpt haar met het vinden van ritme en het houden van overzicht. Maar, op dit moment is ze vooral op zoek naar een vertrouwensband. “Ik kijk naar wat de behoefte is van Jessica. Vanwege haar diagnose vindt ze het bijvoorbeeld lastig instanties te bellen.” De 27-jarige Ulftse zit soms weken alleen thuis en voelt zich dan ook best eenzaam. Ze zou dolgraag vrijwilligerswerk willen doen in een broodjeszaak of een dierencentrum. “We hadden laatst een afspraak bij Dierencentrum Achterhoek, Jessica fleurde helemaal op toen ze tussen de kittens zat. Dat is fantastisch om te zien.”

Riwis Zorg en Welzijn - Melisa Verheijen-2

Eén op één contact

Alhoewel begeleider en client elkaar nog niet zo lang kennen, is er al wel een klik. “Ik kan Laura alles vertellen, zonder dat ze oordeelt. Het één op één contact vind ik vooral heel fijn. Ik hoef niet steeds aan iemand anders mijn verhaal te doen.” Laura beaamt dit: “Als client hoef je maar één persoon in vertrouwen te nemen en als begeleider is het natuurlijk ook veel persoonlijker. Ik zie Jessica in haar eigen huis, haar eigen omgeving en zo leer ik haar meteen een stuk beter kennen.”

Depressie en schulden

Jessica woont liever zelfstandig maar ziet in dat ze dat steuntje in de rug nodig heeft om haar leven weer op de rit te krijgen. “Het is fijn om een back-up te hebben en om altijd iemand te kunnen bellen die voor je klaar staat. Voordat Laura mijn begeleider werd, heb ik andere contactpersonen gehad. Ik heb veel aan Riwis te danken. Zo ben ik uit mijn schulden en mijn depressie gekomen. Daar ben ik echt heel blij mee.”

Moeilijke vraag

Het ontdekken en gebruik maken van eigen kunnen staat voorop bij Riwis. Het doel is dan ook dat Jessica straks weer zelfstandig kan wonen en helemaal lekker in haar vel komt te zitten. “Of ik op dit moment gelukkig ben?” Jessica valt even stil. “Dat vind ik een moeilijke vraag. Het is niet dat ik niet gelukkig ben. Het kan altijd beter.” “Daar werken we aan”, vult Laura aan. “Ik probeer de kracht uit de client te halen, dat vind ik het mooie van dit werk. Ik ga hier niet eerder weg voordat Jessica gelukkig is.”


Meer over Stichting Riwis Zorg & Welzijn ontdekken?

Stichting Riwis Zorg & Welzijn zorg

Dr. Huber Noodtstraat 85c, Doetinchem

Bekijk meer:zorg

adv.