Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zien: dit kleurrijke papegaaienduo dat kan praten én dansen [VIDEO]

Door Kelly Heerink 11 oktober 2020

Dacht je weleens; ‘hey, waren dat nou papegaaien’ vanaf je fiets of vanuit de auto? Dat was geen verbeelding! De 27-jarige Egemen Özpinar heeft twee ara’s genaamd Patron en Sirin (tip: follow!) en neemt ze óveral mee naartoe. Zowel in Doetinchem als daarbuiten. 

Eerder had Egemen een hond. Die overleed twee jaar geleden. “Katten vind ik irritante dieren en ik wilde ook geen hond meer omdat je die vaak moet uitlaten. Dus mijn moeder zei: ‘Neem dan een parkiet’… maar dat leek me niks. Die kan je niks leren”, vertelt de dierenliefhebber. Als gauw vond hij wat-ie wél wilde: ara’s: de kleurrijke papegaaien waar we deze week al eerder kennis mee maakten.

Vrienden voor het leven

Toen ik de rode ara zag, was ik direct verkocht”, zegt de Doetinchemmer. “Het maakte me niet uit hoe duur die was.” Laten we het erop houden, dat hij er véél geld voor over had voor dit mannetje (Patron). De vogel is inmiddels 1,5 jaar oud en sinds vijf maanden is het gezin uitgebreid met de blauw-geel-groene Sirin. “Zij word 95 centimeter lang en Patron kan wel 1.10 meter lang worden”, weet hij. En hoe oud ze worden? Hou je vast: “Tussen de 60 en 80 jaar oud”, zegt Egemen: vrienden voor het leven dus.

Lees verder onder de post: 

 

‘Weg? Dan vlieg ik erachter aan’

En zo gaat Egemen er ook mee om. Hij neemt de – soms eigenwijze – beesten overal mee naartoe. “Patron (baas in het Turks) blijft altijd bij me, maar Sirin (schatje in het Turks) moet nog tam worden”, vertelt hij. Wat hij doet als-ie wegvliegt? “Dan vlieg ik erachteraan”, grapt ’t baasje. “Nee, gelukkig kan ze nog niet heel hoog vliegen. Dus dan ren of fiets ik er als een malle achteraan. Soms zit ze ook ergens op een andere flat”, vertelt Egemen die zelf ook woonachtig is in een appartement in de wijk Overstegen. “Dan staat er iemand aan de deur om te melden waar de papegaai is.”

Leuk voor de kinderen

Want de prachtig gekleurde vogels vallen natuurlijk wel op. Ook voor kinderen is het een feestje om ze te zien. “Soms komen ze ook aan de deur; of ze de papegaaien even mogen zien. En ik vind het ook leuk om centra te bezoeken met de beesten om zo voorbijlopende kinderen te verrassen.”

Heb jij ze al eens in het echt gespot?
Bekijk de video om te zien hoe de papegaaien praten, dansen en zich laten vertroetelen. 🙂

Misschien wil je dit ook lezen:

dierendag xava-mae carolien

Maak kennis met het bekendste Insta-hondje van Doetinchem: Xava-Mae

Het is Dierendag dus geef je kat, hond of konijn maar even een extra dikke knuffel! Speciaal in het ...

Deze papegaaien spot je ‘in het wild’: Debbie en Kim laten ze namelijk buiten uit

Wie in of rond Wehl een felgekleurde papegaai in een boom ziet hoeft zich geen zorgen te maken. Grot...

adv.