Who run the world: 5 x deze heldinnen hebben iets betekend voor Doetinchem

In de Nederlandse geschiedenisboeken staan genoeg Nederlandse vrouwen die wat betekend hebben voor onze maatschappij. Denk aan Hannie schaft, Aletta Jacobs en Joke Smit. Maar wist je dat er ook veel heldinnen uit Doetinchem komen? Jorien Stolwijk en Maaike Kool hebben een boek geschreven over heldinnen uit onze stad: Doetinchemse dames. Wij hebben uit het boek een vijftal belangrijke topvrouwen uit Doetinchem op een rijtje gezet. Girlpower!

Catharina van Alexandrië

Eigen foto

Catharina heeft in Doetinchem een kerk, straat én parkeergarage op haar naam staan. Ze is de dochter van een koning en stond bekend om haar schoonheid en intelligentie. Na haar vaders dood erfde Catharina zijn koninkrijk. Ze wilde nog niet trouwen en werd een christen. In 307 na Christus heerste keizer Maxentius over Alexandrië. Hij was fel tegen het christendom en wilde dat zijn onderdanen de Romeinse goden aanbaden. Hier was Catharina het niet mee eens en zij ging een debat aan met vijftig geleerden en wón!

De keizer was daarna tot over zijn oren verliefd op Catharina, maar zij wees hem keer op keer af omdat ze Christus trouw wilde blijven. De keizer was woedend en liet haar onthoofden. Er stroomde echter geen rood maar wit bloed uit haar lichaam en ze werd ze verwelkomd door de stem van Christus uit de hemel. Of je het einde wilt geloven moet je zelf maar bepalen, maar onverwacht is het zeker!

Maria Johanna de Bruijn

Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Maria trouwde in 1789 met graaf Carel Hendrik Verhuell. Het was een goed huwelijk, tot hij naar Sint-Petersburg werd verbannen. Maria Johanna bleef achter in Nederland en verhuisde naar kasteel Kemnade in Doetinchem met haar drie zoons. Het huwelijk ging slechter en twee zoons stierven. Toch heeft Maria Johanna in die tijd veel betekend voor de samenleving. Ze schonk 50.000 gulden aan de hervormde kerk in Doetinchem en ze stichtte een kleuterschool aan de Boliestraat.

Gravin de Bruijn heeft zich daarnaast ook nog ingezet voor het meisjesonderwijs in Doetinchem. Ze schonk 3000 gulden aan het bestuur van de Fransche Meisjesschool, zodat zij een huis konden kopen aan de Heezenstraat om daar les te geven. Gravin de Bruijn heeft dus absoluut niet stilgezeten!

Mina Wolsink

Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Mina Wolsink en haar man Johan Stap waren in 1920 eigenaren van een badhuis (zie foto) in Doetinchem. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het badhuis twee dagen per week bezet door Duitse soldaten – tot ergernis van Mina. Iedereen mocht stipt een halfuur badderen, maar een Duitse officier vond dat die tijden niet voor hem golden. Mina had al een paar keer op de deur geklopt en het begon haar te irriteren. Ze opende de deur, sleepte hem het bad uit en zette hem in z’n blootje op de gang.

Het badhuis had in 1943 te weinig kolen. Mina stapte daarom naar de Ortskommandant om duidelijk te maken dat de soldaten óók niet konden badderen zonder kolen. Ze duwde de bewaker die voor het gebouw stond aan de kant en maakte de Ortskommandant in het Achterhoeks duidelijk dat ze kolen moest hebben. Hij was net als de rest niet opgewassen tegen haar en gaf haar kolen. Mina heeft jarenlang met veel succes het badhuis beheerd en was een vrouw met pit!

Dokter Catherina Smeenk

Foto ter illustratie: Unsplash

Catharina Smeenk kwam op 1 januari 1943 naar Doetinchem om daar aan het werk te gaan als kinderarts. In de Achterhoek was nog nooit een kinderarts geweest en dus het voelde voor Catharina een beetje als de ‘derde wereld’. Dokter Smeenk is bekend geworden omdat ze een ziek kind in haar fietstas vervoerde in oorlogstijd.

Tevens is het haar gelukt om het ziekenhuisbestuur te overtuigen dat er isoleerkamers nodig waren. In 1952 werden veel kinderen ziek door difterie, kinkhoest en polio. Er werd te weinig ingeënt en Catharina is gaan lobbyen voor meer inentingen. Ze heeft gezorgd dat de inspecteur van Volksgezondheid naar Doetinchem kwam om deze werkwijze te bestuderen. Dankzij dokter Smeenk werd deze werkwijze later in heel Nederland doorgevoerd! Wat een topvrouw!

Henny van Henten

Foto ter illustratie: Unsplash

Henny kreeg als één van de weinige vrouwen in haar omgeving de kans om rechten te studeren. Ze kreeg veel scheve gezichten, maar trok zich daar niks van aan. En dat was haar goed recht, want in 1947 behaalde ze haar titel. Henny wilde kinderrechter worden, maar helaas was het lastig om als vrouw aan werk te komen. Veel bureaus namen haar niet aan omdat ze ‘het verkeerde geslacht’ had.

In 1970 verhuisde ze met haar gezin naar Doetinchem en heeft zich daar jarenlang ingezet om de emancipatie van Nederlandse vrouwen te verbeteren. Dankzij Henny werden vrouwen zich meer bewust van hun eigen capaciteit.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Toen in Doetinchem

Ga naar “Terug in de tijd: zo veranderde de Heezenstraat in 111 jaar”

Terug in de tijd: zo veranderde de Heezenstraat in 111 jaar

Aangeboden door Lindenhovius Opticiens

Slagerij Bertus Mulder rond 1900, waar later brillenzaak en opticien Lindenhovius opende in de Heezenstraat in Deventer
Ga naar “Ooit gehoord van een schaamfluit? 7 x straffen die vroeger werden uitgedeeld in Doetinchem”

Ooit gehoord van een schaamfluit? 7 x straffen die vroeger werden uitgedeeld in Doetinchem

Ga naar “Eetten en Wheel: zo werden Achterhoekse plaatsnamen in 1815 geschreven”

Eetten en Wheel: zo werden Achterhoekse plaatsnamen in 1815 geschreven

Plaatsnamen in

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime