Nieuwe maatregel: scholen, horeca en sportclubs in Doetinchem sluiten de deuren
Doetinchem gaat steeds meer op slot. In de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zullen scholen, horeca,...
Het land ging op slot, toiletpapier werd gehamsterd en mondkapjes verschenen in het straatbeeld. Het jaar 2019 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar met één van de ergste pandemieën ter wereld. COVID-19 veranderde niet alleen de wereld, maar ook onze stad. Van besmettingen tot mooie lichtpuntjes:
Begin januari was het coronavirus nog een onbekend virus dat vooral in China huishield. Het leven ging nog gewoon door. We gingen op wintersport, vierden carnaval en stonden elk weekend schurend tegen elkaar in de kroeg. Tot op 27 februari – vandaag, zaterdag 27 februari 2021 precies één jaar geleden – tijdens een live-uitzending op televisie bekend werd gemaakt dat het coronavirus ook in Nederland is opgedoken.
Heel veel Doetinchemmers (en de rest van Nederland) beleefden een spannend weekend begin maart. Het werd steeds duidelijker dat er meer maatregelen moesten komen om het coronavirus tegen te gaan. Sommige maatregelen lekten al uit: evenementen werden afgelast en theaters moesten de deuren sluiten. Ook ging het rond dat de scholen dicht moesten, dus alle ouders hielden hun hart vast. En ja, hoor: scholen, kinderopvang, sauna’s, sport- en seksclubs én horeca moesten dicht. Dat laatste kwam toch nog onverwachts en binnen een uur moesten alle restaurants leeg zijn. Ook ontstonden er rijen voor coffeeshops en begon men aan een nieuw fenomeen: het hamsteren van toiletpapier.
Het coronavirus zorgt voor veel mooie initiatieven. Zo ook voor ouderen, die zoveel mogelijk binnen moeten blijven en soms helemaal geen bezoek ontvangen. Fakkels, ontroerende muziek en gezwaai: op Facebook kwam een hartverwarmend filmpje met een actie bij Zorgcentrum Schavenweide in Doetinchem voorbij. Het is één van de vele mooie initiatieven en gebaren voor ouderen naar aanleiding van het coronavirus.
Op 23 maart werden de coronaregels aangescherpt en werd het duidelijk dat heel veel evenementen niet door zouden gaan. Het paasontbijt, dodenherdenking, Bevrijdingsdag, Koningsdag, Festival Achterland… de meeste feestjes vielen in het water of moest op een andere manier georganiseerd worden.
Ook werken op kantoor lijkt geschiedenis. De meeste mensen doen het werk vanachter de keuken- of tuintafel.
Halverwege mei werden er al enkele coronamaatregelen versoepeld, maar 1 juni (of juno zoals Grapperhaus het noemde) was dé dag. Basisscholen, middelbare scholen, cafés, restaurants, theaters, bioscopen, concertzalen en musea: overal mochten de deuren weer open. Op 1 juni stipt om 12.00 uur stroomde het Simonsplein in Doetinchem vol met terrasliefhebbers.
Veel gemeenten waren coronavrij en we mochten weer vrij veel: lekker barbecueën in het park, zwemmen in het zwembad en hier en daar een leuk feestje. Op 28 juli wordt het echter duidelijk dat het aantal besmettingen weer oploopt en op 6 augustus worden er landelijk weer regels aangescherpt. Vanaf dat moment moet er een checkgesprek plaatsvinden in de horeca en vooraf gereserveerd worden.
We balen enorm van al die maatregelen, maar Doetinchemmers hebben niet bij de pakken neergezeten en originele alternatieven bedacht. Zoals dit concert en deze video! Op deze manier konden mensen tóch nog van alles ondernemen.
Tijdens de persconferentie van 13 oktober werd er een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Dit betekende dat de horeca wéér dicht moest, er geen alcohol meer na 20.00 uur verkocht mocht worden en dat het dragen van een mondkapje verplicht werd. Ook moesten musea, theaters en bioscopen de deuren sluiten, al mochten die na een klein maandje weer open.
Op 17 november werden er enkele coronamaatregelen versoepeld. Musea en theaters mochten weer open, maar dit was helaas van korte duur. Op 8 december werd bekend dat er geen versoepelingen zouden komen tijdens de kerst en op 14 december ging heel Nederland op slot: een harde lockdown was een feit. Naast alle maatregelen van de gedeeltelijke lockdown, moesten ook alle niet-essentiële winkels sluiten. En dat terwijl verschillende (horeca)ondernemers creatieve oplossingen hadden bedacht.
Het was een vreemd jaar, maar desondanks vierde Doetinchem gewoon kerst. Helaas niet met een grote groep vrienden of familie zoals je misschien gewend bent, maar alleen of in een intieme kleine kring. Veel scholen moesten improviseren, kerstdiners werden bij restaurants besteld, maar natuurlijk werd er ook weer volop gegourmet. Ook de stad was rijkelijk versierd met kerstlampjes.
En last but not least de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen leverde maar liefst 1232 lieve wenskaarten op!
Op 23 januari ging de avondklok van start. Vanaf dat weekend is het om 21.00 uur nog stiller in Doetinchem. Je ziet enkel een auto of fietser die bijvoorbeeld onderweg is naar het werk. Of iemand die zijn of haar hond uitlaat. De lege straten wennen nooit, maar ondanks protesten en en aangekondigde rellen, blijft de avondklok van kracht. Ondanks een zaak die was aangespannen door de stichting Viruswaarheid.
Bij velen zakt de moed in de schoenen. Denk aan kappers, rijscholen en horeca-ondernemers. Ondanks de versoepeling van maatregelen, blijft het voor een grote branche heel lastig het hoofd boven water te houden.
Wanneer kunnen we terug naar ‘normaal’, als in: winkelen zonder afspraak, naar de kapper zonder mondkapje, op het terras ploffen zonder ergens bij na te denken én hossen tussen het feestende publiek tijdens concerten en festivals. Dat blijft de vraag…
Houd indebuurt Doetinchem in de gaten, want binnenkort lees je over de status van de evenementen uit de buurt.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Doetinchem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Doetinchem.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper