Terug in de tijd: zo veranderde de Heezenstraat in 111 jaar

Aangeboden door Lindenhovius Opticiens

In de binnenstad van Doetinchem is veel veranderd. Vertrouwde winkels verdwijnen en diversiteit in nieuwe winkels blijft helaas (nog) uit. Eén ding verandert nooit: al sinds 1911 zit Lindenhovius Opticiens in de Heezenstraat. Met hun 111ste verjaardag in november neemt de brillenspeciaalzaak je mee op een tijdreis én hebben ze een mooie jubileumactie.

Heezenstraat 35 rond 1911

Op een ansichtkaart van rond 1911 zie je een prachtig stukje oud-Doetinchem met een inkijkje in de Heezenstraat. Rechts, met het uithangbord van een sigaar, zie je de het oude sigarenmagazijn Lebbink. Daarnaast (met de klok, op foto 2) zat sinds 1911 Horlogerie H.G. Lindenhovius & Zn, een zaak in juweliersartikelen en brillen van twintig vierkante meter.

Voordat de horlogemaker hier zat, hadden kuiper J. Dijcker en Theod. Semmelink er een rijwielzaak. Daarna nam D. Blom de winkel over. In 1910 kreeg het pand een verbouwing. De woningen ernaast worden samengevoegd en hierin komt ijzerhandel De Vulcaan.

Links achter de pomp, tussen de Korte Heezenstraat en het Simonsplein, zie je de panden van drogisterij Chr. G. Aalderink en rijwielhandel G. Perebolt. 

Heezenstraat 35 rond 1954

We springen een paar decennia vooruit in de tijd. In de jaren 50 is de Heezenstraat bedrijvig tijdens de novembermarkt, de grootste markt van Gelderland. Rechts zie je de winkelpui van H.G. Lindenhovius.  In 1954 specialiseert Lindenhovius zich helemaal in brillen.

Brillenzaak en opticien Lindenhovius bestaat sinds 1911 in de Heezenstraat in Deventer
Foto: Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers

Heezenstraat eind jaren 60

Bijna 55 jaar is familiebedrijf Lindenhovius al gevestigd in de Heezenstraat. In die jaren ontwikkelt de Doetinchemse opticien zich steeds weer. In 1967 neemt Wieldert Lindenhovius de zaak over van zijn vader. Het is de eerste optiekzaak in de stad waar met harde, glazen lenzen werd geëxperimenteerd, puur voor medische noodzaak.

Later introduceert het contactlenzen aan een breder publiek. Net zo nieuw en ongebruikelijk waren gehoorapparaten. Nu snap je waarom de winkel in de volksmond de bijnaam ’Blindedovius’ heeft.

Eind jaren 70 verhuist de afdeling contactlenzen naar een eigen pand. Aan de overzijde op nummer 20 opent Lindenhovius een contactlenzencentrum.

Lees verder onder de foto >

De Heezenstraat in Deventer eind jaren 60
Foto: Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers

Familie Lindenhovius verkoopt de winkel in 2000, maar de naam blijft bestaan. In Doetinchem en omstreken heeft de brillenzaak nog steeds een goede reputatie van een optiekspeciaalzaak waar kwaliteit en de klant ‘ouderwets’ centraal staat.

De ervaring uit het verleden blijkt een voorbode te zijn voor de toekomst. Want wat Lindenhovius eind 70 jaren niet wist, is dat de huidige ondernemer Gerard Eijkholt de speciaalzaak weer gaat verplaatsen naar de overkant; een betere zichtlocatie.

De Heezenstraat in 2017 toen Lindenhovis Opticiens verhuisde van nummer 35 naar nummer 20
Op slechts 15 stappen afstand verhuist Lindenhovius naar de overzijde: Heezenstraat nummer 20 | Foto: Lindenhovius Opticiens

Heezenstraat 20 anno 1900

Heezenstraat 20 heeft ook een lange geschiedenis. Op de foto van ongeveer 1900 zie je slagerij Bertus Mulder. De koeien en het varken op de foto zijn niet ontsnapt maar horen bij een bijzondere optocht. In de week voor Pasen trokken slagers met versierd slachtvee door de stad. Zo konden burgers zien dat men bij hen van kwaliteit vlees verzekerd was.

Slagerij Bertus Mulder rond 1900, waar later brillenzaak en opticien Lindenhovius opende in de Heezenstraat in Deventer
Foto: Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers

Heezenstraat 20 rond 1905

In 1905 opent bakker Joh. Chevalking op nummer 20 zijn winkel. Op de foto hieronder kun je nog net zijn naam lezen op de gevel onder de vlag. Op de nota naast de foto zie je dat de zaak hier in 1968 nog zat.

Bakkerij Joh. Chevalking en een nota in de Heezenstraat te Doetinchem
Foto: Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers

Heezenstraat 20 rond 1990 en nu

Na Joh. Chevalking neemt tabakszaak De Heezenhoek zijn intrek in Heezenstraat 20. Na de opheffing van De Heezenhoek krijgt het pand een ingrijpende verbouwing. Het oude historische pand wordt gestript en gemoderniseerd. Kledingwinkels zoals Dala en Tops and Tees komen in het pand maar verdwijnen helaas weer snel.

Eind 2017 verhuist Lindenhovius definitief naar het pand waar al in de jaren 70 het contactlenzencentrum zat.

Tabaksspeciaalzaak De Heezenstraat in Doetinchem, waar nu Lindenhovius Opticiens zit
Foto: Lindenhovius

Heezenstraat 20 in 2022

Om de binnenstad te vergroenen, werkt eigenaar Gerard Eijkholt graag mee aan een project van de gemeente Doetinchem. Daarom heeft het winkelpand sinds 2021 een groene en kleurrijke geveltuin. Het team van Lindenhovius heeft toegezegd de geveltuin te onderhouden zodat het een mooie en gezellige stadstuin blijft.

Stap je hier binnen, dan heten Gerard en Sven namens het team Lindenhovius jou hartelijk welkom. De sfeer is huiselijk en gemoedelijk. Na 111 jaar ben je hier nog steeds verzekerd van persoonlijke aandacht. Kijkproblemen lost het team op, mooie brillen worden gemaakt en de beste contactlenzen worden aangemeten.

Foto’s: Lindenhovius Opticiens

Feestelijke acties

In november 2022 viert Lindenhovius Opticiens zijn 111e verjaardag. Deze bijzondere mijlpaal laten ze niet ongemerkt voorbij. Het getal 111 staat centraal gedurende de jubileumactie in de maanden november en december. 

Ook is er een unieke en extra grote brillendoek gemaakt met foto’s van de Heezenstraat anno 1911 en 2022. Deze krijg je als klant cadeau. Nieuwgierig naar alles? Bekijk dan de jubileumactie van Lindenhovius Opticiens

Sven en Gerard van Lindenhovius Opticiens in de Heezenstraat 20 te Doetinchem
Sven en Gerard | Foto: Lindenhovius Opticiens

Lindenhovius Opticiens

4,5
(34)

Heezenstraat 20, 7001 BR Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Lindenhovius Opticiens

4,5
(34)

Heezenstraat 20, 7001 BR Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Toen in Doetinchem

Ga naar “Mysterie opgelost: dit was de koudste dag in Doetinchem”

Mysterie opgelost: dit was de koudste dag in Doetinchem

Ga naar “Who run the world: 5 x deze heldinnen hebben iets betekend voor Doetinchem”

Who run the world: 5 x deze heldinnen hebben iets betekend voor Doetinchem

Ga naar “Ooit gehoord van een schaamfluit? 7 x straffen die vroeger werden uitgedeeld in Doetinchem”

Ooit gehoord van een schaamfluit? 7 x straffen die vroeger werden uitgedeeld in Doetinchem

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Katoenen shopper € 9,99”

Katoenen shopper € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Sales Representative”

Sales Representative

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper