Lichtproject in binnenstad van start: dit is het verhaal erachter
Doetinchem sprookjesstad! Sinds vrijdag 10 december stralen De Bleek, het Mark Tennantplantsoen, de Catharinatoren en Catharinakerk in allerlei kleuren licht…
We nemen je deze keer mee naar het jaar 1638. Het jaar waarin in de hoogste toren van de Catharinakerk iets bijzonders gebeurde. De één noemt het een wonder, de ander poepmazzel. We hebben het over ‘Het schoentje van Limp’.
Het dak van de kerktoren moest hoognodig gerepareerd worden en meester leidekker Willem Kleijn uit Emmerik voerde dit karwei uit. Dit deed hij niet alleen, hij kreeg hulp van zijn knecht Hendrik Limp.
Deze 72-jarige man voerde op 22 mei de reparaties uit aan het dak van de torenspits. Met een ladder was hij aan het werk bij de hoogste ramen van de toren. Opeens merkte Hendrik dat de ladder, die aan een haak hing, begon te bewegen en – je voelt hem al aankomen – plots schoot de haak los!
De vakman viel ondersteboven naar beneden. Toch had hij een engeltje op zijn schouder: tijdens zijn val doorboorde een andere haak de schoen, maar ook de voet van Hendrik. Auw! Zijn stevige schoen redde zijn leven en de knecht bleef hangen. Dit trok veel bekijks op de markt en zijn publiek werd steeds groter. Wat deed die man daar op de kop? Het zou je maar gebeuren.. Gelukkig werd Hendrik bevrijd en ging hij drie weken na het voorval alweer aan het werk.
Na 379 jaar is deze man nog steeds beroemd in Doetinchem. En vertellen we het verhaal over ‘het schoentje van Limp’ nog graag na! Deze schoen is te bewonderen in het Stadsmuseum.
In onze gids
Populaire rubrieken