Sommige Doetinchemse gebouwen hebben een bijzonder verhaal. De één is een goed bewaard geheim, de ander is algemeen bekend. De gebouwen in dit lijstje ken je vast wel, maar kende je de geschiedenis erachter ook al? Lees snel verder!
Wij gingen langs bij Stadsmuseum Doetinchem waar vrijwilligers Hans de Hartog en Jan Terbeek ons alles vertelden over deze bijzondere gebouwen met behulp van een maquette van hoe de stad eruitzag voor de oorlog. Deze maquette kun je zelf ook bekijken in het museum!
Het gevangenhuys
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Tegenwoordig kun je koffie drinken in de oude Doetinchemse gevangenis, maar hoe zat dat vroeger? In 1766 werd het Gevangenhuys gebouwd op de fundamenten van de oude stadsmuur. Het diende vermoedelijk als eerste opvang van Doetinchemse boosdoeners. Vanaf 1780 werd de gevangenis uitgebreid met een cipierswoning en kwam hij eruit te zien zoals je hem vandaag de dag kent.
“Vroeger viel het Doetinchemse Gevangenhuys onder het Drostambt Zutphen. Criminelen werden daar dan ook berecht. Gevangenen moesten dan van Zutphen naar Doetinchem lopen aan een ketting en met een zak stenen op hun rug”, vertellen Hans en Jan. “Dit was zodat ze niet de Kruisbergse bossen in zouden vluchten.”
Advertentie wordt geladen…
Ambt Doetinchem
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers
Vroeger – van 1825 tot 1920 – waren er twee gemeenten die allebei de naam Doetinchem hadden: Stad Doetinchem en Ambt Doetinchem.
“Op 1 augustus 1825 werd Ambt Doetinchem opgericht. Deze gemeente bestond uit het dorp Gaanderen en de buurtschappen Dichteren, Langerak, Oosselt en IJzervoorde. Bij deze gemeente hoorden natuurlijk ook een burgemeester en een gemeentehuis. Steven Horsting – de rentmeester van Slangenburg – werd benoemd tot burgemeester van Ambt Doetinchem en het gemeentehuis stond aan de Varsseveldseweg”, vertellen de vrijwilligers van het Stadsmuseum. “In 1920 werden de gemeenten Stad en Ambt samengevoegd tot één gemeente, Gemeente Doetinchem.”
Advertentie wordt geladen…
Dr. Huber Noodt
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en LiemersFoto: Redactie indebuurt
2
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en LiemersFoto: Redactie indebuurt
“In het pand waar nu de C&A zit, zat vroeger een huisarts genaamd Dr. W.W. Huber Noodt. Hij was de allereerste homeopathische arts in Doetinchem. Vanuit zijn raam hield hij de hele Hamburgerstraat in de gaten”, vertellen de heren. Er is zelfs een straat naar deze beste man vernoemd, de Dr Huber Noodtstraat.
Stadsmuseum
4,1
(92)
Burgemeester van Nispenstraat 2, 7001 BS Doetinchem