Dodenherdenking 2022 in Doetinchem: dit is het programma
In Nederland herdenken we op 4 mei alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en…
Doetinchemmer Jan Massink (1905-1980) maakte unieke foto’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn bijzondere beelden waren te zien tijdens deze expositie in dertien gevangeniscellen in De Kruisberg. Een kleine greep uit de boeiende foto’s van Jan Massink:
Deze foto van Jan laat zien hoe de binnenstad van Doetinchem eruitzag na het bombardement en de brand op 21 en 23 maart 1945. Rechts zie je het oude gemeentehuis.
Hier zien we de uit Duitsland teruggekeerde Nederlandse soldaten. Na een medisch onderzoek in Doetinchem gingen zij met de bus weer verder.
Dit is de verkeersbrug over de Oude IJssel in Doetinchem. De brug is opgeblazen, omdat er een inval was van Duitse soldaten.
In de oorlog was er een enorm tekort aan benzine. Daarom werden auto’s voortgetrokken door paarden. Dat heeft Jan prachtig vastgelegd met deze foto.
Nu is Villa Ruimzicht een hotel, maar in de oorlog was dit een internaat. Op deze foto is te zien dat alle ramen zijn beplakt met papierstroken. Waarom? Om deze te beschermen tegen de luchtdruk van bommen.
De meisjes die Massink hier heeft gefotografeerd, helpen de soldaten met het aannaaien van knopen.
Hier heeft Jan een bomtrechter van een bom vastgelegd die op een weiland is geworpen. Dit gebeurde in de nacht van 24 op 25 juni 1940 aan de Zuivelweg in Doetinchem.
Deze foto laat de enorme schade zien van het bombardement in Doetinchem. Je ziet hier de Grote Kerk die enorm beschadigd is.
Na het bombardement op Doetinchem, moest het puin opgeruimd worden in het centrum van de stad. Ook dit legde Massink vast.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van indebuurt Doetinchem en blijf op de hoogte van alles over en rondom Doetinchem.
In onze gids
Populaire rubrieken
In onze gids
Populaire rubrieken
Topper
Topper
Topper