Anouk (26): ‘Tijdens mijn zwangerschap wist ik: ik ga terug de boksring in!’

Door Eline Doldersum 12 februari 2018

Slechts negen maanden na de bevalling van haar zoontje Storm stond Anouk Echteld (26) alweer in de boksring. En hoe: ze sleepte het Nederlands Kampioenschap in de wacht. “Het was een enorme overwinning.”

“Ik heb de bokshandschoenen pas uitgedaan op het moment dat ik moest bevallen”, lacht Anouk. “Nee, grapje. Zelf boksen ging helaas niet meer, maar ik heb wel tot het eind van mijn zwangerschap les gegeven. Ik wist meteen: op het moment dat mijn zoontje geboren is, ga ik meteen terug de ring in.”

Al ging dat wel iets moeilijker dan ze had verwacht. “Je bent na zo’n bevalling natuurlijk niet meteen topfit. Sterker nog: je begint bij -20. Ik weet nog dat ik een paar weken na mijn bevalling ging hardlopen en al na een paar honderd meter he-le-maal kapot was! Het was echt een héle lange weg die ik moest bewandelen.”

Nederlands Kampioen boksen

Toch knokte ze zichzelf terug en stond ze negen maanden na de bevalling opnieuw in de ring. “Ik had al die maanden zo hard gewerkt, ik móest gewoon een wedstrijd boksen. Het was een hele bijzondere. Mijn vader, vriend en zoontje waren er om mij te steunen en ondanks dat het niet de beste wedstrijd was, voelde het als mijn comeback.”

Een comeback was het zeker. Vlak na die eerste wedstrijd wordt Anouk, na twaalf jaar fanatiek boksen, Nederlands Kampioen in de A-klasse. “Dat was zó bizar. Helemaal omdat ik er lange tijd uit was geweest. Het was een absolute overwinning op mezelf. Eéntje waar ik nog steeds supertrots op ben.”

anouk-echteld-doetinchem-sport-boksen-familie
Anouk met haar gezin

Verslavend

Ondanks die enorme overwinning is het einddoel voor deze boksfanaat nog niet bereikt. “Nationaal zit ik boven het niveau, maar internationaal valt er voor mij nog zoveel te halen. Veel mensen denken bij boksen aan twee mensen die roekeloos op elkaar in rammen, maar het is zoveel meer dan dat. Het gaat er niet om dát je slaat, maar hóe je het doet!”

“Je kunt een klap op zoveel verschillende manieren uitdelen. Het is de kunst om dat – door techniek, kracht en behendigheid-  zo perfect mogelijk te doen. Daarin zit voor mij ook de uitdaging. Dat perfectioneren werkt enorm verslavend omdat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent. Het kan altijd nóg beter. Daar blijf ik voor gaan!”

Ultieme droom

Dat trainen doet deze Doetinchemse fanatiekeling natuurlijk niet voor niets. “Het is best pittig om het allemaal te combineren met een kleintje, een vriend en mijn baan als docent, maar tóch ga ik er keihard voor knokken om in 2019 mee te doen aan het EK. Dat is mijn ultieme droom. Daar wil ik voor gaan!”

sheila-buikdansen-doetinchem

Sheila runt haar eigen buikdansschool: ‘Het voelt onwennig om met je billen te schudden’

Veel mensen denken bij buikdansen aan voluptueuze vrouwen die hun lichaam sensueel bewegen op Arabis...

Meer over

Sport

adv.