Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vuurwerkverbod in Doetinchem: ja of nee? Dit vinden jullie!

Door Kelly Heerink 15 januari 2020

Moet Doetinchem ook volgen na Rotterdam, de stad die sowieso (knal)vuurwerkvrij is volgend jaar? Daarover zijn de meningen verdeeld, zo blijkt uit een poll op de Facebookpagina van indebuurt.  

Page 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Een deel van de fractie in de Tweede Kamer vindt, net als ongeveer de helft van haar achterban, dat er gewoon geknald mag worden. Toch is er een meerderheid van andere partijen in het parlement dat knalvuurwerk en vuurpijlen wil verbieden. Ook veel burgemeesters in Oost-Nederland (70 procent) stemt voor een landelijk verbod op geknal. Burgemeester Boumans ziet siervuurwerk als een goed alternatief voor knalvuurwerk.

Wat vinden jullie?

Maar wat vinden onze volgers eigenlijk? Maar liefst 2.700 mensen stemden op de poll: 30 procent is voor een verbod en 70 procent is tegen een verbod. We vroegen ook om reacties en één ding is zeker: het eventuele verbod maakt de Doetinchemse tongen los!

Lees de reacties op de volgende pagina’s: 

‘Normen en waarden’

vuurwerkafval-oud-en-nieuw-doetinchem-vuurwerk-nieuwjaar
Foto ter illustratie: ANP

Willem: “We wonen hier zo dicht bij de grens dat een verbod weinig zin zal hebben. Heropvoeding zal meer zinvol zijn. Normen en waarden bijbrengen.”

‘Welk weldenkend mens wil dit?’

Ineke: “Grote milieuschade, panische dieren (en mensen), doden en gewonden, oorlog op elke straathoek. Welk weldenkend mens wil dit?”

‘Het is traditie’

carbidschieten-anp
Foto ter illustratie: ANP

Ivo: “Het blijft een oeroude traditie uit Oost-Nederland waar ik erg trots op ben!”

‘Niet op auto’s, mensen en dieren gooien’

jack russel hond weekendnieuws unsplash
Foto ter illustratie: Unsplash

Annemieke: “Als nou iedereen alleen op 31 december tussen 22.00 en 02.00 uur vuurwerk afsteekt en niks op auto’s, dieren of mensen gooit. En als nou niemand prullenbakken, bushokjes of brievenbussen meer op zou blazen.. dán zou ik het niet zo erg vinden. Maar op deze manier hoeft het van mij niet meer. Het mag van mij op centrale plek afgestoken worden om 00.00 uur – kan iedereen daar komen kijken. Maar ja, ik hou dan ook niet van vuurwerk.”

‘Ik hou er niet van, maar mijn zoontjes wel’

vuurwerkafval-doetinchem
Foto ter illustratie: ANP

Miranda: “Ik hou totaal niet van vuurwerk, maar mijn zoontjes wel, die vinden het geweldig. En we vertellen ze ook steeds weer dat je vuurwerk niet op mensen, dieren enzovoort mag gooien. Dat beseffen ze zich gelukkig maar al te goed. Dus een verbod hoeft van mij echt niet, hoor!”

‘Waar is het fatsoen?’

Kitty: “Verbieden, want er zijn gewoon geen fatsoen, normen en waarden en respect voor dieren meer. Er werd op mijn hondjes gegooid door kinderen met ouders erbij. Ook zat mijn hele auto onder het vuurwerkafval. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt en ik hoop het ook niet meer mee te maken.”

‘Alleen de relschoppers flink aanpakken’

Herman: “Uiteraard moet vuurwerk gewoon blijven. Ik heb er met mijn gezin erg van genoten en de volgende dag hebben we alles netjes opgeruimd. De relschoppers moet je keihard aanpakken, het is onbegrijpelijk dat ze aan de hulpverleners komen. Flinke straffen uitdelen.”

‘Een centrale plek én strengere controle’

Vuurwerk
Foto ter illustratie: Unsplash

Dagmar: “Dieren hebben er, zelfs onder de medicijnen, nu nog last van. Ook na oud & nieuw wordt er nog steeds geknald. Een centrale plek voor vuurwerk en een veel strengere controle zou geen overbodige luxe zijn. Kijk even naar de gewonden, dus mensen kunnen beter het geld uitgeven aan iets waar anderen geen last van hebben.”

‘Met een verbod stimuleer je illegaal vuurwerk meer’

Vuurwerkvrijwzone
Foto ter illustratie: ANP

Frank: “Met een verbod stimuleren ze het illegaal vuurwerk alleen maar meer, dus ik zou zeggen: laat het vuurwerk voor wat het is en voer meer grenscontroles uit.”

‘Aanpakken is lastig’

vuurwerk doetinchem Unsplash

Annemieke: “De schade waar de gemeente voor opdraait wordt veroorzaakt door iedereen die ’s avonds en ’s nachts knallen – aanpakken wordt dan lastig. Zij verpesten het voor de rest.”

Lees ook:

laptop-indebuurt-1-stage

Leukste stage OOIT: indebuurt Doetinchem zoekt een stagiair(e)!

Jááá, je leest het goed: je kunt stagelopen bij de allerleukste nieuwssite van Doetinchem!  Via i...
Page 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

adv.