Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Optometrist Marina: ‘In 2050 is de helft van Nederland bijziend!’

Aangeboden door Lindenhovius Opticiens 20 januari 2019

Stel: je hebt enorm last van je ogen maar de opticien kan de oorzaak van je probleem niet vinden, dan kun je bij Lindenhovius plaatsnemen in de stoel bij optometrist Marina ten Hove. “Mijn werk gaat verder waar die van de opticien ophoudt.”

Marina is sinds een klein half jaar optometrist bij Lindenhovius in Doetinchem. Een bijzondere functie waarin ze zich bezighoudt met de gezondheid van de ogen. “Een opticien kijkt vooral naar de buitenkant van het oog, maar als optometrist kijk ik ook naar het netvlies. Ik kan hierdoor problemen oplossen, die opticien en contactlensspecialist Mariëlle met het blote oog niet kan zien.”

Laagdrempelig

Wat de problemen zijn waarvoor mensen bij Marina in de stoel belanden? “Dit varieert van droge ogen, hoofdpijnklachten, staar tot flinke achteruitgang van de ogen. Door een klein optometrisch onderzoek kan ik vaak de oorzaak van het probleem achterhalen. Mocht dit niet het geval zijn, dan verwijs ik ze door naar de oogarts in het ziekenhuis”, legt Marina uit die zelf ook 11 jaar als optometrist in het ziekenhuis heeft gewerkt.

Dat mensen eerst bij haar in de stoel kunnen plaatsnemen, ziet Marina als een groot voordeel. “Het is veel laagdrempeliger om bij je eigen optiek een klein onderzoek te laten doen, dan dat je meteen doorgestuurd wordt naar het ziekenhuis. Daarnaast kunnen mensen ook een afspraak maken voor een onderzoek als ze bijvoorbeeld twijfelen of ze staar hebben.”

lindenhovius-optometrist-doetinchem (1)
Redactie indebuurt

Helft wereldbevolking bijziend

Dat haar rol als optometrist in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden, bewijst de enorme toename van bijziendheid. “We doen tegenwoordig zóveel dichtbij. Denk maar eens aan het vele gebruik van de iPad, laptops en telefoons. Dit heeft grote gevolgen voor onze ogen op latere leeftijd. Op dit moment is de verwachting dat in 2050 de helft (!) van de wereldbevolking bijziend zal zijn.”

“Dit zijn enorme aantallen”, vervolgt Marina. “Om dit probleem op te lossen zijn er sinds kort speciale contactlenzen voor kinderen op de markt die de achteruitgang van de ogen remmen. Deze contactlenzen zijn alleen bruikbaar voor kinderen tot een jaar of achttien, omdat de ogen tot die leeftijd nog groeien. Na die leeftijd is aan de achteruitgang weinig meer te doen.”

Iets betekenen

Dus merk je dat de ogen van je kind achteruit hollen, dan is een onderzoek bij Lindenhovius volgens Marina zeker geen slecht idee. “Juist als je er vroeg bij bent, voorkom je veel problemen op latere leeftijd. De contactlenzen zijn bij Lindenhovius ook verkrijgbaar, dus mochten we een snelle achteruitgang constateren, dan kunnen we meteen maatregelen treffen.”

Ook voor andere klachten kun je volgens Marina gewoon binnenwandelen. “Vaak wordt er eerst onderzoek gedaan door opticien Mariëlle of Sven, maar als zij er niet uitkomt, word ik ingeschakeld. Hierdoor kunnen we bij Lindenhovius veel problemen zelf oplossen. Fijn voor de klant, maar ook voor ons. Want zo kunnen we écht iets betekenen en dat is toch waarom we dit vak hebben gekozen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Lindenhovius Opticiens. Meer over Lindenhovius Opticiens ontdekken?

Lindenhovius Opticiens opticiens

Gesloten09:00 - 21:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Heezenstraat 20, Doetinchem

Bekijk meer:opticiens

adv.