Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met deze tips krijg jij jouw tuin in no-time helemaal herfstproof!

Aangeboden door Tuincentrum Peer 16 oktober 2019

De herfst is helemaal aan! De dagen worden langzaam korter en de ochtenden frisser. Doetinchem wordt in een razend tempo opgefleurd met mooie bonte herfsttinten. De hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken en je tuin ‘herfstproof’ te maken. Met deze tips van Tuincentrum Peer ziet je tuin er binnen no-time tiptop uit.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

(Ver)planten maar!

I-LEXIT Tuincentrum Peer
Redactie indebuurt Doetinchem

De grond is nog warm van de heerlijke zomer en vochtig door de neerslag van de afgelopen tijd. Ideale omstandigheden voor het aanplanten van bomen en planten. Deze hebben nu nog genoeg tijd om hun wortels te vormen voor de winter. “Ook de bloembollen kunnen vanaf september/oktober nog prima de grond is”, zegt Stefan Vleeming van Tuincentrum Peer. Volgens de tuinexpert is het ook de ideale tijd om hagen aan te planten en je tuin ‘herfstproof’ te maken. “Denk aan: beuken, taxus, I-lexit en laurieren.”

Snoeien voor/in de winter

tuinieren-voor-dummies-peer-tuincentrum-doetinchem-snoeien
Bron: Pixabay

Niets staat netter dan een strakke haag, dus snoeien maar! Volgens Stefan is dit hét moment om je haag een snoeibeurt te geven. Als je toch bezig bent, knip dan direct de bruine stengels en bladeren van je vaste planten. Best verwarrend, zo’n tuin onderhouden. Wat moet je nou wanneer snoeien? Gelukkig weet Stefan daar alles van: “Voor de bladverliezende bomen en heesters is het in de herfst/winter goed om de structuur van de takken te zien. Een oude struik met een lelijke vorm kun je nu best een keer flink snoeien, daar knap hij behoorlijk van op.” Najaarsbloeiers in je tuin? Volgens de tuinexpert kun je deze snoeien voordat het jonge blad weer uitloopt.

‘Maai het niet te kort’

tuinieren-voor-dummies-peer-tuincentrum-doetinchem-grasmaaien
Foto ter illustratie. Bron:Unsplash

Het is de laatste kans om je gazon onder handen te nemen en helemaal herfstproof te maken. “Maai het gras niet te kort. Nog een tip: haal in deze tijd het gras van het maaiveld weg, anders kunnen er vele schimmels ontstaan. Zo krijgen rottingsprocessen een goede kans. Geloof me, dat wil je niet”, zegt Stefan. Daarnaast is het tot en met oktober mogelijk om grasmatten te leggen en kale plekken in te zaaien. “Doe dit niet te laat in het jaar.” Tot slot is het belangrijk om je gazon te ‘kalken’ in het najaar. “Dan begin je in het voorjaar met minder mos.”

Herfstblad: mooi en nuttig

Grasmat herfst
Bron: Unsplash

Genieten jullie ook zo van een bont gekleurd bladerdek in je tuin? Super mooi, maar ook hartstikke nuttig. Volgens Stefan zorgt een bladlaag namelijk voor een natuurlijke bescherming van je tuin. Bovendien zitten er allemaal beestjes in. Daar zijn de vogels dan weer dol op. Stefan: “Zorg wel dat het gras en straatwerk vrij van blad is.” Nog een handig weetje: verplaats het beukenblad na de winter richting de stammen. Hier zitten schimmels in en dat is ideaal voor de beukenhaag.

Bescherm je planten goed

zomerbloeiers-zomer-peer-tuincentrum-doetinchem-karneval
Zomerbloeier mogen naar binnen. Foto: Tuincentrum Peer

De hele zomer heb je kunnen genieten van bloeiende geraniums, petunia’s en nog veel meer soorten perkgoed. Kuipplanten zoals de sundaville of bougainville gaan in principe jaren mee, mits je ze in de winter goed beschermd. Stefan: “Zorg dat je ze wat snoeit en naar binnen haalt. Dan heb je er in ook volgend jaar weer volop plezier van.”

Meer weten over het herfstproof maken van je tuin? Ga voor advies dan snel naar Tuincentrum Peer!


Meer over Tuincentrum Peer ontdekken?

Tuincentrum Peer tuincentra

Gesloten09:00 - 20:00

Auroraweg 5, Doetinchem

Bekijk meer:tuincentra
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.