‘In twee jaar omgeschoold en m’n hbo-diploma gehaald: blij dat ik deze stap heb genomen’

Aangeboden door Iselinge Hogeschool

Angela van den Heuvel | Beeld: Iselinge

Een carrièreswitch is niet altijd even makkelijk, maar kan wel veel opleveren. Daar weet Angela van den Heuvel (27) alles van. De ex-kapper besloot haar ambitie na te streven en begon aan de deeltijdopleiding Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. “Ik wilde altijd al met kinderen werken en het bevalt supergoed.”

Iselinge Hogeschool in Doetinchem is dé plek om een vol- of deeltijdopleiding te starten. Bijvoorbeeld de voltijd pabo of de deeltijdopleiding Associate degree Pedagogisch Educatief Professional. Dit is een tweejarige hbo-opleiding op niveau 5, die qua moeilijkheidsgraad tussen mbo-4 en hbo ligt. Met een diploma versterk je het middenmanagement in organisaties, bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang of de jeugdzorg. Angela begon in 2019 aan deze opleiding en studeerde begin dit jaar af.

Als pedagogisch educatief professional werk je bijvoorbeeld als:

 • lerarenondersteuner in het onderwijs;
 • verbindende schakel tussen school en naschoolse opvang;
 • coach, adviseur of voortrekker (bijvoorbeeld in de kinderopvang of jeugdzorg);
 • ontwikkelaar en aanjager van thema’s in een IKC;
 • probleemoplosser in een school of wijkteam voor kinderen en jongeren.

Omscholen

“Ik wilde al van jongs af aan kapper worden óf met kinderen werken. Uiteindelijk koos ik als eerste voor een opleiding en werk in het kappersvak. Totdat ik een tijdje geleden de drang voelde om mij wel te gaan richten op werken met kinderen”, vertelt de 27-jarige Arnhemse. Angela bezocht daarop in 2019 een open dag van de Ad-opleiding in Doetinchem. “Ik had deze middag gelijk een goed gevoel bij de studie. Er heerste een positieve sfeer, er werd echt (mee)gekeken naar mijn persoonlijke situatie en alles was helder.”

Niet veel later besloot ze zich in te schrijven. Via een 21+ toets werd ze toegelaten tot de opleiding en begon ze in de allereerste lichting van de Ad-PEP aan Iselinge Hogeschool Doetinchem. Andere diploma’s waarmee je kunt instromen zijn een mbo-4-diploma en een vwo- of havodiploma.

Lees verder onder de foto

Beeld: Iselinge

Verschillende stageadressen

De Associate degree Pedagogisch Educatief Professional is opgebouwd rondom vier relevante rollen in de beroepspraktijk: pedagoog, ontwerper, verbinder en coach. Beide studiejaren loop je stage en volg je colleges waarmee je je deze rollen eigen maakt. Theorie en praktijk versterken elkaar voortdurend. In de regel heb je acht uur college per week, besteed je 16 uur per week aan stage of relevant werk en wordt er 16 uur gereserveerd voor zelfstudie. “Je kunt zelf kiezen of je stage loopt of relevant werk hebt (werkend leren). Ik koos voor verschillende stageadressen, omdat ik zelf nog geen ervaring had. Mijn stagetraject was een fijne, opbouwende kennismaking met het vak.” Angela liep twee dagen in de week stage. Eerst bij een kinderdagverblijf en later bij een integraal kindercentrum (IKC).

Eén dag in de week naar school: leuk en leerzaam

Zoals gezegd ga je één dag in de week naar school. “Ik volgde elke woensdag, van 14.30 tot 21.30 uur, fysiek onderwijs op Iselinge. Dat wil zeggen; alleen het eerste jaar natuurlijk (toen het nog mogelijk was in combinatie met lockdown-maatregelen). Deze collegedagen vond ik altijd erg leuk en leerzaam. We kregen hier veel relevante, vakinhoudelijke lessen. Geleerde informatie kon ik vervolgens direct in de praktijk weer gebruiken. In mijn lichting waren bovendien veel mensen met een andere stage- en werkachtergrond. Op deze manier kreeg je veel input van elkaar.”

Lees verder onder de foto

Beeld: Iselinge

Aan het werk

De Arnhemse is ‘blijven hangen’ bij twee van haar stageadressen. Ze werkt inmiddels deeltijd in het onderwijs op een basisschool en in de jeugdzorg. “Ik ben erg blij dat ik mijn ambitie heb gevolgd en ervaar veel werkplezier. Wanneer ik vrienden vertel over dat ik nu werk als ‘pedagogisch educatief professional’ hebben ze er vaak niet direct een duidelijk beeld bij”, legt de Arnhemse met een lach uit. “Ik licht dan altijd even toe wat voor leuk en gevarieerd werk ik doe in de praktijk.”

Starten met de opleiding

Wil jij net als Angela je laten omscholen? Of werk je al in het vakgebied en wil je je specialiseren? Lees hier meer over de versnelde hbo-opleiding. Heb je nog vragen? Voel je dan vrij om contact op te nemen met Iselinge Hogechool. Dit kan per mail of telefonisch via 0314-374100. Het eerstvolgende startmoment van de opleiding is februari 2022.

Iselinge Hogeschool

4,0
(1)

Bachlaan 11, 7002 MZ Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Iselinge Hogeschool

4,0
(1)

Bachlaan 11, 7002 MZ Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “Shopping time! Hier in Doetinchem vind je jouw exclusieve kerstjurk”

Shopping time! Hier in Doetinchem vind je jouw exclusieve kerstjurk

Aangeboden door Modehuis Casa Blanca

Ga naar “Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren”

Interieurlovers opgelet: deze 5 woontrends gaan 2023 veroveren

Aangeboden door TotaalBED Doetinchem

Ga naar “BTW-vrije dagen! Hier scoor je de leukste interieurspullen met korting”

BTW-vrije dagen! Hier scoor je de leukste interieurspullen met korting

Aangeboden door Thuisin Van der Woude

Thuisin van der Woude Doetinchem korting btw-vrije dagen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime