Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het Yoga Huis Doetinchem: vooroordelen zijn gebakken lucht

Aangeboden door Het Yoga Huis Doetinchem 12 augustus 2019

Yoga is hartstikke zweverig en alleen voor lenige mensen. Fout! Rianne Sevink, docent bij Het Yoga Huis Doetinchem, en cursisten Sabina Visser en Jannet te West vertellen je waarom.

Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

Rianne: ‘Ieder mens heeft andere behoeftes’

Yoga
Facebook: Het Yoga Huis

Er zijn nogal wat vooroordelen over Yoga. Het zou te zweverig zijn, mensen moeten extreem lenig zijn en alleen hippe vrouwen doen het. “Dat is totale onzin”, zegt Rianne Sevink van Het Yoga Huis. “Bij ons is iedereen welkom. We hebben verschillende yogastijlen, want ieder mens heeft andere behoeftes.” Wil je een rustigere yogastijl als tegenhanger van je hectische dagelijkse leven? Dan adviseren Rianne en haar team onder andere Slow Down Yoga en Yoga & Meditatie. Ben je vol energie en wil je knallen, dan is bijvoorbeeld de Power Yoga perfect voor jou. “En geloof mij, dat is echt intensief”, aldus Rianne.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Het Yoga Huis Doetinchem. Meer over Het Yoga Huis Doetinchem ontdekken?

Het Yoga Huis Doetinchem yoga

Gesloten09:00 - 12:00

Louise de Colignystraat 11a, Doetinchem

Bekijk meer:yoga

Sabina: ‘Oh my god, wat zijn zij lenig’

Yoga Huis hoofdstand
Bron: Redactie indebuurt Doetinchem

Yoga is veel meer dan mediteren op een matje, vindt Sabina Visser (41). “Tijdens de yogales die ik volg draait het echt om kracht, lenigheid en flexibiliteit. “Ik heb een zittend beroep, dus vind het fijn om actief bezig te zijn. Zo kwam ik bij uit Power Yoga, Vinyasa Yoga en Ashtanga Yoga, dit zijn fysiek intensieve yogastijlen. Het is echt hard werken, want je gebruikt alle spieren in je lichaam. Ook helpt yoga tegen gezondheidsklachten. Het is een mooie aanvulling op andere sporten, want je voorkomt blessures. Zelf heb ik een veel betere balans gekregen en nauwelijks meer last rugklachten”, zegt Sabina stellig.

Totale ontspanning

In haar beginperiode keek Sabina haar ogen uit. “Iedereen zag er zo soepel uit. Ik dacht echt ‘oh my god, wat zijn zij lenig’ in het begin”. Gelukkig voor Sabina weten ze bij Het Yoga Huis dat niemand direct alles kan. Volgens de Doetinchemse nemen ze echt de tijd voor iedere cursist. Tijdens de lessen ligt de focus op het oefenen van houdingen die in een dynamische ‘flow’ aan elkaar worden geregen. Daarbij werk je toe naar een zogenaamde ‘key pose’, bijvoorbeeld een hoofdstand of armbalans.” Inmiddels plukt Sabina al bijna drie jaar de vruchten van haar yogalessen. “Totale ontspanning. Tijdens de lessen sluit ik mezelf af van de buitenwereld. Je gaat helemaal op in de oefeningen”, zegt Sabina. Volgens haar draait yoga niet om het presteren: “Het is een proces waarbij je door de oefeningen jezelf steeds beter leert kennen. Je ontdekt je eigen mogelijkheden en misschien ook wel onmogelijkheden.”

Bron: Redactie indebuurt Doetinchem
Bron: Redactie indebuurt Doetinchem

Jannet: ‘Ontsnappen aan de dagelijkse hectiek’

Yoga Huis Doetinchem
Foto: redactie indebuurt Doetinchem

“Eigenlijk alles wat je hoort over Yoga dacht ik ook: zweverig, alleen voor lenige mensen en allerlei rare standjes. Niet mijn ding”, zegt Jannet te West (54) met een glimlach. Volgens Jannet is ze van nature heel nuchter en zakelijk: “Echt Achterhoeks. In het dagelijks leven sta ik de hele dag aan. Mijn leven gaat maar door en door en door.” Om aan de dagelijks sores vol prikkels en telefoontjes te ontsnappen zocht de Doetinchemse een tegenhanger voor de wereld die langs ons heen raast. Haar dochter adviseerde haar toen om eens naar Het Yoga Huis Doetinchem te gaan.  Jannet:  “Volgens mijn dochter zijn ze hier ‘gewoon normaal’.” Direct bij binnenkomst snapte ze wat haar dochter bedoelde. “Het zijn leuke vriendelijke mensen. Iedereen is anders. Dit werd ook direct gezegd door de docent, om te benadrukken dat niet iedereen hetzelfde kan. Dat vond ik erg fijn.”

‘Niets is raar’

Voor Jannet was het een hele geruststelling dat ze dingen op haar eigen tempo en niveau mag doen. De docenten houden rekening met haar en er zijn hulpmiddelen aanwezig. “Mijn knie werkt soms wat tegen. Met een kussentje of een rol kan ik veel houdingen toch uitvoeren. Ik merk ook dat mijn lichaam steeds soepeler wordt. Dat is echt heerlijk”, aldus een vrolijke Jannet. “Ik kan niet precies zeggen wat het is, maar ik voel me veel energieker dan voorheen”. Ook als je met lichamelijke kwaaltjes zit, kun je volgens Jannet gewoon aan Yoga doen. “De docenten zijn uitermate kundig en zien direct of je een goede houding hebt. Lukt iets niet, dan bieden ze  voldoende alternatieve houdingen. Zo kun je altijd mee blijven doen. Niets is raar.”

Foto: redactie indebuurt Doetinchem
Foto: redactie indebuurt Doetinchem
Pagina 1 / 3
⟵ swipe swipe ⟶

adv.