Herken jij die piep na een avondje stappen? Dit is hoe Pluggerz gehoorbeschadiging voorkomt

Aangeboden door Comfoor 15 februari 2019

Elk jaar lopen tienduizenden jongeren gehoorschade op als gevolg van harde muziek. Gelukkig is hier iets aan te doen: gehoorbeschermers op maat. Redacteur Melisa ging op bezoek bij Comfoor in Doetinchem om te ervaren hoe dat precies in z’n werk gaat.

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Veilig luisteren

mensen feest inwoners party concert Unsplash
Unsplash

Ben je een fervent festivalganger, ga je vaak naar een concert of werk je in een lawaaierige omgeving? Dan loop je kans op gehoorschade. Wij mensen kunnen geluid van 80 decibel 8 uur lang veilig aanhoren. Dit is bijvoorbeeld het geluid van een stofzuiger, een druk restaurant of gesprekken tussen mensen. Elke 3 decibel die daarbij komt halveert die tijd, waardoor 83 decibel nog maar 4 uur per dag veilig is en 86 decibel nog maar twee uur. Om je een idee te geven: een concert gaat makkelijk over de 115 decibel waardoor je dus vrijwel meteen gehoorschade oploopt.

Gehoorbescherming

comfoor-doetinchem-pluggerz (4)
Redactie indebuurt

Om dit te voorkomen maakt Comfoor in Doetinchem speciale oordoppen op maat onder de naam Pluggerz. Redacteur Melisa was nieuwsgierig en besloot zich een setje te laten aanmeten, want hoe gaat zoiets eigenlijk in z’n werk? “We kijken altijd eerst de oren van klanten na”, vertelt Rien Houwers productspecialist bij Comfoor. “We controleren het trommelvlies en de hoeveelheid oorsmeer. Mocht dit overmatig zijn, dan is het verstandig om de oren eerst te laten uitspuiten bij een huisarts.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Comfoor. Meer over Comfoor ontdekken?

Comfoor zorg

Vlijtstraat 60-01, Doetinchem

Bekijk meer:zorg

Voorbereiding

comfoor-doetinchem-pluggerz (2)
Redactie indebuurt

Na de controle worden bij Melisa kleine watjes in het oor aangebracht. “Dit doen we om het trommelvlies te beschermen. Deze watjes voorkomen dat de pasta waarmee de oordoppen worden gevormd – en uiteindelijk ook de oordoppen zelf – tegen het trommelvlies aandrukken en het beschadigen.

Oorafdruk

comfoor-doetinchem-pluggerz (1)
Redactie indebuurt

Na het inbrengen van de watjes wordt er een afdruk gemaakt van de binnenkant van het oor. Dit doet Rien door het inbrengen van een oranje pasta. “We spuiten het in het oor en laten het vervolgens drie tot vier minuten uitharden. Daarna hebben we een perfecte afdruk van de oren. Het geluid kan wel wat doffer worden”, vertelt Rien terwijl hij het laatste beetje pasta in het oor spuit. Melisa merkt het meteen: “Je kunt het een beetje vergelijken met het zwemmen onder water. Zo klinkt het geluid nu ook.”

Afdrukken

comfoor-doetinchem-pluggerz (3)
Redactie indebuurt

Na een paar minuten wachten worden de watjes en de pasta uit het oor verwijderd. “Zo zien je oren er van binnen uit”, vertelt Rien terwijl hij de oranje afdrukken in zijn hand houdt. “Deze modellen worden ingescand in een speciaal 3D tekenprogramma. Een modelleerder gaat vervolgens de digitale scan in een speciaal 3D tekenprogramma bewerken. Met behulp van de nieuwste 3D-printers wordt het
digitale bestand vervolgens omgezet in een gehoorbeschermer”

Afwerking

Pluggerz-doetinchem-comfoor
Eigen beeld

Tot slot worden de oordoppen met de hand afgewerkt. Zo worden ze voorzien van een anti-bacteriële laklaag, gelakt en voorzien van filters. “Het enige wat nog rest is een afdichtingscontrole. De gehoorbeschermers worden bij de klant in het oor aangebracht en vervolgens wordt er gecontroleerd of de Pluggerz volledig afsluiten. Als dat zo is, zijn ze klaar voor gebruik!”

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.