Buxusmot gespot? Wij hebben hét middel om je buxus te redden!

Aangeboden door Groenrijk Steentjes 20 mei 2018

Een kleine twee weken geleden werd de buxusrups voor het eerst dit jaar gespot in Doetinchem. Kleurt jouw buxus inmiddels ook langzaam bruin, worden de takken dor en zie je ‘m langzaam vergaan? Geen paniek! Gerben van Groenrijk Steentjes heeft dé oplossing voor dit vervelende onderkruipsel.

De buxusmot fladdert al weken door de Achterhoek. Deze bruine vlinder strijkt neer op de buxus om daar in korte periode maar liefst 800 eitjes te leggen. Uit die eitjes kruipen de welbekende buxusrupsen die vervolgens je complete haag opvreten tot er niets meer van over is. Super vervelend, maar wat doe je eraan?

Bij Groenrijk Steentjes weten ze inmiddels wel raad met deze vervelende beestjes. “Houd allereerst je buxus goed in de gaten. Kijk goed, want ze zijn best lastig zichtbaar door de kleur. Heb je er één gespot? Kom dan meteen in actie. Er zijn mensen die de rupsen handmatig verwijderen, maar als je weet dat een mot honderden eitjes legt in een paar dagen, snap je dat dit eigenlijk onbegonnen werk is.”

Bestrijden van de buxusrups

Het beste kun je meteen bestrijdingsmiddelen inslaan. “Een bestrijdingsmiddel op basis van Pyrethrine, gemaakt van de bloemhoofdjes van Chrysanten, is heel effectief. Alleen is dit bij veel tuincentra momenteel uitverkocht wegens de enorme plaag aan rupsen in het land. Een goed alternatief volgens Groenrijk is XenTari, een biologisch middel dat niet schadelijk is voor mens en milieu maar wél je rupsen dood.”

Daarnaast hebben ze bij Groenrijk ook nog een handige oplossing voor de motten die zich maar blijven voortplanten. “Er zijn zogenaamde buxusmotvallen te koop. De specifieke geur van deze val trekt motten aan, waardoor ze aan de huisjes blijven plakken en geen nieuwe eitjes meer kunnen leggen in je buxus. Het beste kun je deze in het voorjaar ophangen, maar aangezien een rups meerdere cyclussen heeft is het nu ook nog effectief.”

Bij de buren

Grenst jouw tuin direct aan die van je buren? Dan raadt Groenrijk je aan om bij het spotten van de eerste buxusrups ook meteen de buren te waarschuwen. “Als jij direct aan het bestrijden slaat maar je buren doen niets, dan is het slechts een kwestie van tijd voordat de rupsen opnieuw jouw haag bereiken.”

Heeft je buxus het toch nog niet overleefd, dan zou je het ook over een andere boeg kunnen gooien. “Het is helaas een terugkerend probleem in Nederland, dus de kans is groot dat de rups ook volgend jaar terugkeert. Wil je nou voorkomen dat ze weer je hele plant opsnoepen dan zou je ook kunnen kiezen voor een Ilex. Net zo mooi én zonder problemen!”

Groenrijk Steentjes tuincentra

Nu gesloten09:00 - 18:00

Wassinkbrinkweg 2, Doetinchem

Bekijk meer:tuincentra

adv.